26. FOKIN MEMORIJAL Stotinjak planinara hodalo Fokinom stazom do Omanovca - Grad Pakrac


DSC 1475

Stotinjak planinara pristiglih iz raznih dijelova Hrvatske sudjeluje 17. prosinca na 26. memorijalnom pohodu „Fokinom stazom 1991“, što se u znak sjećanja na Domovinski rat i pogibiju branitelja Pakračanina Marijana Kulhavija Foke te šestorice Bjelovarčana – Ivana Bedekovića, Ante Ćurića, Franje Gašpara, Dražena Hudeca, Željka Novosela i Darka Peroša, redovito održava u organizaciji Planinarskog društva Psunj.
Pristigli među ostalim iz Bjelovara, Rijeke, Zagreba, Osijeka, Kutjeva, Kutine, Andrijaševaca, Vinkovaca te Pakraca i Lipika planinari su nakon jutarnjeg okupljanja na gradskom trgu i posjeta gradskom te Muzeju vojne i ratne povijesti, u organiziranoj koloni krenuli već uhodanom trasom kroz Strossmayerovu te Gundulićevu ulicu do ulice sv. Roka, sve do spomen obilježja poginulim braniteljima u pakračkim vinogradima.
Po dolasku, nakon polaganja vijenaca ispred spomenika, prisutne je pozdravio predsjednik PD Psunj Zoran Milaković, nakon čega je riječ uzela Anamarija Blažević, pakračka gradonačelnica i saborska zastupnica.
„Pozdravljam sve hrvatske branitelje, braniteljice i njihove obitelji kao i sve sudionike 26. Fokinog memorijala. Danas, s mjesta njegove pogibije te pogibije njegovih bjelovarskih suboraca, zahvaljujem svima koji na bilo koji način obilježavaju spomen na njih, ali i na sve poginule branitelje u Domovinskom ratu. Oni su nas doživotno zadužili, a na nama je da im na ovaj način uzvratimo“, poručila je Blažević pri čemu je okupljene pozvala da u budućnosti nastave dolaziti i tako sudjeluju u čuvanju sjećanja na one koji su platili najvišu cijenu u stvaranju hrvatske države.
Pješačenje je nastavljeno uobičajenim markiranim planinarskim pravcima, Kosom iznad sela Kraguj i preko planinarskog odmorišta Tromeđa sve do planinarskog doma Omanovac gdje je uz standardni planinarski grah najavljena i planinarska zabava uz živu muziku. Organizirani pješački povratak u Pakrac je oko 16 sati.
Podsjetimo, ovaj memorijal najmasovniji je zimski planinarski pohod u ovom dijelu Hrvatske, a u najboljim godinama znao okupljati i više od 400 planinara. Pokrenut je 1996. godine na inicijativu Planinarskog društva Psunj.

DSC1482
DSC1481
DSC1480
DSC1470
DSC1465
DSC1466
DSC1464
DSC1462
DSC1459
DSC1457
DSC1463
DSC1467
DSC1473
DSC1486
DSC1485
DSC1483
DSC1476
DSC1482

 

 

Back to top
Skip to content