Uskoro počinje Multipak – najveće multimedijsko događanje u ovom dijelu Europe

PONOSNO NAJAVLJUJEMO OSMO IZDANJE MULTIPAKA – NAJVEĆEG MULTIMEDIJALNOG DOGAĐANJA U OVOM DIJELU EUROPE

Pakrac će od 27. svibnja do 2. lipnja ponovno biti grad domaćin Multipaka – najvećeg multimedijalnog događanja u ovom dijelu Europe! Manifestacija je to koja na inovativan način pokušava ostvariti sinergiju zvuka, slike i riječi s naglaskom na njihovoj izvrsnosti. Multipak je zajednički projekt Muzeja grada Pakraca, Gradske knjižnice Pakrac i Robertoshop-a pod pokroviteljstvom Grada Pakraca, te ove godine uz podršku Ministarstva kulture i Hrvatske turističke zajednice.

Središnje događanje cijele manifestacije je velika hi-fi izložba koja će i ove godine po broju i kvaliteti izlagača biti slična prijašnjim godinama, točnije 30 slušaonica s više od 30 izlagača, a prethodi joj tjedan ispunjen najraznovrsnijim sadržajima – predavanjima, radionicama, projekcijama nagrađivanih dokumentarnih filmova, koncertima, predstavljanjima knjiga i književnika.

Dosadašnjih sedam izdanja Multipaka pokazala su kako cijela manifestacija ima izuzetan potencijal i kako je zainteresiranost posjetitelja za ovakvo događanje velika. Treba naglasiti kako je ovo manifestacija koja prerasta naše lokalne okvire i kako nam gravitira velik broj posjetitelja iz drugih dijelova Hrvatske, ali i šire. Dosada smo ugostili književnike, likovne umjetnike, glazbene teoretičare, izlagače vrhunske hi-fi opreme i vrsne glazbenike i to u posebnom ambijentu zaštićene kulturno-povijesne cjeline kompleksa Janković iz prve polovice 18.stoljeća.

Što je možda i najvažnije, Multipak je dokaz kako kvalitetna i urbana događanja nisu rezervirana samo za velike sredine, te kako u malim sredinama poput Pakraca mogu izrasti ovako kvalitetni i zanimljivi sadržaji i to ponajprije partnerstvom Grada, gradskih ustanova i obrtnika. Značaj Multipaka za lokalnu zajednicu rastao je iz godine u godinu, kao i broj posjetitelja, kvaliteta programa i broj izlagača. U prilog toj tvrdnji reći ćemo kako smo prošle godine imali čast slušati nagrađivani bend Mayales, dok će nam ove godine glazbenu priču zaokružiti poznati i priznati Detour.

Novost u odnosu na prethodne godine je Mini Multipak – zaseban program kroz koji ćemo pokušati najmlađe sugrađane upoznati s kvalitetnom glazbom i filmom i to organizacijom glazbenih slušaonica te projekcijama nagrađivanih filmova. Pokušaj je ovo da djecu od malih nogu usmjerimo prema kvalitetnim kulturnim sadržajima koji sve češće ne pronalaze put do mlađih generacija.

Kompletan program Multipaka rezultat je suradnje i sinergije s brojnim programskim partnerima – teško je izdvojiti bilo koga, no treba naglasiti višegodišnju suradnju s Veleposlanstvom Kraljevine Danske i njihovim Danskim filmskim institutom, budući da su zaslužni za odlične filmske naslove koje prikazujemo. Ove godine po prvi put surađujemo s Pass the Hat Labelom koji će održati interaktivnu glazbenu radionicu za djecu i odrasle, a prvi put s nama je i ekipa iz Parka prirode Papuk koja se uklopila u MultE-bike – na kojem će prezentirati svoju ustanovu kroz električne bicikle koje će na raspolaganju imati svi koji žele na drugačiji način iskusiti ljepote pakračkog kraja. Bit će na Multipaku i bubnjanja – uz nezaobilaznog Branka Trajkova – Traka, našeg dugogodišnjeg prijatelja i glazbenika, a pijanist svjetskog glasa Josip Joe Meixner objasnit će nam što je to piano terapija i kako glazba može biti najbolji mogući lijek!

Uz hi-fi izložbu, konstanta Multipaka su projekcije nagrađivanih dokumentaraca, a od ovogodišnjih naslova svakako valja izdvojiti FREE SOLO, dokumentarni film nagrađen Oscarom 2019. – a projekciju će uz par zagrebačkih, doživjeti upravo kod nas na Multipaku.

Evo i kratkog vodiča kroz (nikad bogatiji) program:


27.5. , PONEDJELJAK

MINI MULTIPAK

Mini glazbena slušaonica

Muzej grada Pakraca, 10.00h

Od ove godine Multipak pokušavamo približiti i djeci kroz zaseban program nazvan Mini Multipak – vrhunske glazbene slušaonice i dječji filmovi za naše najmlađe!

„Glazba kao lijek“ – predstavljanje knjige, Josip Joe Meixner,

Osnovna glazbena škola, 18.00h

Što je to glazbena terapija i tko je Pianodoktor, moći ćete saznati na ovom iznimnom predavanju i predstavljanju knjige Josipa Meixnera. Može li glazba zaista biti lijek, dođite, doživite i uvjerite se sami!

Gradska knjižnica Pakrac, 20.00 h

THE BEATLES : EIGHT DAYS A WEEK, Ron Howard, SAD, 2016., 105 ‘, dokumentarni, glazbeni, biografski

Dobitnik dviju prestižnih nagrada Emmy, film „BEATLES : EIGHT DAYS A WEEK“ isječak je turnejskih godina (250 koncerata u razdoblju od 1963. do 1966. godine) benda koji je živio u konstantnom pokretu, od koncerta do koncerta, gužvajući se po hotelskim sobama, pišući nove pjesme u kombijima i izbacujući dva albuma godišnje. Lepeza intervjua, glazbe, arhivskih snimaka i priča vezanih uz fenomen Beatlesa, obožavanog benda koji je zauvijek obilježio svjetsku glazbenu scenu.


28.5., UTORAK

MINI MULTIPAK

Gradska knjižnica Pakrac, 10.00 h

JA SAM WILLIAM, Jonas Elmer, Danska, 2017., 86′, igrani film za djecu

Nakon što je ostao bez roditelja, dječak William mora živjeti s ekscentričnim ujakom Nilsom koji je prevarant, i još gore – kockar. Williama počnu ucjenjivati školski nasilnici, a ujak se zaduži gangsterima koji hitno žele natrag svoj novac. Maleni William morat će spasiti situaciju i priskočiti ujaku u pomoć. Dinamična i simpatična komedija o dječaku koji mora pronaći vlastito mjesto u svijetu bez pomoći odraslih.

Bubnjarska radionica – voditelj: Branko Trajkov-Trak

Gradska knjižnica Pakrac, 17.00 h

Branko Trajkov -Trak više nije naš gost već prijatelj koji je sa svojom jedinstvenom bubnjarskom radionicom već nekoliko godina dio Multipaka. Stoga i ove godine samo za vas Trak ponovno dolazi u Pakrac. Dođite, osjetite ritam, bubnjajte s ovim vrhunskim bubnjarem i saznajte zašto su njegove radionice tako tražene!

Gradska knjižnica Pakrac, 20.00 h

FREE SOLO, Elizabeth Chai Vasarhelyi, Jimmy Chin, SAD, 2018., 100′, dokumentarni film, Oscar za najbolji dokumentarni film 2019. godine

Prava filmska poslastica na Multipaku ove godine je i Free solo, uistinu poseban film o kojem se puno pričalo prošle i ove godine. Free solo prati Amerikanca Alexa Honnolda u pripremama za uspon na El Capitan, legendarnu stijenu visoku 900 metara koja se nalazi u Nacionalnom parku Yosemite i to u slobodnom penjanju, bez užadi ili bilo kakve sigurnosne opreme. Ukratko – film koji se ne propušta!


29.5., SRIJEDA

MINI MULTIPAK

Mini glazbena slušaonica – voditelj: Božidar Savi

Muzej grada Pakraca, 10.00h

Glazba za najmlađe na drugačiji način – slušanje različitih stilova glazbe, upoznavanje s različitim nosačima zvuka (CD, gramofonska ploča) te vrhunskim hi-fi uređajima i komponentama otvorit će im nove glazbene horizonte!

Gradska knjižnica Pakrac, 20.00 h

GLASNIJE OD ORUŽJA, Miroslav Sikavica, Hrvatska, 2017., 86 ‘, dokumentarni, glazbeni

Avioni, tenkovi, bombe, automatske puške, mediji i propaganda bili su oružja u Domovinskom ratu. Ipak, najglasnije bile su pjesme. Jedni su u njima opisivali košmar u kojem su se našli, a drugi su potvrđivali svoju političku lojalnost. I dvadeset godina nakon završetka Domovinskog rata njegov soundtrack još uvijek izaziva pozornost i budi emocije.


30.5., ČETVRTAK

MINI MULTIPAK

Gradska knjižnica Pakrac, 10.00h

CRVENA KORNJAČA, redatelj Michael Dudok de Wit, 2016., 80′, animirani film, fantazija

Film bez dijaloga prati najvažnije životne faze jednog brodolomca koji završi na pustom tropskom otoku naseljenom samo kornjačama, rakovima i pticama. Mornar pokušava pobjeći s otoka pomoću improvizirane splavi. No, njegov pokušaj spriječi kornjača koja mu uništi sklepano plovilo. Unatoč tome, mornar uspijeva pronaći novi život na pustom otoku i to zahvaljujući čudnovatoj crvenoj kornjači.

Radionica stop animacije – voditeljica: Nikolina Zanetti

Gradska knjižnica Pakrac, 17.00 h

Multipak je uvijek promovirao sinergiju glazbe i slike, a animacija predstavlja jednu od najboljih takvih sinergija. Stop animacija u današnje je vrijeme prilično jednostavan način izražavanja – sve što trebate su mobitel s fotoaparatom, aplikacija za stop animaciju, dobra ideja te malo vremena i strpljenja.

Predstavljanje knjige PANK PODUZETNICI, autor: Robert Posavec

Gradska knjižnica Pakrac, 19.00 h

Pank poduzetnici prva je hrvatska knjiga o društvenom poduzetništvu i borbi za humaniju ekonomiju koju bivši aktivisti uspješno vode na sjeveru Hrvatske već 15 godina. Priča je to o dvojici mladića koji su zajedno s prijateljima i suradnicima pokrenuli desetine inicijativa, proveli programe i projekte kojima su obuhvatili preko 100 000 korisnika te osnovali različita društvena poduzeća koja danas uspješno djeluju. Knjiga o poduzetništvu pisana literarnim stilom, zabavna, poučna i prije svega iskrena!

Gradska knjižnica Pakrac, 20.00 h

MJESTA I LJUDI, Visages villages, J.R., Agnès Varda, Francuska, 2018., 94 min

Agnès Varda, jedna od predvodnica Francuskog novog vala i profesionalni fotograf i zidni slikar J.Rupuštaju se u poseban umjetnički projekt. Njih dvoje putuju Francuskom u posebnom kamiončiću opremljenom prenosivom kabinom za fotografiranje i ostalom opremom za print te fotografiraju razne ljude koje upoznaju tijekom svog putovanja. Film je nagradila publika filmskog festivala u Torontu i Cannes film festival, a nominiran je i za nagradu Oscar za najbolji dokumentarni film. 


31.5., PETAK

Hi-fi izložba – svečano otvorenje, 15.00 h  – kompleks Janković

Glazbene slušaonice u prostoru Muzeja grada Pakraca, zgrade DPO u kompleksu Janković, Robertoshop

15.00 – 19.00 h

16.00 -17.30 h  – Koliko se slušamo? by1moment.hr, Gradska knjižnica Pakrac

Iskustvena radionica osobnog razvoja uz Points of You®

Executive coach Sonja Runkas predstavlja kreativnu i interaktivnu radionicu Points of You® na kojoj ćete pomoću kreativnog alata za osobni razvoj upoznati nove perspektive i dijelove sebe. Kartice se koriste u coaching procesima diljem svijeta, omogućavajući neočekivane uvide i razmišljanje izvan okvira, a za sudjelovanje nije potrebno prethodno iskustvo. Prijave na knjiznica@pakrac.hr

Voditeljica: Sonja Runkas

Kompleks Janković, 21.00 h

Koncert DETOUR

Jedan od najboljih pop bendova na našoj glazbenoj sceni – Detour, dolazi nam na Tour de Pakrac i to u godini u kojoj su osvojili dva Porina – onaj za najbolji pop album, te još jedan za najbolju vokalnu izvedbu s grupom.  U slučaju lošeg vremena – koncert selimo u Spahijski podrum!


1.6., SUBOTA

Hi-fi izložba i glazbene slušaonice

Glazbene slušaonice u prostoru Muzeja grada Pakraca, bivše zgrade DPO u kompleksu Janković, Robertoshop

9.00 – 20.00h

Interaktivna glazbena radionica za djecu i odrasle, 10.00h -12.00h, Gradska vijećnica

Ove godine s ponosom najavljujemo i suradnju s novim audiofilskim labelom Pass the hat records koji predstavlja kreativni koncept glazbenih radionica za djecu svih uzrasta, ali i odrasle. Od aktivnog slušanja glazbe, upoznavanja ritmova i istraživanja zvuka pa sve do skupnog muziciranja glazbene komunikacije i interakcije.

Voditelji radionice: Marin Živković saksofonist, Borko Rupena, bubnjar i perkusionist, Luka Čapeta, gitarist

„3D printeri-tvornice na vašem stolu” – vol.2 – prezentacija i izložba 3D modela

Voditelj: Goran Arbanas

DOBRO DVORIŠTE – kompleks Janković

Mali sajam domaćih autohtonih proizvoda, 10.00 – 18.00h

Dječji kutak, 10.00 – 19.00h

MultE-bike powered by Park prirode Papuk – UNESCO svjetski geopark, 10.00 – 19.00 h

Geocaching  event, 15.00 h

Antistres zona uz čaj i yogu, Gradska vijećnica, 17.00 h

MultiIzlet, 11.00h

Multigrah, 13.00h

Koncert / Luka Čapeta, Marin Živković, Borko Rupena, Gradska vijećnica, 21.00h


2.6. NEDJELJA

9.00 – 14.00 h

Analogue Day

Hi-fi izložba i glazbene slušaonice

Glazbene slušaonice u prostoru: Muzeja grada Pakraca, bivša zgrada DPO u kompleksu Janković, Robertoshop


Sve dodatne informacije na www.multipak.hr ili info@multipak.hr

Vidimo se u Pakracu!

Website: