Započinje izgradnja spomen obilježja hrvatskim braniteljima na središnjem pakračkom trgu - Grad Pakrac

gradska-fontana

U sklopu projekta „Urbanističko-arhitektonsko rješenja središnjeg gradskog trga i okolnih gradskih površina“  započinje izgradnja spomen obilježja hrvatskim braniteljima, koje će se nalaziti na južnom dijelu Trga bana Josipa Jelačića, između zgrada Gradske uprave, policije i Papuk trgovine, na mjestu sadašnje zelene površine.

Projektno rješenje nastalo je na osnovu povijesnih  činjenica koje ukazuju da je na istom lokalitetu još u 13. stoljeću bila izgrađena jedna od najvećih utvrda u Zapadnoj slavoniji, kameni tvrdi grad u obliku nepravilnog peterokuta, ojačan sa sedam kružnih kula na uglovima te još jednom – najvećom, branič kulom u unutrašnjosti. Oko utvrde se nalazio veliko opkop ispunjen vodom koji kada bi se podigao pokretni drveni most predstavljao dodatno osiguranje ovog impozantnog objekta.

Na mjestu gdje se u 13. stoljeću branilo kršćanstvo, 1991. godine započeo je obrambeno-osloboditeljski rat za neovisnost i cjelovitost hrvatske države.

Imajući  u vidu prethodno, osim dostojnog spomenika svim braniteljima koji su na našem području sudjelovali u obrani Pakraca i hrvatske nam domovine,  projektno  rješenje moralo je zadovoljiti urbano-arhitektonske zahtjeve  lokacije na kojoj se podiže  (najuži centar grada), a istovremeno biti i element koji  „živi“  sa svakim stanovnikom i posjetiteljem našeg grada, danas ali i u budućnosti. Svi elementi utkani kroz ovo projektno rješenje (povijesni oblik, voda – kao izvor života, križ – simbol mučeništva, beton – tvrd i postojan element) žele poslati poruku „ bili smo, jesmo i biti ćemo tu „.

Spomenik hrvatskim braniteljima koji je ujedno i gradska fontana  oblikovana je u formi starog grada Pakraca, utvrde opasane zidom sa 7 kula i jednom centralnom kulom. Tlocrtno, fontana ponavlja tu povijesnu formu sa niskim rubnim zidom na kojem je moguće sjediti, a iza kojeg se nastavlja vodena površina u dva nivoa. Kule su oblikovane kao okrugli valjkasti elementi koji izlaze iz vodene površine. Gornji nivo vodene površine je tzv. vodeno ogledalo u formi plitkog bazena sa rubom preko kojeg se u blagom padu slijeva voda. Rub vodenog ogledala je ponovo u formi stare utvrde sa samostalno postavljenim kulama. Centralna kula je valjkasti volumen od betonske opne, vertikalno podijeljen u dva dijela (prednji i stražnji), a prorez između ta dva dijela oblikuje formu izrezanog križa. Pristup unutar centralne valjkaste forme je osiguran s istočne strane, a unutarnja strana opne je na raspolaganju za intervencije u smislu ispisivanja imena branitelja i drugih tekstova u skladu s onim što spomen obilježje predstavlja. Južno od centralnog ulaza se postavlja spomenička ploča  sa svim simboličkim elementima. Uz samu fontanu nalaze se jarboli za zastave. Centralna kula biti će izvedena u glatkom betonu, a ostale kule Izvesti će se u grubom betonu. Unutar fontane predviđena je izvedba točkaste rasvjete, a unutar centralne kule indirektna atmosferična rasvjeta. Budućim generacijama ostavljena je mogućnost da interpolacijom novih tehnologija na prostoru obuhvata spomen obilježja nadopunjuju povijesnu priču ispričanu kroz ovaj projekt.

 

 

Back to top
Skip to content