S projektom Svijet graševine krećemo u stvaranje jedinstvene vinske destinacije Požeško- slavonske županije - Grad Pakrac

12c5874b6edcdc9fa58703482b6cb738 XL

Svijet graševine (Spahijski podrum, Muzej bećarca, brendiranje)

„Svijet graševine“ je jedinstveni turistički projekt koji koristi vinski identitet i kulturnu baštinu u brendiranju cijele regije, a zamišljen je kao podrška vinskom i turističkom sektoru Požeško-slavonske županije. Idejni začetnik ovako objedinjenog projekta su Požeško-slavonska županija i Regionalni koordinator razvoja Požeško – slavonske županije, dok su gradovi Pakrac i Pleternica nositelji razvoja atrakcija na svojim područjima. Korisnik i potpisnik Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava je Grad Pakrac koji ga provodi u partnerstvu s Gradom Pleternicom, Požeško – slavonskom županijom, Turističkom zajednicom Požeško – slavonske županije, Javnom ustanovom Pleternica, Gradskom knjižnicom Pakrac i Muzejom grada Pakraca uz tehničku pomoć Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije. Financiran je bespovratnim sredstvima Europske unije iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u iznosu od 55.486.866,07 kn što čini 85% njegove ukupne vrijednosti (65.772.029,98 kn).

Projektom će se stvoriti uvjeti za razvoj jedinstvenog brenda „Svijeta graševine“ kojim će se prezentirati i pozicionirati eno-turistička i kulturna destinacija. Nositelj aktivnosti razvoja brenda je Požeško-slavonska županija, a odnosi na izradu strateške i upravljačke dokumentacije kroz dokumente Brend strategije, Knjige vizualnog identiteta, Marketing plana i dr. kako bi se brend i identitet „Svijeta graševine“ promišljeno razvijao i kako bi se njime uspješno upravljalo. Temeljem ovih aktivnosti provodit će se promocija destinacije što je povjereno Turističkoj zajednici PSŽ, sve s ciljem da „Svijet graševine“ postane nezaobilazna destinacija na kulturno-turističkoj i vinskoj karti Hrvatske i šire.

Kroz projekt će se izgraditi i opremiti pojedinačne destinacije „Svijeta graševine“ u Pakracu i Pleternici. Središnja destinacija „Svijeta graševine“ u Kutjevu će se financirati i izgraditi u skoroj budućnosti kroz samostalan projekt u kojem će se uspostaviti interpretacijski centar „Kuća graševine“, kao neka vrsta matičnog trsa iz kojeg će se granati priča s grozdovima prema Pakracu i Pleternici.

SPAHIJSKI PODRUM U PAKRACU

Spahijski

U Pakracu će se obnoviti objekt Spahijskog podruma, koji će postati nezaobilazna centralna točka kulturno-turističke ponude Pakraca. Spahijski podrum bit će multimedijalni, interpretacijski, turistički i obrazovni centar koji je zamišljen kao hibrid muzeja i knjižnice. Muzej grada Pakraca i Gradska knjižnica će uz redovne aktivnosti moći organizirati tematske radionice, izložbe i mnoge druge zanimljive aktivnosti vezane za interpretaciju povijesti i kulturne baštine. U Spahijskom podrumu će se smjestiti info-centar „Svijeta graševine“ s izložbenim prostorom za pričanje priča o vinskoj baštini Požeško-slavonske županije s naglaskom na vinogorje Pakraca i Lipika.

TRG BEĆARCA I MUZEJ BEĆARCA U PLETERNICI

m bećarca

U Pleternici će se urediti i opremiti Interpretacijski centar Muzej bećarca koji će oslikavati svu živost i vitalnost ovog glazbenog napjeva i njegove žive tradicije. Koristit će se široke multimedijalne mogućnosti, a kako bi se posjetitelje ponukalo na interakciju i pružio doživljaj. U muzeju će se isticati važna uloga bećarca u životu pojedinca, kroz sve faze života, od rođenja do smrti, saznat će se tko je bećar ili pak bećaruša! Muzej bećarca će imati i tematsku zonu „Mala kuća graševine“ u kojem će se bećarac sljubiti s vinom i vinskim pričama, a u koji će se smjestiti i info-centar „Svijeta graševine“ koji povezuje sva vinogorja Požeško-slavonske županije.

Elementi vidljivosti program

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Grada Pakraca

 

 

Back to top
Skip to content