UPOZORENJE: Voda iz lokalnog vodovoda Kraguj neispravna za piće - Grad Pakrac


Iz Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije upućuju građanima obavijest da je jučer, 20.06.2024.g, u svrhu provedbe monitoringa uzorkovana voda iz lokalnog vodovoda naselja Kraguj. 

Prema trenutnim, nedovršenim analizama već je utvrđeno mikrobiološko zagađenje vode iz spomenutog lokalnog vodovoda po parametrima ukupnih koliforma (80) i E.coli (60) koji su iznad propisanih maksimalno dopuštenih koncentracija/vrijednosti (MDK =0) propisanih Pravilnikom o parametrima sukladnosti, metodama analiza i monitorinzima vode namijenjene za ljudsku potrošnju (NN 64/2023 i 88/2023). Ukratko, uzorak nije sukladan s tim Pravilnikom. 

Ostatak analiza slijedi u narednim danima. Po završenim, kompletiranim analizama vode iz spomenutog lokalnog vodovoda Vas obavijestimo na pripadajućem obrascima kako i inače činimo.

Preporuka za potrošaće: S obzirom da postoji rizik za ljudsko zdravlje korisnika koji bi koristili vodu iz lokalne vodoopskrbe naselja Kraguj u svrhu ljudske potrošnje, preporuka je u tu svrhu korištenje zdravstveno ispravne vode iz provjerenih izvora (npr. galoni, flaširana voda, cisterne sa zdravstveno ispravnom vodom i sl). Ukoliko bi se npr. uslijed nedostupnosti zdravstveno ispravne vode ili osobnih razloga ipak koristila voda iz spomenutih lokalnih vodovoda u svrhu ljudske potrošnje, preporučamo prethodno prokuhavanje vode kroz 3 minute i čuvanje takve vode na hladnome u čistim (dezinficiranim) i zatvorenim posudama. Bez provođenja dezinfekcijskih potupaka vodu iz spomenutog lokalnog vodovoda koristiti isključivo u sanitarne svrhe.

Obavijest o odstupanju od parametara za provjeru sukladnosti u monitoringu vode za ljudsku potrošnju lokalnih vodovoda
Izvješće o neuskladnostima utvrđenim u monitoringu vode za ljudsku potrošnju

 

 

Back to top
Skip to content