– SPOMENIK HRVATSKIM BRANITELJIMA Dovršetak predviđen za svibanj

 

Spomenik hrvatskim braniteljima koji pakračka tvrtka Arhiz gradi pokraj „općinske“ zgrade na glavnom gradskom trgu pomalo dobiva svoje konture. Grubi građevinski radovi su završeni pa je vidljiva kula kao noseći dio spomenika. Već ranije su završeni strojarski radovi koji trebaju omogućiti funkcioniranje fontane koja okružuje kulu i u tom dijelu instalacije podno spomenika treba spojiti na gradske komunalne mreže.  Sada predstoji opločavanje spomenika kamenom. U ovom trenutku je problem što kamen treba dovesti iz Italije. Od ostalih većih radova ostalo je još opločiti površinu oko spomenika, oko 300 četvornih metara pri čemu su izabrani isti opločnjaci kojima je jesenas opločen veći dio trga.

Iz Ministarstva hrvatskih branitelja je tražen popis hrvatskih branitelja koji su poginuli na pakračkoj bojišnici i taj popis će biti usklađen s onim kojima raspolažu pakračke braniteljske udruge. Riječ je o oko 380 imena poginulih hrvatskih branitelja koja će biti postavljena u unutrašnjosti kule, rekla je Marija Čar, voditeljica odsjeka za graditeljstvo i stambeno-komunalne poslove u gradskoj upravi.

Spomenik se gradi već tri godine, odnosno onim tempom kojim se osiguravaju sredstva. Ministarstvo hrvatskih branitelja je najprije za tu namjenu doznačilo 280.000 kuna, a lani još 500.000. M. Čar pretpostavlja da je do sada, bez projektne dokumentacije čiju izradu je financirao Grad, na radove na spomeniku potrošeno oko 500.000 kuna i još približno toliko će trebati do završetka radova koji bi, ako se riješi problem s kamenom iz Italije, bez popisa poginulih branitelja, mogao biti gotov u svibnju.

Back to top
X
Skip to content