“Muzeji – inovacije i digitalna budućnost”

Ovogodišnja tema Noći muzeja “Muzeji – inovacije i digitalna budućnost“ potaknula nas je na osmišljavanje muzejske noći kojom ćemo pokušati povezati prošlost, sadašnjost i budućnost na inovativan i danas aktualan način.

Svi će posjetitelji tako moći razgledati dvije izložbe – jedna je „Priče iz školskih klupa“ koja prezentira pakračko školstvo i njegov povijesni razvoj te drugu zanimljivu izložbu koju ćemo otvoriti u ovoj noći, naziva „Biti učenik u Hrvatskoj u dugom 19. stoljeću“. Ovom prigodom pruža nam se izvrsna prilika u okviru teme školstva povezati i usporediti školovanje nekada i danas.

Stoga će u okviru ove večeri naš poznati povjesničar i autor izložbe „Biti učenik u dugom 19. stoljeću“ dr.sc. Dinko Župan, održati predavanje kojim će nam približiti način školovanja i kontekst u kojem su se u 19.stoljeću školovala djeca u Hrvatskoj. Predavanje će održati u 18.30 u Gradskoj vijećnici u neposrednoj blizini muzeja.

Tijekom cijele večeri aktualan će biti program za mlade i one koji se tako osjećaju, pod nazivom Biti učenik u 21.stoljeću, unutar kojeg ćemo u suradnji s OŠ braće Radića Pakrac kroz niz edukativnih sadržaja i igru pokušati naučiti nešto novo uz različita i danas aktualna tehnološka pomagala. Printat ćemo trodimenzionalno, igrati se s robotićima , lansirati vas u prošlost fotografskom brzinom, poigrati se s QR kodovima i micro:bitovima , testirati vaše znanje kroz interaktivni kviz i muzejsku zagonetku

Za najmlađe i one nešto starije organiziramo i radionicu kaligrafije u 20.00h, kako ne bismo cijele večeri samo tipkali.

Posebnost ove noći bit će i povezivanje, odnosno umrežavanje dvaju muzeja –  pakračkog i požeškog, kroz direktno uključivanje u međusobne programe. Posjetitelji muzeja moći će osjetiti atmosferu muzejskih noći, poslušati koncerte Glazbenih škola te pogledati i stručna vodstva po izložbama ovih muzeja.  Uključenje je predviđeno u vremenu od 19.30 do 21.30.

Uz navedeni program, svi posjetitelji imat će i mogućnost pregledavati niz digitalnih sadržaja: od virtualne šetnje po izložbi, virtualne izložbe na internet stranici www.muzej-pakrac.hr  te niz digitaliziranih sadržaja na www.digi-pakrac.hr kao i sadržaja digitaliziranih u sklopu izložbe „Priče iz školskih klupa“ od kojih posebno izdvajamo digitaliziranu Školsku spomenicu iz 1878. godine.

Kao i prethodnih godina, i na ovogodišnjoj Noći muzeja možete posjetiti i Muzej vojne i ratne povijesti koji će biti otvoren od 18.00-1.00!

Osigurali smo i ponovno druženje s Grofom te uživanje u drugim lokalnim specijalitetima kojima ćemo vam zasigurno uljepšati ovu muzejsku večer koja se ne propušta!

Website: