PROJEKT „NISMO SAMI“ Prilagodba pakračke bolnice slijepim osobama - Grad Pakrac

mjerenje slijepi bolnica

Jedan od ciljeva projekta „Nismo sami“, kojeg zajednički provode Grad Pakrac i partneri Udruga slijepih Pakrac-Lipik, Hrvatski crveni križ, Centar za socijalnu skrb Pakrac te Opća županijska bolnica Pakrac i bolnica hrvatskih veterana, je prilagodba pakračke bolnice slijepim i visokoslabovidnim osobama koje će im pomoći u samostalnom kretanju i snalaženju u prostoru, poticati ih na samostalno istraživanje, a pri tome će se i ostali korisnici senzibilizirati za potrebe osoba s invaliditetom. 

U tu svrhu, jučer su Pakrac posjetili Andrea Veljača, izvršna direktorica Hrvatskog saveza slijepih i Petar Glavaš, predstavnik poduzeća Tiflotehna d.o.o. kako bi se fizički upoznali s prostorom Opće županijske bolnice Pakrac i bolnice hrvatskih veterana. Sami poslovi prilagodbe, adaptacije i opremanja bolnice na potrebe slijepih i slabovidnih osoba su procijenjeni na iznos od oko 156.000 kuna, a uključuju postavljanje staza vodilja (taktilnih pravolinijskih crta vođenja i polja upozorenja za slijepe i slabovidne), postavljanje taktilnog orijentacijskog plana, prilagodbu i snimanje bolničkih dokumenata u zvučnom obliku i na Braillovom pismu, te nabavku zvučnih reproduktora i električnih ručnih povećala koji će budući pacijenti moći dobiti na korištenje prilikom prijema u bolnicu. 

udruga slijepih bolnica

Predviđeno je kako će poslovi prilagodbe bolnice biti gotovi do početka rujna čime će Opća županijska bolnica Pakrac i bolnica hrvatskih veterana postati jedini objekt zdravstvene njege na području županije u potpunosti prilagođen potrebama svih osoba s invaliditetom, te jedan od rijetkih takvih objekata u Republici Hrvatskoj.

Ukupna vrijednost projekta „Nismo sami“, odobrenog u sklopu poziva „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I „ financiranog bespovratnim sredstvima Europske Unije i Europskog socijalnog fonda, iznosi 1.069.089,20 kuna pri čemu intenzitet potpore iznosi 100%.

OP ULJP ESF logo lenta i napis

 

 

Back to top
Skip to content