U ČAST KUKUČINU Pakračani u Dolnyijem Kubinu i Jasenovi

U ovoj je bolnici, 21. svibnja 1928. godine u 68. godini života, preminuo najveći slovački pisac realizma, učitelj i liječnik Martin Kukučin, veliki prijatelj hrvatskog naroda“, zapisano je na spomen ploči slovačkom stvaraocu, koja od 19. ožujka svečano ukrašava glavni hol pakračke bolnice.

O Mateju Bencuru (pseudonim Martin Kukučin) Pakračanima je poznato gotovo sve. Rođen je 1860. godine u Jasenovi na sjeveru Slovačke, a životni put, tijekom kojega je svojim liječničkim angažmanom i književnim radom povezao šest općina i gradova iz dvije države, završio je 1928. godine u pakračkoj bolnici. Danas se imena Pakraca i Lipika nalaze na jedinstvenoj povelji o suradnji koja spaja dva prijateljska naroda.

Takvom čovjeku, kojeg zbog njegove ambasadorske uloge Slovaci izuzetno cijene, počast je povodom 90. godišnjice smrti, odalo i pakračko izaslanstvo u sastavu: gradonačelnica Anamarija Blažević, voditeljica ureda TZ u Pakracu Gabrijela Sabo Seleši i pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i EU fondova Davor Huška. Oni su u dvodnevnom posjetu općini Jasenova, u društvu pakračkog prijatelja i načelnika Općine Jasenova Rajmunda Bradika, sudjelovali u prigodnom kulturno-umjetničkom programu posvećenom Kukučinu, održanom u Dolnyijem Kubinu. Posjet Slovačkoj naše je izaslanstvo iskoristilo i za susret s Aleksandrom Heinom, veleposlanikom Republike Hrvatske u Slovačkoj kojeg su upoznali s ovim hrvatsko-slovačkim prijateljstvom dugim 12 godina, a zajedno i posjetili rodnu kuću Martina Kukučina u Jasenovi gdje su položili vijenac i zapalili svijeću.