– Započinje izgradnja spomen obilježja hrvatskim braniteljima na središnjem pakračkom trgu

gradska-fontana

U sklopu projekta „Urbanističko-arhitektonsko rješenja središnjeg gradskog trga i okolnih gradskih površina“  započinje izgradnja spomen obilježja hrvatskim braniteljima, koje će se nalaziti na južnom dijelu Trga bana Josipa Jelačića, između zgrada Gradske uprave, policije i Papuk trgovine, na mjestu sadašnje zelene površine.

Projektno rješenje nastalo je na osnovu povijesnih  činjenica koje ukazuju da je na istom lokalitetu još u 13. stoljeću bila izgrađena jedna od najvećih utvrda u Zapadnoj slavoniji, kameni tvrdi grad u obliku nepravilnog peterokuta, ojačan sa sedam kružnih kula na uglovima te još jednom – najvećom, branič kulom u unutrašnjosti. Oko utvrde se nalazio veliko opkop ispunjen vodom koji kada bi se podigao pokretni drveni most predstavljao dodatno osiguranje ovog impozantnog objekta.

Na mjestu gdje se u 13. stoljeću branilo kršćanstvo, 1991. godine započeo je obrambeno-osloboditeljski rat za neovisnost i cjelovitost hrvatske države.

Imajući  u vidu prethodno, osim dostojnog spomenika svim braniteljima koji su na našem području sudjelovali u obrani Pakraca i hrvatske nam domovine,  projektno  rješenje moralo je zadovoljiti urbano-arhitektonske zahtjeve  lokacije na kojoj se podiže  (najuži centar grada), a istovremeno biti i element koji  „živi“  sa svakim stanovnikom i posjetiteljem našeg grada, danas ali i u budućnosti. Svi elementi utkani kroz ovo projektno rješenje (povijesni oblik, voda – kao izvor života, križ – simbol mučeništva, beton – tvrd i postojan element) žele poslati poruku „ bili smo, jesmo i biti ćemo tu „.

Spomenik hrvatskim braniteljima koji je ujedno i gradska fontana  oblikovana je u formi starog grada Pakraca, utvrde opasane zidom sa 7 kula i jednom centralnom kulom. Tlocrtno, fontana ponavlja tu povijesnu formu sa niskim rubnim zidom na kojem je moguće sjediti, a iza kojeg se nastavlja vodena površina u dva nivoa. Kule su oblikovane kao okrugli valjkasti elementi koji izlaze iz vodene površine. Gornji nivo vodene površine je tzv. vodeno ogledalo u formi plitkog bazena sa rubom preko kojeg se u blagom padu slijeva voda. Rub vodenog ogledala je ponovo u formi stare utvrde sa samostalno postavljenim kulama. Centralna kula je valjkasti volumen od betonske opne, vertikalno podijeljen u dva dijela (prednji i stražnji), a prorez između ta dva dijela oblikuje formu izrezanog križa. Pristup unutar centralne valjkaste forme je osiguran s istočne strane, a unutarnja strana opne je na raspolaganju za intervencije u smislu ispisivanja imena branitelja i drugih tekstova u skladu s onim što spomen obilježje predstavlja. Južno od centralnog ulaza se postavlja spomenička ploča  sa svim simboličkim elementima. Uz samu fontanu nalaze se jarboli za zastave. Centralna kula biti će izvedena u glatkom betonu, a ostale kule Izvesti će se u grubom betonu. Unutar fontane predviđena je izvedba točkaste rasvjete, a unutar centralne kule indirektna atmosferična rasvjeta. Budućim generacijama ostavljena je mogućnost da interpolacijom novih tehnologija na prostoru obuhvata spomen obilježja nadopunjuju povijesnu priču ispričanu kroz ovaj projekt.

 

 

Back to top
X
Skip to content