Prezentacija rezultata arheoloških iskapanja

U lipnju i srpnju ove godine napokon su pokrenuta arheološka istraživanja, srednjovjekovne pakračke utvrde, odnosno arheološkog lokaliteta Stari grad Pakrac. Otvoreno je nekoliko arheoloških sondi unutar kojih je pronađen veći broj pokretnih nalaza te različitih zidanih  struktura. Za ovu godinu istraživanje je završeno, sonde su konzervirane, a u idućim godinama očekuje se njihov nastavak, s obzirom na iznimnu vrijednost ovog lokaliteta.

Istraživanje je provodio Grad Pakrac zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture i vlastitim sredstvima u suradnji s Institutom za arheologiju.

U četvrtak 16.11. u 18.00h u Muzeju će se po prvi put prezentirati rezultati ovih izuzetno važnih arheoloških iskopavanja. Gost predavač je  dr.sc. Juraj Belaj, viši znanstveni suradnik sa Instituta za arheologiju i voditelj istraživanja na Starom gradu koji će održati predavanje pod nazivom „Templari i ivanovci u Hrvatskoj s posebnim osvrtom na početak arheoloških istraživanja u Pakracu“. Svi posjetitelji će ovom prilikom osim rezultata ovogodišnjih istraživanja moći saznati nešto više i o povijesnom kontekstu unutar kojeg je Stari grad Pakrac nastao.

Website: