JAVNA TRIBINA Predstavljeni projekti i programi Ministarstva branitelja - Grad Pakrac


tribina branitelji

U vijećnici kurije Janković sinoć je održana javna tribina „Programi i projekti Ministarstva hrvatskih branitelja vezani za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata te članove njihovih obitelji“ koju su organizirali Ministarstvo branitelja i Grad Pakrac.

Nakon uvodnih riječi Miroslava Vaceka, predsjednika Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Pakrac-Lipik, gradonačelnica Anamarija Blažević je zahvalila Ministarstvu branitelja i ministru Tomi Medvedu na svemu što su učinili za naš grad, počevši od spomenika poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata na Trgu bana Josipa Jelačića i dizala u zgradi Gradske uprave pa sve do pakračke ispostave Ureda za hrvatske branitelje Požeško-slavonske županije. Još jednom je ponovila da će se u Pakracu graditi Centar za hrvatske branitelje u zgradi bivše psihijatrije te s obzirom da su projektna dokumentacija i građevinska dozvola pribavljeni, Grad ima sve zakonske uvjete za takav Centar.

Županica Antonija Jozić se obratila okupljenim hrvatskim braniteljima riječima kako joj je „čast biti pred očima onih koji su prije 33 godine imali hrabrosti i odvažnosti stati na branik Domovine i ostvariti tisućljetni san hrvatskog naroda o slobodnoj, samostalnoj i suverenoj Republici Hrvatskoj. Često kao narod uopće nismo svjesni da živimo nešto što su tolike generacije prije nas sanjale i to pred nekima kojima nisu te svoje snove smjeli izreći…, stoga nekad olako shvaćamo tu našu Hrvatsku“, rekla je županica i zahvalila braniteljima što danas živimo u slobodnoj državi.

Ovu javnu tribinu uveličao je i Marin Piletić, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, koji je nastavio zahvaljivati ministru Medvedu rekavši da je on „čovjek koji živi ono što radi, a s obzirom da je i sam bio branitelj zna što njegovim suborcima treba i nastoji kao član Vlade kroz programe, zakone, potpore, omogućiti hrvatskim braniteljima da očuvaju dignitet koji oni itekako trebaju uživati.“ 

Piletic

Voditelj Ureda za hrvatske branitelje Požeško-slavonske županije Miroslav Bagarić, usporedio je stari Zakon o braniteljima s novim, po pitanju dobne granice za odlazak u mirovinu, jednokratne novčane pomoći, obiteljske mirovine za udovice… Naglasio je prednosti Veteranskih centara i bolnica, a govorio je i o zdravstvenim programima i preventivnim sistematskim pregledima u cilju zaštite zdravlja i kvalitete življenja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata te o programima rehabilitacije.

Ivana Feltrin, djelatnica Centra za psihosocijalnu pomoć Ministarstva hrvatskih branitelja u Domu hrvatskih branitelja u Pakracu upoznala je okupljene sa programima i projektima koje provodi Ministarstvo kao i o tome kako su izmjene Zakona utjecale na prava vezana za tržište rada, samozapošljavanje, mirovinsko osiguranje i ostala prava.

Braniteljskim udrugama dodijeljeno gotovo 16.000 eura

Javnoj tribini prethodila je dodjela sredstava braniteljskim udrugama s našeg područja namijenjenih za financiranje njihovih projekata u 2024. godini čija je ukupna vrijednost 15.590 eura. Na Poziv Grada pristiglo je deset prijava od osam braniteljskih udruga, pojedinačnih vrijednosti od 300 do 5.500 eura i svi su ocijenjeni pozitivno.

ugovori branitelji

Projekti udruga branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata usmjereni su na promicanje vrijednosti Domovinskog rata, podizanje kvalitete življenja hrvatskih branitelja i stradalnika te HRVI iz Domovinskog rata, aktivnosti obilježavanja obljetnica i datuma za samostalnost i suverenitet Republike Hrvatske i komemoracijske aktivnosti te  jačanju kapaciteta udruga branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata te institucionalna podrška udrugama, navodi se u obrazloženju Odluke o raspodjeli sredstava koje je udrugama uručila gradonačelnica Anamarija Blažević.

DSC0726
DSC0723
DSC0722
DSC0720
DSC0718
DSC0713
DSC0710

 

 

Back to top
Skip to content