– PRORAČUN GRADA PAKRACA: Petica za transparentnost

Proračun Grada Pakraca u prošloj godini Institut za javne financije ocijenio je s pet, najboljem mogućom ocjenom. U odnosu na 2018. godinu to je poboljšanje jer su tada ocijenjeni četvorkom.

Institut za javne financije je svih pet elementa (vidi njihov grafikon) kao što su godišnji izvještaj, izglasavanje proračuna, polugodišnje izvješće, prijedlog proračuna i proračunski vodič ocijenili pozitivno. U odnosu na godinu ranije poboljšanju su od strane ocjenjivača uočena kod iznošenja prijedloga proračuna i izrade proračunskog vodiča za građane što je bio i najveća zamjerka godinama ranije, a koji je na stranicama Grada objavljen po prvi put u veljači ove godine.

Ocjenu transparentnosti pet je dobio i županijski proračun o čemu je župan na službenim županijskim stranicama izvijestio: “Naša županija je i ove godine dobila ocjenu 5 za transparentnost proračuna, što znači da smo objavili sve naše dokumente za koje smo imali tu obvezu. Provjeravala su se godišnja izvješća proračuna za 2018. i 2019. godinu, prijedlog proračuna za 2020., izglasan proračun za 2020. te proračunski vodič za građane za 2020. godinu. Ovo je potvrda da radimo sukladno zakonu, smjernicama i obvezama koje imamo. Moram reći i da smo jedna od rijetkih županija koje su dobile to priznanje, ali i dodati kako ćemo tako nastaviti i u budućnosti. Sva sredstva koja budu u proračunu i koja budu kroz projekte dolazila u našu županiju bit će prikazana javnosti.” – rekao je župan Alojz Tomašević.

Transparentni proračuni omogućuju uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu, pa građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, na povećanje odgovornosti lokalnih vlasti i smanjenje mogućnosti za korupciju, pojašnjava Institut

Proračunsku transparentnost Institut mjeri brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama svih županija, gradova i općina. To su: godišnje izvršenje proračuna za 2018., polugodišnje izvršenje proračuna za 2019., prijedlog proračuna za 2020., izglasani proračun za 2020., proračun za građane za 2020. U obzir su uzeti samo dokumenti koji su na mrežnim stranicama lokalnih jedinica bili dostupni u razdoblju XI./2019. – IV./2020. i to na dan pretraživanja, ali ne i naknadno objavljeni dokumenti. Takvim izračunom razina proračunske transparentnosti može iznositi od 0 do 5, a Institut je početkom ovog mjeseca ocjena objavio na  svojim stranicama kartu Hrvatske iz koje se vidi da brojne jedinice lokalne samouprave nisu dosegle niti prosječnu ocjenu.

 

 

Back to top
X
Skip to content