Zidine su ove snažne stoljećima bile važne…

REZULTATI DRUGE GODINE ARHEOLOŠKIH ISTRAŽIVANJA

„Zidine su ove snažne stoljećima bile važne…“ stihovi su pjesme koju je o Starom gradu Pakracu napisao Andrija Runje, umirovljeni nastavnik hrvatskog jezika i dugogodišnji djelatnik pakračke osnovne škole, a koju je pročitao tijekom jučerašnjeg istoimenog predavanja u pakračkoj Gradskoj vijećnici na kojem je dr. sc. Juraj Belaj predstavio ovogodišnje rezultate arheoloških istraživanja nekadašnje srednjovjekovne utvrde.

Predavanju je prisustvovalo šezdesetak zainteresiranih građana, među kojima je, osim samih Pakračana, bilo dosta Lipičana, ali i ponekih Daruvarčana. Dr. Belaj je na početku govorio o povijesti pakračke utvrde koju su najvjerojatnije u 13. st. sagradili ivanovci. Naknadno je utvrda bila u posjedu vranskoga priorata, a prije nego li su Pakrac zauzele Osmanlije 1543. godine, došao je u posjed hrvatskog bana Nikole Šubića Zrinskoga Sigetskoga. Tek poslije 150 godina turske vladavine, utvrda Pakrac došla je u ruke Dvorske komore. Nakon izdvajanja pakračkog vlastelinstva, vlasnici se mijenjaju pa su tako ovim prostorima gospodarili barun Ims, Franjo Trenk, a najduže su se zadržali grofovi Janković. Utvrda je kasnije služila kao izvor građevinskog materijala, a posljednja njezina kula urušila se početkom dvadesetih godina, dok je do potpunog rušenja posljednjih ostataka utvrde Pakrac došlo tijekom pedesetih godina prošlog stoljeća.

Osim najzanimljivijih prošlogodišnjih nalaza, kao i ovogodišnjih novih otkrića, poput gotičke crkve iz 13. stoljeća, dakle iz vremena ivanovaca, publika je tijekom predavanja imala priliku saznati ekskluzivne podatke koji su stigli elektronskom poštom upravo u vrijeme samog predavanja. Naime metodom ispitivanja starosti ugljikom (datiranje – C14) koja je izvršena u mađarskom Debrecenu ustanovljeno je kako dio drvenog materijala pronađenog u kuli ispred pakračke Gradske uprave potječe iz 13. stoljeća.

Dr. Belaj je poslije predavanja odgovarao na pitanja zainteresirane publike, a rečeno je da će se arheološka ispitivanja nastaviti i sljedećih godina.

Izvor fotografije i teksta: LIPIČKI COMPAS