Izložba “Slikarstvo traži vrijeme”

Od 8.- 22. studenog svi ljubitelji umjetnosti svakako bi trebali posjetiti Muzej grada Pakraca.

U tom razdoblju ugostiti ćemo izložbu koja predstavlja izbor iz  opusa velikog hrvatskog slikara Ive Šebalja. Izložba znakovitog naziva „Slikarstvo traži vrijeme“ po mnogo čemu je jedinstvena, a nastala je povodom 105. obljetnice rođenja i 15. obljetnice smrti ovog velikog umjetnika. Organizator i nositelj projekta je udruga Val kulture koja je u suradnji s nekoliko ustanova (Hrvatski muzej turizma, Muzej grada Pakraca, Galerija umjetnina Slavonski Brod, Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku, Centar za kulturu Čakovec) pružila priliku stanovnicima različitih dijelova Hrvatske upoznavanje s ovim iznimnim umjetničkim opusom.

Ivo Šebalj je po svemu bio posebna umjetnička osobnost, živio je u svojevrsnoj izolaciji neumorno stvarajući daleko od očiju javnosti te izlagačkog života koji mu je bio prilično stran. Svoju prvu samostalnu izložbu imao je tek 1970. u 58. godini života. Tek od tada hrvatska javnost će se početi upoznavati s njegovim slikarskim i crtačkim radovima.

Iako mu je slikarstvo i slikanje bilo životna potreba, kako je i sam rekao nije mu donijelo radost u životu, već je slikarstvo opisao kao „beštiju koja ga je strašno izmučila i koja mu je ostavila kovitlac pitanja“.

Pakračka publika će imati jedinstvenu priliku upoznati se s izborom iz vrijedne zbirke Šebaljevih radova, koja unatoč svojoj iznimnoj vrijednosti još uvijek nisu pronašla trajan smještaj. Kustosica  izložbe je diplomirana povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol koja će nam na svečanosti otvorenja u Muzeju, u srijedu 8.11 u 18.00h približiti važnost i značenje životnog djela Ive Šebalja.

Website: