PREDSTAVLJEN PROJEKT „SVIJET GRAŠEVINE“: Europski novci vraćaju život u Spahijski podrum - Grad Pakrac

Projekt „Svijet graševine“ za oko dvije godine bi trebao vratiti život u davno zaboravljeni pakrački Spahijski podrum, proizlazi iz početne konferencije projekta koja je održana jučer u vijećnici kurije Janković. Projekt je vrijedan 65,8 milijuna kuna od čega nepovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose 55,5 milijuna kuna. Nositelj projekta je Grad Pakrac, a projektni partneri su Grad Pleternica, Javna ustanova Pleternica, Požeško-slavonska županija, Turistička zajednica Požeško-slavonske županije, Muzej grada Pakraca, Knjižnica grada Pakraca uz tehničku pomoć Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije (Panora).

Projekt se sastoji od tri cjeline: brendiranje turističkih potencijala županije koji ima za cilj, kako je to jučer predstavila Senka Horvat, ravnateljica Panore, stvoriti za te sadržaje zajednički vizualni identitet, standarde, marketing i akcijski plan. Druga cjelina je stvaranje „Muzeja bećarca“ kao interpretacijskog prostora u Pleternici o čemu je govorila Jasna Hofman iz njihove razvojne agencija.

Treći, nama najvažniji, je obnova i opremanje Spahijskog podruma i njegovo pretvaranje u multimedijalni prostor u kojem će se isprepletati sadržaji poput knjižnice, muzeja, konferencijske dvorane, izložbenog prostora, kušaonice vina i gastro kutak, istaknula je Zrna Garača, voditeljica projekta.

Pakrački dio projekta, dakle obnova Spahijskog podruma je vrijedan ukupno 28,3 milijuna kuna od čega su europska sredstva 24, a Grad mora osigurati 4,3 milijuna kuna. U ovom trenutku je u tijeku izrada građevinske dokumentacije, a dogodine bi trebali početi građevinski radovi. Cijeli projekt mora biti završen do sredine 2023. godine.

Govoreći na konferenciji, gradonačelnica Anamarija Blažević je poput ostalih govornika puno zahvalila osobama koje su godinama vrijedno radile na projektima ističući da je zgrada Spahijskog podruma neprocjenjivo kulturno blago za Pakrac koja je dugo godina stajala neiskorištena i da nije bilo europskog novca i ovog projekta Grad to ne bi mogao samostalno odraditi.

Ideja nastala još 2013. godine

Pomoćnik ministrice regionalnog razvitka Davor Huška je podsjetio da je Grad u sklopu svojih mogućnosti uz pomoć lokalnog konzervatorskog odijela i Ministarstva kulture još prije desetak godina manjim građevinskim zahvatima na konstrukciji zgrade ju spasio od vremenskog propadanja. Kao vrlo značajan korak je istaknuo 2013. godinu kada je projektna ideja zaživjela kao cjelina u čemu je značajnu ulogu odigrala i činjenica da je Ministarstvo turizma te godine prihvatilo ideju i sa 170.000 kuna financiralo njenu razradu do stanja kad je ono bila zrelo za natjecanje za EU fondove iz kojih se danas u cijeloj Hrvatskoj, pa i u našoj županiji i gradu financiraju svi veći projekti koji bez tog europskog novca ne bi bili mogući.

Dožupan Vedran Neferović je istaknuo da i ovaj projekt ukazuje da je za velika sredstva potrebno vrijeme i strpljivost, a jedna od značajki projekta je da povezuje prošlost i budućnost pružajući dobru perspektivu. Govoreći o suradnji više institucija na razini županija je naglasio da to treba biti model za buduće projekte.

PREDSTAVLJEN PROJEKT „SVIJET GRAŠEVINE“: Europski novci vraćaju život u Spahijski podrum

Pohvalno o projektu uz želje za dobrom realizacijom su govorili i pleternička gradonačelnica Antonija Jozić i Matea Radić, pomoćnica ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije.

 

 

Back to top
Skip to content