– Retrospektivna izložba Branke Uzur

U Muzeju grada Pakraca u četvrtak 16.5 s početkom u 18.00h svečano otvaramo retrospektivnu izložbu, svestrane umjetnice Branke Uzur.
Branka Uzur bila je osebujna umjetnica, zanimljivog i neobičnog životnog puta. Zbog svog iznimnog talenta i svestranosti stekla je zavidan ugled u hrvatskoj suvremenoj umjetnosti, osamdesetih godina prošlog stoljeća. Dobila je mnoštvo nagrada i priznanja te je izlagala u više prestižnih galerija i muzeja. Nemirna duha, željna izazova i istraživanja sve je napustila i otišla prvo na Cipar, a zatim u Australiju gdje je ostala idućih dvadeset godina.
Uspješno se bavila pedagogijom i četiri godine je vodila međunarodni projekt za promociju lijepih zanata u Nikoziji na Cipru pri razvojnom programu Ujedinjenih naroda. U Australiji se također bavila pedagoškim radom podučavajući slikarstvo, vodila je tečajeve za keramiku kao i radionicu za restauraciju i konzervaciju keramike i stakla u Sydneyu. Najviše se bavila keramikom, izrađujući keramoskulpture i uporabnu keramiku, za što je i bila školovana.
Cijelo vrijeme je također intenzivno slikala i crtala.
Nakon povratka u domovinu 2010. teško se razboljela i umrla.
Izložbom širu javnost želimo upoznati s ovim iznimnim i posebnim umjetničkim opusom nastalom na različitim stranama svijeta i u različitim fazama života ove umjetnice. Stoga ćemo na izložbi prezentirati keramoskulpture, uporabnu keramiku, slike i crteže od samih početaka umjetničkog djelovanja pa sve do njene prerane smrti 2013. godine.
Izložbu će svi posjetitelji moći razgledati u razdoblju od 16.5 pa sve do 12.6. u radno vrijeme Muzeja!

Back to top
X