GRAD SUFINANCIRA UDOMLJAVANJE PASA Bela, Lola i Mima dobile obitelj

Potpisivanjem ugovora s prvim udomiteljem danas je zaživjela Odluka o naknadi za udomljavanje pasa iz Skloništa za životinje na Bučju koju je gradonačelnica Anamarija Blažević  potpisala prošlog mjeseca.  Odlukom se svakom udomitelju psa iz Skloništa za životinje Bučje iz gradskog proračuna isplaćuje jednokratna naknada u iznosu od tisuću kuna.

Danas je takav ugovor potpisalo prvih troje građana, a naknadno će još dvoje,  koji su, osim tisuću kuna, preuzeli obveze da će u skladu sa Zakon o dobrobiti životinja skrbiti za pse koji su već preuzeti iz Skloništa što su ugovaratelji dokazali potvrdom što će biti praksa i u buduće. Osim toga, udomitelji su ugovorom preuzeli obvezu da psa neće držati na lancu niti u neprimjernom prostoru, omogućiti im šetnje i ostale socijalne kontakte s ljudima. O svakoj promjeni (seljenje, smrt) dužni su izvijestiti Grad čiji službenici uvijek imaju pravo kontrole.

Prilikom današnjeg potpisivanja ugovora gradonačelnica Anamarija Blažević i stručni referent u gradskoj upravi Darko Miletić, koji je i inicirao ovu novu gradsku mjeru, udomiteljima su čestitali na toj odluci i poželjeli im da udomljeni psi postanu ravnopravni članovi domaćinstva. Gradonačelnica je rekla da je novčana pomoć u iznosu od tisuću kuna simbolična, ali može za neke biti poticajna te istakla nadu da će se građani odazvati na ovaj gradski program. Lani je Grad Pakrac temeljom zakonske obveze, iz proračuna na ime skrbi za napuštene pse (hvatanje, hranjenje, čipiranje i zdravstvena skrb) potrošio oko 180.000 kuna.

Udomitelji koji su danas potpisali ugovore su svoje pse, mješance ženskog roda u starosti od tri mjeseca do dvije godine imenom Bela, Lola i Mima, u skloništu su preuzeli tijekom siječnja. U dva slučaja obitelj tradicionalno ima psa, a u jednom je to prvi takav stanovnik.

Lani devetero Pakračana udomilo psa iz skloništa

U Skloništu za pse na Bučju su u 2017. godini privremeno udomili 239 pasa lutalica od kojih je 221 udomljen, daleko najviše zahvaljujući udrugama za zaštitu životinja koji su im nove domove našli u Njemačkoj. U 2018. godini u Sklonište je prispjelo 159 pasa, a udomljeno je 119. Do pada je došlo stoga jer je zakonskim izmjenama zabranjeno eutaniziranje psa iz Skloništa pa su Nijemci smanjili interes. No, ono što je pohvalno, došlo je do porasta udomljavanja pasa u Pakracu pa je tako, prema podacima Tihomira Čopa,  voditelja Skloništa, lani devetero Pakračana (bez gradskih poticaja) udomilo psa iz Skloništa. Sudeći prema početku ove godine, zahvaljujući i ovoj akciji Grada, taj broj bi mogao ove godine uvelike biti nadmašen.

U Skloništu je sada u ponudi za udomljavanje 38 pasa (http://skloniste-pakrac.com/nasi-stanovnici, ali i gradskoj stranici), svi mješanci u starosti od pet mjeseci do dvije godine i težine između 8 i 32 kilograma pri čemu stažom najstariji stanovnik je u skloništu od lanjskog siječnja, a najmlađi je stigao prošlog mjeseca.

OVDJE MOŽETE POGLEDATI PSE KOJI ČEKAJU NA UDOMLJENJE, A ZA KOJE GRAD PAKRAC UDOMITELJE NAGRAĐUJE S 1000 KN