URUČENA GRADSKA PRIZNANJA Zaslužni za promicanje imena našeg grada - Grad Pakrac


SS NAGRADENI

Nakon javnog poziva objavljenog u lokalnim medijima te pozitivnog mišljenja Ocjenjivačkog odbora za javna priznanja Grada Pakraca, gradski vijećnici su na sjednici što je održana 5. ožujka jednoglasno odlučili da ovogodišnja priznanja „Pečat Grada Pakraca“ za osobiti doprinos u duhovnom i  materijalnom razvoju Grada dobiju Gradska knjižnica Pakrac, Marija Kraly iz Cseprega u Mađarskoj i obitelj Kotorac iz Pakraca. Zlatna plaketa „Grb Grada Pakraca“ dodijeljen je Zoranu Milakoviću – Zoki, posthumno za životno djelo iz područja drugih društvenih djelatnosti, Alojziju Huški iz Prekopakre za područje kulture te Memorijalnom centru Domovinskog rata Vukovar za područje odgoja i obrazovanja. Počasnim građaninom Grada Pakraca proglašen je Rajmund Bradik iz Republike Slovačke.

Njima su priznanja uručena jučer na svečanoj sjednici. Predlagatelji su svoje ovogodišnje kandidature objasnili na sljedeći način (skraćena verzija). 

PEČAT GRADA PAKRACA

Gradska knjižnica pakrac

Svojim aktivnim radom Gradska knjižnica Pakrac već dugi niz godina doprinosi obogaćivanju kulturnih sadržaja koje naš grad nudi. Dugogodišnji stručni rad na najvišoj razini rezultirao je digitalizacijom cjelokupnog knjižničnog fonda koji danas broji preko 30 000 knjiga, a broj članova Knjižnice penje se na više od 600. Osim obavljanja osnovne knjižnične djelatnosti, Gradska knjižnica izlazi daleko van uobičajenih okvira i sudjeluje u organizaciji brojnih kulturnih sadržaja kako bi naši građani, ali i gosti prepoznali Pakrac kao grad kulture. Neka od najvažnijih događanja u kojima Knjižnica sudjeluje i koje organizira su: Noć knjige, Multipak, COOLturno ljeto, Sajam Slavonski banovac, Tragom Jankovića, Mjesec hrvatske knjige, Advent u Pakracu, Dani medijske pismenosti, Kultura u akciji…

SS MONIKA
Monika Lucić Fider, ravnateljica Gradske knjižnice

Uz sve to knjižnica organizira gostovanja raznih književnika, čitaonice za djecu, radionice za djecu, mlade i odrasle, surađuje s drugim kulturnim ustanovama, školama, vrtićem te brojnim udrugama. Teško je sažeti cijeli rad knjižnice zadnjih godina kao i brojne aktivnosti koje provodi zahvaljujući predanosti i nesebičnom radu cijelog, malog ali vrijednog kolektiva. Svojim dugogodišnjim predanim radom Gradska knjižnica Pakrac profilirala se kao jedna od najaktivnijih knjižnica u bližoj i daljoj okolici, postala je jedan od generatora kulturnih događanja u našem gradu te na taj način neumorno prezentira Pakrac kao urbanu sredinu s bogatim kulturnim životom kakvog bi poželjeli i veći gradovi.

Predlagatelj: Muzej Grada Pakraca

Mariji Kraly iz Cseprega u Republici Mađarskoj

Gospođa Maria Krály, predsjednica Samouprave hrvatske manjine Cseprega, aktivno je sudjelovala u inicijativi za bratimljenje naših dvaju gradova. Njen predan rad i zalaganje bili su ključni za potpisivanje Sporazuma o prijateljstvu, kojeg su prošle godine potpisali gradonačelnica Pakraca i gradonačelnika Cseprega, Zoltana Horvatha.

maria kraly Medium
Maria Kraly na manifestaciji Tragom Jankovića u rujnu prošle godine s Josipom Fa

Osim već rečenog, gđa Maria Krály proteklih je godina bila najvažnija poveznica u održavanju prijateljskih odnosa između Društva Mađara Pakrac i Samouprave hrvatske manjine Cseprega koje, zahvaljujući Krály, predstavlja temelj za uspješno povezivanje ova dva grada. Također, Maria Krály nije samo simbol veza između Pakraca i Cseprega, već aktivno sudjeluje u promicanju kulturne raznolikosti i povijesne povezanosti.

Predlagatelj: Društvo Mađara Pakrac

Gospođa Kraly nije mogla prisustvovati svečanoj sjednici pa će joj priznanje biti uručeno naknadno.

Obitelj Kotorac iz Pakraca

Dubravko i Vlatka Kotorac roditelji su šestero djece: Vite, Bartola, Fausta, Beate, Judite i Agate. Dubravko, građevinski tehničar, sudionik Domovinskog rata i nositelj Spomenice za sudjelovanje u VRA „Oluja“ gotovo 35 godina aktivan je u radu pakračke Župe UBDM. Jedan je od inicijatora i dugogodišnji voditelj glazbene skupine „Vita Nova“, te organizator festivala duhovne glazbe „Hodočašće u došašće“, koji je prvi put u Pakracu organiziran još 1998. godine.

SS KOTORAC
Dubravko Kotorac

Putujući po Hrvatskoj i šire, „Vita Nova“ pod vodstvom Dubravka Kotorca prepoznatljivo promiče ime našeg grada i župe. Vlatka Kotorac, odgojiteljica zaposlena u Dječjem vrtiću „Maslačak“, uz brigu o šestero djece također je aktivna članica „Vita Nove“.

Predlagatelj: Miroslav Ivančić

ZLATNA PLAKETA „GRB GRADA PAKRACA“

Zoran Milaković Zoka – posthumno za životno djelo iz područja drugih društvenih djelatnosti

Zoran Milaković rođen je  23. ožujka 1972. godine  u Pakracu u kojem, uz obale rijeke Pakre i kalvarijsku šumu, provodi djetinjstvo do odlaska na školovanje  u Zagreb iz kojeg će se s prvim ratnim pucnjima vratiti da bi branio svoj grad. Aktivan doprinos ratom iskrzanoj lokalnoj zajednici započinje još kao starješina pakračkih izviđača odgojivši tijekom desetljeća brojne poletarce, planinke i izviđače, a potom s istima inicirajući akcije čišćenja na području grada, ozelenjivanje pakračkog naselja „Jug“ sadnjom stabala u sklopu projekta „101 drvo za 1001 osmijeh“ kao i organiziranjem Proljetnih igara, Pakračkog orijentacijskog natjecanja te u konačnici Zborovanja Saveza izviđača Hrvatske 2009. godine kada je na pakračkom stadionu podignut pravi mali izviđački grad s 400 šatora u kojima je gostovalo 1200 izviđača iz cijele Hrvatske. Prirodnim slijedom se 2004. godine pridružuje Planinarskom društvu „Psunj“ u kojem s dugogodišnjim iskustvom vođenja Odreda izviđača „Pakra“, udruženim s neprestanim trudom i zalaganjem, 2016. godine biva izabran za predsjednika društva.

Istančane osobine vođe, ali i onoga koji se kao takav nikada nije libio zapeti prvi, vječito uvažavajući mišljenje ne samo starijih i iskusnijih članova društva prema kojima je gajio osobito poštovanje, već i onih mnogo mlađih čiji porast zadnjih godina bilježimo, njegov prvi mandat, pored uobičajenih radnih akcija, održavanja trasa i planinarskih putova i izleta u kojima kao društvo sudjelujemo, obilježila je i organizacija Dana hrvatskih planinara kojom smo na Omanovcu ugostili 500-tinjak planinara iz cijele Hrvatske, gotovo neprestana potreba sanacije objekta planinarskog doma Omanovac, obnova za sjedenje svima omiljenog Petrakova kutića, a onda i kontinuirano osobno, ali i usavršavanje ostalih članova kojima se osposobilo dodatne vodiče, markaciste i ekologe sposobne nositi se s tekovinama moderna planinarstva.

SS MILAKOVIC
Dejana, Franko i Tin Milaković

U povijest društva trajno će ostati upisan kao predsjednik koji je ostatke objekta i okoliš planinarskog doma „Josipa Svobode“ na Velikoj Poljani, nacionalizirane tijekom II. svjetskog rata, 2020. godine uspio vratiti i uknjižiti kao vlasništvo Planinarskog društva „Psunj“ stvarajući time preduvjete za pristup obnove istome.

Birajući planinarstvo kao hobi, sport u kojem već u startu nema pobjednika, nema najboljeg i u kojem se čak ni planinski vrhovi ne osvajaju nego penju, biraš biti prije svega ravnopravan sebi sličnima dok vam slijedeći isti put planina postaje stil života. Života kojim je desetljećima živio i naš prvi među jednakima – izviđač, planinar, predsjednik, dugogodišnji pripadnik Hrvatske gorske službe spašavanja Stanice Požega, instruktor vodiča ljetnog planinarenja, vodič A, B i D standarda, onaj s vječito najvećim ruksakom na leđima, uvijek dostupan, svima raspoloživ, odgovoran, marljiv i samozatajan. Prerano nas je napustio 23. lipnja 2023. godine tijekom izleta na Biokovo, za sobom ostavio šok, nevjericu i neizrecivu tugu i bol koje su obavile čitav grad kojeg je toliko volio i u kojem je zauvijek ostavio otiske iako ga fizički nema.

Predlagatelji: gradonačelnica Anamarija Blažević i Planinarsko društvo „Psunj“ Pakrac

Alojzije Huška iz Prekopakre za područje kulture

Alojzije Huška, rođeni Prekopakranin, već je od rane mladosti pokazivao zanimanje i sklonost prema glazbi i ljubav prema prirodi. Nakon završene gimnazije upisuje Pedagošku akademiju u Pakracu, nakon koje postaje nastavnik kemije i biologije. Njegova ljubav prema glazbi i učenje o njoj odvode ga u Voćin gdje 10 godina radi kao nastavnik glazbe, biologije i kemije. 1971. godine počinje raditi u pakračkoj osnovnoj školi kao nastavnik biologije i kemije, a naklonost prema glazbi, posebno harmonici nastavlja njegovati u Češkoj besedi Prekopakra.

SS HUSKA
Alojzije Huška

Njegova druga ljubav oduvijek je bila priroda, koja ga je učinila najzaslužnijim za dugododišnji aktivan rad izviđača, sa kojima je provodio vrijeme u prirodi, putovao, ljetovao, zimovao, logorovao i tako odgojio mnoge generacije. Alojzije Huška je danas umirovljenik koji još uvijek aktivno sudjeluje u radu folklorne skupine Češke besede Prekopakra, vodi glazbenu skupinu, a volju, ljubav i entuzijazam sa svoje 82 godine života prenosi novim generacijama.

Predlagatelj: Češka beseda Prekopakra

Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar za područje odgoja i obrazovanja

U sklopu obrazovanja učenika osnovnih škola o Domovinskom ratu, a na inicijativu Ministarstva hrvatskih branitelja, Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar pokrenuo je projekt „Posjet učenika osmih razreda Pakracu, Lipiku i Okučanima“.

SS VUKOVAR
Krunoslav Šeremet, ravnatelj Memorijalnog centra

U ovom projektu, osmaši iz Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Brodsko-posavske i naše županije kroz jednodnevni posjet uče o vrijednostima Domovinskog rata i akcijama koje su se vodile na našem području. Osim o ratnim stradanjima, učenici se upoznaju sa kulturnom i povijesnom baštinom našeg grada kroz posjete i stručna predavanja u muzejima, te obilaskom grada uz pratnju vodiča.

Tijekom prošle godine kroz ovaj je projekt Pakrac posjetilo oko 7000 učenika i nastavnika.

Predlagatelj: Miroslav Vacek

POČASNI GRAĐANIN GRADA PAKRACA

Rajmund Bradik iz Jasenove u Republici Slovačkoj

Rajmund Bradik je bio dugogodišnji načelnik istoimene općine i kao takav zaslužan je za jedno od najvećih prijateljstava našeg grada sa gradovima u Slovačkoj. Početak i poveznica rađanja ovog prijateljstva je priča o životu slovačkog pisca Martina Kukučina, kojeg Slovaci uspoređuju sa Krležom. Naime, Martin Kukučin (rođen kao Martin Bencur) rodio se upravo u  Jasenovi, gdje je radio kao učitelj. Za vrijeme studija medicine u Pragu upoznao je Bračanina koji ga je pridobio da dođe raditi u Hrvatsku, na Brač kao liječnik. Tu se zaljubio i oženio Bračankom. Zbog bolesti supruge se preselio u Lipik, a 1928.g. preminuo je u Pakracu.

Zbog poveznice života ovog književnika sa gradovima u Slovačkoj i Hrvatskoj rodila se ideja o prijateljskom povezivanju nekoliko gradova. Tako je 2007.g. došlo do potpisivanja Sporazum o suradnji Općine Jasenova, Grada Revuca i Općine Klaštor nad Znievom iz Slovačke te Grada Pakraca, Grada Lipika i Općine Selce. 2010.g. proširili smo krug slovačkih prijatelja i potpisivanjem Povelje o prijateljstvu i suradnji sa Gradom Dolny Kubin.

SS BRADIK
Rajmund Bradik

Upravo je Rajmund Bradik cijelo vrijeme bio pokretač aktivnosti, koje su 2008.g. započele kao zimovanje naših osnovnoškolaca u Slovačkoj, gdje im je bio domaćin, te ljetovanje slovačke djece u odmaralištu Cvrčak na Viru. Od početka ove zajedničke priče, Rajmund Bradik je predvodio mnogobrojne dolaske predstavnika slovačkih gradova u Pakrac kao što su načelnici, gradonačelnici, njihovi zamjenici, ravnateljice škola, direktori javnih poduzeća i dr., a sve u cilju proširivanja suradnje i promocije naših gradova i država.

Zahvaljujući tome, Pakrac je u više navrata posjetio Veleposlanik Republike Slovačke, koji je u povodu Dana grada Pakraca 2018.g. nazočio i postavljanju spomen-ploče Martinu Kukučinu u pakračkoj bolnici. Godinu prije u Selcu na Braču otvorena je bista Martinu Kukučinu, a o važnosti tog događaja je svjedočila i nazočnost slovačkog predsjednika Andreja Kiske.

Prijateljstvo Rajmunda Bradika sa Pakracom i Pakračanima odavno je preraslo formalne susrete i donijelo nam bezbroj zanimljivih kontakata, druženja, razmjenu iskustava, međusobno upoznavanje sa kulturom, a najviše toplih riječi i osmijeha.

Predlagateljica: gradonačelnica Anamarija Blažević

Javna priznanja Grada Pakraca, kao zahvala za iskazan doprinos, uz manje izmjene datiraju od 1995. godine. U tih 28 godine 11 osoba je proglašeno za počasne građane (kronološki): Veljko Barbieri, Marko Ajhner, prof. dr. Ivica Kostović, mr. Marko Širac, Jadranka Kosor, prof. dr. Andrija Hebrang, dr. Ivan Šreter, generali Mladen Markač, Ante Gotovina,  Đuro Dečak i Tomo Medved.

Pečat Grada Pakraca za različita područja je dobila, uključujući i ovogodišnja, 131 osoba, a Javno priznanje Grb Grada Pakraca 141 osoba ili institucija s područja Pakraca, ostatka Hrvatske i inozemstva.

 

 

Back to top
Skip to content