– Predstavljen nacrt Plana gospodarenja otpadom

Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović danas je u Slavonskom Brodu predstavio nacrt Plana gospodarenja otpadom. Isti će uskoro biti upućen u javnu raspravu. Glavni cilj novog Plana je unaprijediti postojeći sustav kako bi se mogle ispuniti preuzete obveze na području gospodarenja otpadom, a najveći naglasak je stavljen na jačanje sustava odvojenog prikupljanja otpada.

Uspostava kružnog gospodarstva uskoro će biti nova obveza, te je sada zadnji trenutak za reformu sustava u tom smjeru. Jedan od novih najavljenih ciljeva je da do 2020. se reciklira 50, a 2030. 65 posto komunalnog otpada. Iz toga razloga ključne mjere nacrta novog Plana gospodarenja otpadom su kućno kompostiranje, centri za ponovnu uporabu i gradnja većeg broja manjih reciklažnih centara sa sortirnicama i kompostištima. Mjere koje se trenutno poduzimaju omogućit će da povećanje cijena odvoza otpada bude što manje.

U Slavonskom Brodu na predstavljanju Plana nazočile su gradonačelnica Anamarija Blažević i voditeljica odsjeka za graditeljstvo i komunalne djelatnosti. S obzirom da grad Pakrac unazad nekoliko godina ulaže u sustav gospodarenja otpadom ovo je bila prilika vidjeti i čuti gdje se trenutno grad Pakrac nalazi na tom području i što se može očekivati u budućnosti od gradova i općina.

Back to top
X
Skip to content