– Inovativni alati za poticanje filantropije predstavljeni u Pakracu

Slagalica – zaklada za razvoj lokalne zajednice iz Osijeka, jučer, 7. veljače 2017. godine održala je predstavljanje inovativnih alata za poticanje filantropije u Pakracu. Događanje se održalo u Gradskoj vijećnici a bilo namijenjeno predstavnicima organizacija civilnog društva i neprofitnim ustanovama.

O Doniraj.org – mrežnom alatu za prikupljanje sredstava za organizacije civilnog društva govorila je Jelena Gordana Zloić, koja je istaknula da ovaj jednostavan i siguran način pomaganja organizacijama civilnog društva je kod nas još uvijek nedovoljno poznat. „Putem Doniraj.org Zaklada Slagalica nudi dodatnu mogućnost lokalnim udrugama i neprofitnim ustanovama da osmisle aktivnost odnosno kampanju kojom će prikupiti dodatna sredstva za razvoj zajednice,“ rekla je Zloić. Doniraj.org Zaklade Slagalica je jednostavan i brz alat za prikupljanje dodatnih sredstava za sve organizacije civilnog društva koje imaju ideju koja potiče razvoj njihove zajednice i kojima nedostaju sredstva za realizaciju te ideje koja se mogu prikupiti motiviranjem građana na davanje. To je alat kojim se u kratkom roku (najviše do 30 dana) prikupljanju sredstva od pojedinaca, tvrtki, institucija ili organizacija koja su potrebna kako bi se neka akcija ostvarila, i putem kojeg svakodnevno se može pratiti koliko je sredstava prikupljeno za određenu akciju u zajednici. „Natječaj će biti raspisan 15. veljače a prve 3 kampanje će biti pokrenute 16. ožujka 2017. godine,“ dodala je Zloić.

Regionalnu Nagradu Johann Kohlhoffer za filantropa godine za područje Slavonije i Baranje predstavila je Julijana Mladenovska-Tešija koja je pozvala organizacije civilnog društva da nominiraju lokalne tvrtke i obrte koji su podupiratelji njihovih aktivnosti za ovu Nagradu koja od ove godine ima regionalni karakter. „Do sada smo je dodijelili četiri puta za područje Osječko-baranjske županije. Od ove godine Nagrada pokriva svih pet županija Slavonije i Baranje.“ Za Nagradu mogu biti nominirane tvrtke i obrti koji su tijekom 2016. godine podržale rad organizacija civilnog društva ili akcije od općeg interesa. „Filantropi svojim primjerom ukazuju na potrebe i nesebično daruju svoje znanje, slobodno vrijeme, ali i novac za potrebe zajednice. Ističući ih, iskazujemo zahvalnost za ono što cine i podržavamo njihov nesebičan rad,“ rekla je Tešija.

Predstavljanja se provode u sklopu projekta Povjerenje u (lokalnu) filantropiju koji Zaklada Slagalica provodi s partnerskim udrugama P.G.D.I. iz Belog Manastira i ODRAZ iz Zagreba, financiranog sredstvima Europske unije putem Programa: IPA 2012 Poticanje inovativnih oblika filantropije u lokalnim zajednicama za potporu održivosti organizacija civilnog društva i sufinanciranog od Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Back to top
X