– GRADSKO VIJEĆE PAKRAC U gradskoj kasi više kadrovskih nego novčanih teškoća

vijećnica svi

Prihodi proračuna Grada Pakraca u prvih šest mjeseci  ove godine  iznosili su nešto manje od 18 milijuna kuna, što je u odnosu na cjelogodišnje planirane prihode i primitke u iznosu od 69,5 milijuna 26,6 posto. Istovremeno ukupni rashodi su iznosili 18,3 milijuna i u odnosu na planirane cjelogodišnje izdatke u iznosu od 70,5 milijuna  to je  26 posto.

Otprilike je to jednako izvršenje kao lani u istom razdoblju pri čemu su porezni prihodi veći od lanjskog razdoblja za oko 500 tisuća kuna što je dobar znak. Rashodi su povećani radi povećanja cijene energenta, pojasnili su referentica u gradskoj upravi Mirela Ivičić i gradonačelnica Anamarija Blažević. Ovakvo izvješće, kao dodatak 60-tak pisanih, pretežno tabličnih materijala, podržali su bez puno rasprave oba kluba vijećnika – HDZ i SDP, rekle su njihove predsjednice dr. Kristina Milek i Tamara Vujanić.

Odgovarajući Zoranu Krejčiju (SDP) koji je primijetio da je proračunski minus od milijun kuna s početka godine došao na 1,3 milijuna i pozvao na oprez, posebno kod planiranja investicija, gradonačelnica je odgovorila da je povećanje minusa prouzročen neisplaćenim  potraživanjima za projekte EU fondova. Poslujemo kvalitetno, svi računi su podmireni, pročelnik za graditeljstvo ima upute da ne otvara nove projekte nego samo dovršava ugovorene, pozvali smo sve proračunske korisnike na racionalno korištenje energije po pitanju grijanja i hlađenja. U međuvremenu su od kraja lipnja na račun sjela određena potraživanja i  danas već nismo u minusu te nam je cilj na kraju godine biti na nuli, rekla je A. Blažević.

Zaključujući raspravu nakon koje je ovakvo izvješće izglasano jednoglasno, predsjednik Miroslav Ivančić (HDZ) je konstatirao da se solidno nosimo s inflacijom i izrazio nadu da do kraja godine neće biti šokova, ocijenivši u tome dobro povećanje prihoda po osnovi poreza.

Male plaće za proračunske korisnike

No, jednoglasje je izostalo prilikom slijedeće proračunske točke kojom se ukida prijašnja Odluka o uvođenju riznice Grada Pakraca. Kako je pojasnio pročelnik Tomislav Petrač i gradonačelnica Blažević, odjel za financije gradske uprave u zadanom roku nije u stanju radi kadrovske i tehničke potkapacitiranosti provesti odluku, ali se od riznice ne odustaje. Z. Krejčija je interesiralo zašto su u manje od godinu dana čak dva voditelja ovog odijela dali otkaze na što mu je odgovoreno da su otišli raditi na druga radna mjesta. Gradonačelnica je tu Petračevu izjavu dodatno pojasnila činjenicom da su plaće u gradskoj upravi za zaposlenika s visokom stručnom spremom male (prema Petraču oko 6.800 kuna bez radnog staža) radi čega magistri ekonomije odlaze u privatni sektor. Blažević ističe da je svjesna tih malih plaća, posebice u odnosu na odgovornost i zahtjevnost posla, ali u ovom trenutku u proračunu nema sredstva da se plaće povećaju jer bi to značilo povećanje za sve proračunske korisnike pa bi , primjerice, dizanje plaće za 500 kuna u brutu za stotinjak zaposlenika proračunskih korisnika značilo dodatno opterećenje u proračunu na godišnjoj razini za oko 500 tisuća kuna.

pročelnici

Predsjednica Kluba Vijećnika SDP-a T. Vujanić je rekla da oni imaju razumijevanja, naročito za tehnološku podkapacitiranost, ali ne mogu podržati ovu odluku jer se godinama zalažu za uvođenje riznice te su već jednom prihvatili prolongiranje njene primjene tako da su tri njihova vijećnika bili protiv, ali su je prihvatili 10 preostalih.

Slični glasački ishod, samo umjesto protiv SDP-ovca su bili suzdržani,  imalo je i izvješće gradonačelnice za njen rad u prvoj polovini ove godine. Na tridesetak stranica gradonačelnica je u njemu, povremeno koristeći tabelarne prikaze, po područjima djelatnosti pobrojala svoje aktivnosti i aktivnosti gradske uprave i pratećih gradskih institucija o kojima smo mi u lokalnim medijima redovito izvještavali. No T. Vujanić je istaknula da u izvješću ponovo nisu spomenuti nikakvi problemi, nema onoga što je pošlo po zlu ili nije odrađeno, a poteškoća sigurno ima s čim se složila i Blažević ističući da je problematično pisati polugodišnje izvješće, ali će toga biti u godišnjem izvješću.

Od točaka koje se oslanjaju na proračunske teme, na ovoj sjednici vijećnici su ponovno jednoglasno izglasali mogućnost kratkoročnog zaduživanja kod banke do pet milijuna kuna. Kako je pojasnila gradonačelnica radi se, pojednostavljeno rečeno, o minusu na tekućem računu koji će možda biti korišten, a možda neće. To je, prema njoj, uobičajen postupak za većinu jedinica lokalne samouprave koje koriste fondove Europske unije, jer se projekti provedeni kroz njih moraju predfinancirati, odnosno, sredstva se ostvaruju tek po plaćanju proizvedenih troškova pa ovakvo zaduženje služi kao osigurač likvidnosti. Koristi se jako rijetko, kratko i u znatno manjem iznosu od maksimalno predviđenih.

Pohvalno o Komunalcu, dječjem vrtiću i LAG-u

U izvještajnom dijelu sjednice su prihvaćeni ili primljeni na znanje, uglavnom uz puno pohvala, izvješće o radu u 2021. godini Komunalca, Dječjeg vrtića „Maslačak“ i LAG-a „Zeleni trokut“ koje su u obilnim pisanim materijalima te kraćim usmenim dopunama podnijeli njihovi čelni ljudi: Josip Bišćanin, Višnja Klobučar i Igor Matek.

Najviše rasprava uobičajeno je bilo vezano uz Komunalac, a vijećnike je manje interesirala činjenica da je najvažnija lokalna tvrtka lani poslovala, barem knjigovodstveno, sa 125.000 minusa, kao i činjenica da smo ponovo na lokalno smetlište odvezli više miješanog otpada (1.944 tone) nego godinu prije (+70 tona) radi čega ćemo, kako je rekao Bišćanin odgovarajući na Krejčijevo pitanje, platiti kazne oko 50.000 kuna. Utješno je da su prema direktorovom objašnjenju taj višak proizveli gospodarski čimbenici, a ne kućanstva. Kao glavni problem više vijećnika je uočilo stanje s bivšim „zelenim“ otocima koji nakon određenih promjena u organizaciji na više mjesta u gradu služe kao privremena divlja smetlišta. Nakon što su građanstvu podijeljene dodatne kante/kontejneri za papir, plastiku i organski otpad sa zelenih otoka su uklonjeni kontejneri te namjene, a ostali su samo za staklo. No nesavjesni građani i dalje na njihova mjesta odlažu smeće. Rješenje je, složili su se vijećnici, samo u promjeni ponašanja građana što se može postići jedino edukacijom.

Odgovarajući na pitanje Tomislava Novinca (HDZ) Bišćanin je rekao da je u novom ciklusu energetske obnove kandidirano osam višestambenih zgrada, a za sada su pozitivno rješenje dobile dvije A. Hebranga 8 i Matice hrvatske 7. Ipak, upitno je hoće li stanari prihvatiti obnovu s obzirom da su uvjeti sufinanciranja u Fondu promijenjeni (udio stanara 40 posto) pri čemu su pooštreni standardi te je došlo do enormnog poskupljenja građevinskog materijala i radova.

Višnja na vijeću

Izvješće Višnje Klobačar o radu vrtića vijećnici koji su sudjelovali u raspravi su popratili  samo pohvalama. Lani je kroz vrtić na razne načine prošlo oko 280 djece, sva zainteresirana, koji su koristili šest objekata i 14 odgojnih skupina u prijepodnevnom i poslijepodnevnom radu pri čemu je na različite načine o njima skrbilo 48 zaposlenika. Za sve to je bilo potrebno 5,7 milijuna kuna koji su osigurani iz gradskih proračuna (4,3 milijuna), participacije roditelja (1,2 milijuna) te oko 200.000 ostalih prihoda. Odgovarajući na pitanje Krejčija, Klobučar je rekla da je ekonomska cijena vrtića po djetetu 2011 kuna, a roditelji od toga plaćaju 600 kuna, pri čemu oni s benefitom i manje. Gradonačelnica je pojasnila da Grad snosi oko 72 posto ekonomske cijene, a roditelji oko 28 posto pri čemu, unatoč povećanju cijene energenata, za sada se ne razmišlja o dizanju cijene za roditelje nego čak i o povećanju benefite za najsiromašnije.

Lani je dobro radila i Lokalna razvojna agencija LAG „Zeleni trokut“, partnerstvo javnog privatnog i civilnog sektora na pet jedinica lokalne samouprave (Pakrac, Lipik, Novska, Jasenovac i dio Kutine). Kroz Leader program provodili su 41 projekt ukupne ugovorene vrijednosti 7,5 milijuna od čega je 3 milijuna realizirano, izvijestio je upravitelj Igor Matek, uz napomenu da su te brojke kroz ovaj dio godine povećane na 60 projekata s ugovorenih 10 milijuna kuna. Sada su na početku novog programskog razdoblja izrade nove strategije i programa, a on u narednom trogodišnjem razdoblju očekuje dvostruko više sredstava. Lakše je do novaca preko LAG-a nego preko Agencije za plaćanje u poljoprivredi, istaknuo je Matek, a potvrdila gradonačelnica te pozvala građane, prvenstveno poljoprivrednike, da više koriste LAG, uz napomenu da je i Grad proveo kroz LAG dva natječaja.

U nastavku sjednice vijećnici su usvojili više tehničkih točaka pri čemu je najvažnija odluka o novom natječaju za zakup zemljišta u poduzetničkoj zoni u sklopu bivšeg “Papuka“ jer interesa ima.


AKTUALNI SAT GRADSKOG VIJEĆA Na red došla razna pitanja iz društvenih tema

Ivančić gradonačelnica

Umjesto uobičajenih komunalnih tema razna društvena pitanja su dominirala u propitivanju vijećnika izvršnu vlast unutar aktualnog sata na sjednici gradskog vijeća što je održana prekjučer što je svakako za pohvalu jer vijećnička dužnost nije da budu pomoćni komunalni redari nego i senzor za društvene pojave u okruženju. Tako su otvorene rasprave o stipendiranju studenata, projektu „Zaželi“, (ne)radu hotela, pomoći sportašima, kadrovskim teškoćama u gradskoj upravi, proglašenju suše, lokalnim medijima.

Anitu Skalnik (HDZ) je interesiralo kako je prošao natječaj za zakup hotela Pakrac. Gradonačelnica Blažević je potvrdila ono što smo  objavili nedavno – da se na dva ljetna natječaja nije nitko javio, vjerojatno i zbog straha izazvanog energetskom situacijom no i informirala da je hotel upravo dobio kategorizaciju tri zvjezdice i u cilju da to ne izgubi hotel je povjeren na upravljanje Poduzetničkom centru Pakrac  koji će njegov rad organizirati kao prenoćište, noćenje s doručkom, te će se vjerojatno na proljeće pokušati s novim natječajem za zakupca.

Tamaru Vujanić (SDP) je interesiralo hoće li se povećati studentske stipendije dozvoljavajući mogućnost da su moguće i potrebe promjene u sadašnjem sustavu stipendiranja s čim se složila i gradonačelnica. I ona smatra da su stipendije, posebice one najmanje od 400 kuna premale te će se ići za njihovim povećanjem pa makar to značilo da više neće biti stipendiranja baš svih zainteresiranih studenata nego će se naglasiti socijalni i deficitarni kriterij. Trenutno povećanje nije financijski moguće, već će to, kao i izmjene u sustavu, biti predmet razmišljanja za neki od slijedećih natječaja.

klub SDP

Zoran Krejči (SDP) je i prije načinjanja dnevnog reda otvorio proračunske teme pitanjem o razlozima zbog kojih su u odjelu za financije u manje od godinu dana dvije osobe dale otkaz na što mu je pročelnik Tomislav Petrač odgovorio da je razlog osobne prirode, odnosno odlazak na druga radna mjesta, ali toj je temi rasprava opet vraćena u sklopu točke o proračunu. Krejči je skrenuo pažnju i na činjenicu da je Darko Baronica, dobio nedavno vrijednu nagradu Hrvatskog novinarskog društva za rad u našim lokalnim medijima, što je bio povod gradonačelnici da čestita i poprilično pohvalno se izrazi o radu dotičnog i cjelokupne redakcije Pakračkog lista.

Vraća se „Zaželi“

Miroslava Ivančića (HDZ) je interesiralo što je s projektom „Zaželi“. Gradonačelnica je rekla da je u tijeku prijelazno razdoblje od pola godine kada se projekt financira iz nacionalnih izvora prije nego što započne njegova trogodišnja provedba sredstvima fondova EU za što je Gradsko društvo CK Pakrac kandidiralo projekt s 25 zaposlenih, a sam Grad s 30. Projekt CK jer pred potpisivanjem ugovora, a za gradski se to očekuje uskoro tako da ona očekuje da će kroz „Zaželi“, koji se pokazao kao dobar i za nezaposlene žene i za korisnike, ove jeseni posao moći dobiti 55 osoba, a tim i brojna staračka domaćinstva skrb.

Dr. Kristina Milek se raspitivala pomaže li Grad sportašima koji se plasiraju na međunarodna natjecanja, konkretno za trkačicu Sendi Štrbac na što je od A. Blažević dobila potvrdan odgovor i načelno i u konkretnom slučaju pri čemu se nastoje uključiti i druge institucije, u konkretnom slučaju Turistička zajednica.

Mihaela Andrijanića (HDZ) su interesirale prijave po  pitanju proglašenje elementarne nepogode suše na što mu je pročelnik Marijan Širac rekao da su do tog dana zaprimljene 102 prijave, a još približno toliko se očekuje u preostala dva dana prijavnog roka.

klub HDZ

U tim društvenim temama ipak su bila i tri komunalna pitanja-primjedbe. Nada Todorović (SDSS) je upozorila na potrebu da se u naseljima Branešci i Španovica postave kontejneri za smeće, kao i potrebu da se uredi bolnički dio groblja na Gavrinici. Mile Vujića (SDP) je interesiralo čiji je problem žbuka koja otpada s pročelja objekata koji su pod zaštitom te da li će nakon završetka projekta aglomeracije u ulicama na Praulji one biti asfaltirane. Pročelnik Marijan Malogorski i gradonačelnica su rekli da će kontejneri biti postavljeni u suradnji s „Komunalcem“ dok se na groblju na Gavrinici treba vidjeti u čemu je problem. Ulice na Praulji neće biti ove jeseni iznova asfaltirane već samo sanirana mjesta raskopa, dok o žbuci s pročelja brine komunalni redar mada je to kada su u pitanju zaštićeni objekti složeniji problem. No sve takve komunalne probleme treba prijavljivati komunalnom redaru, za što sada postoji i mail aplikacija na gradskoj stranici, pozvala je gradonačelnica.

Složeniji problem je i Krejčijevo pitanje koji se odnosilo na stovarište željezničke stanice koje je postalo pretovarna stanica za kameni materijal HŽ, pri čemu je osim buke i prašine, dodatni problem što se željeznički vagoni utovaruju do dugo u noć. U gradskoj upravi o tome imaju saznanja, posao je legalan i u nadležnosti HŽ i sve što su mogli učiniti je da u dogovoru s njima se utovar i otprema vlakova ne obavlja poslije 22 sata što se primjenjuje unazad mjesec dana, rekla je gradonačelnica.  

 

 

Back to top
X
Skip to content