KUD Seljačka sloga i Tamburaški orkestar Pakrac u Blatu i Imotskom - Grad Pakrac


Kulturno umjetničko društvo „Seljačka sloga“ iz Prekopakre i Tamburaški orkestar Pakrac protekli svojim su se programima i koncertima predstavili u Blatu na otoku Korčuli te u Imotskom.

Na poziv Viteškog udruženja „Kumpanjija“ članovi KUD-a iz Prekopakre te glazbenici Tamburaškog orkestra iz Pakraca su sudjelovali na zatvaranju 60. smotre blatskog folklora koje je trajala od 15. kolovoza

Na završnoj manifestaciji koja je održana 24. kolovoza na Plokati, trgu ispred crkve, folkloraši su se predstavili izvornim pjesmama i plesovima Prekopakre te slavonskim koreografijama. Na zatvaranju smotre folklora prigodnim koncertom predstavili su se i glazbenici Tamburaškog orkestra Pakrac kao i članovi Folklornog ansambla „Linđo“ iz Dubrovnika.

Naši folkloraši i glazbenici su se u Blatu predstavili i dan ranije, u srijedu 23. kolovoza na gastro kulturnoj manifestaciji “Okusi i mirisi zavičaja/ Blato Wine & Dine”. Uz tamburašku glazbu predstavili su se sa tradicionalnim slavonska jelima i pićima OPG-a Carpinus te proizvodima od meda koje je predstavio OPG Krivačić.

Nakon Blata, Tamburaški orkestar Pakrac i KUD „Seljačka sloga“ nastupili su 25. kolovoza i u Imotskom. Na prostoru ispred gradskog poglavarstva održali su cjelovečernji program i predstavili se publici na manifestaciji pod nazivom „Imotskom na dar“ koja je održana u sklopu Imotskog ljeta.

Ovaj nastup je rezultat dugodišnje suradnje i prijateljstva Ivana Budalića, gradonačelnika Imotskog i saborskog zastupnika i Anamarije Blažević, gradonačelnice Pakraca i takožer zastupnice u Hrvatskom saboru. 

„Ovo je samo nastavak naše dobre suradnje jer obrtnici s područja Imotskog redovito dolaze na naš sajam Slavonsko banovac. Ovom prigodom smo kroz naše radne sastanke dogovorili da će i ove godine ekipa iz Blata i Imotskog ponovno biti gosti našeg Sajma koji je na rasporedu 14. listopada.

Imamo odlične prijateljske odnose s Općinom Blato, redovno se čujemo i posjećujemo kad god smo u prilici. Nedavno je predsjednik Viteškog udruženja Kumpanjija bio u Pakracu i tom prigodom je Muzeju vojne i ratne povijesti u Pakracu poklonio njihovu odoru.

Jako smo ponosni što smo imali prilike i u Dalmaciji i u srcu Imotske krajine prenijeti našu tradiciju, običaje, nošnje, naše pjesme i plesove. To je jako važno jer u tim dijelovima Hrvatske rijetko se ima prilike vidjeti naše plesove ili poslušati tamburicu i naše prekopakranske, ali i slavonske pjesme“, rekla je gradonačelnica Blažević.

Prijateljstvo Općine Blato i Grada Pakraca traje već skoro dva desetljeća, a godine 2004. potpisana je i Povelja o prijateljstvu. Članovi Viteškog udruženja „Kumpanjija“ gostovali su u Pakracu 30. svibnja kada su nastupili na 3. Smotri folklora “Pakračko ljeto” sa svojim prepoznatljivim tancom i Plesom od boja “Kumpanjijom”.

Fotografije:  Franko Bačić, za Turističku zajednicu Općine Blato

 

 

Back to top
Skip to content