GRADSKO VIJEĆE PAKRAC Iskazano nepodijeljeno zadovoljstvo stanjem u Gradu

Proračun Grada Pakraca lani je prihodovao 38,1 milijuna kuna ili 92 posto od planiranog što je povećanje za 6,6 milijuna kuna u odnosu na 2018. godinu. Istovremeno proračunski rashodi su iznosili  37,9 milijuna kuna te je ostvaren višak od blizu 200 tisuća kuna. Pozitivna gospodarska kretanja u Republici Hrvatskoj, kao i na području Grada Pakraca te
uspostavljeni sustav fiskalnog izravnanja, koji su ustalili i povećali prihode jedinica lokalne samouprave, bitno su se odrazili na prikupljanje prihoda proračuna Grada Pakraca u 2019. godini te na racionalno izvršavanje općih rashoda proračuna, izvijestio je Vinko Pečanić, voditelj odsjeka za financije Grada Pakraca na sjednici Gradskog vijeća što je održana jučer poslijepodne u gradskoj vijećnici.

Govoreći o proračunu Pečanić je istaknuo da je ostvareni višak prihoda nad rashodom u iznosu od 183.000 kuna čime je akumulirani višak iz prethodnih godina narastao na 1,66 milijuna kuna.

Raspravljajući o proračunu Zoran Krejči (SDP), osim pohvale za kvalitetan izvještaj Pečanića, interesirao se za stanje nepodmirenih obveza, odnosno nenaplaćenih potraživanja. Pečanić je odgovorio da je Grad imao 31. prosinca 4,76 milijuna kuna nenaplaćenih potraživanja, a koja se sastoje od potraživanja od zaposlenih i države u iznosu od  272.000 kuna (najviše naknada za vode), te 4,42 milijuna kuna od prodaje nefinancijske imovine  te naglasio da Grad zadnjeg dana prošle godine nije imao niti jedan dospjeli, a nepodmireni račun.

Ovakvo poslovanje gradske kase najprije je pohvalila dr. Kristina Milek (HDZ) izrazivši se pohvalno i po pitanju  planiranja i po njegovoj realizaciji. Ona je istaknula da proračun raste i tko želi, vidi da se grad  mijenja. I predsjednik Vijeća Miroslav Ivančić je naglasio da svi moramo biti zadovoljni proračunskim rastom, povećanjem svih prihodovnih stavki što omogućuje da se radi i gradi, te izrazio nadu da ćemo jednog dana biti „mali Beč na koji ćemo svi biti ponosni“.

Gradonačelnica Anamarija Blažević je potvrdila da grad financijski funkcionira besprijekorno, djelom zahvaljujući i zakonskim izmjenama kojima su povećani porezni prihodi, a u kratkoj raspravi s Krejčijem ocijenila je da u tome ima i njenih zasluga. Naravno da je nakon toliko izrečenih pohvala izvješće prihvaćeno jednoglasno, kao i sve ostale točke na ovoj sjednici.

Vijećnici su, kao i prethodnih godina, ostavili mogućnost gradonačelnici da se zbog likvidnosti po potrebi može kratkoročno zadužiti kod banke do iznosa od dva milijuna kuna što do sada nije nikada korišteno.

Osim o poslovanju gradske kase vijećnici su u dvosatnoj sjednici donijeli odluku o ovogodišnjim dobitnicima priznanja Grada, analizirali stanje u sustavu civilne zaštite kao i izvješće o gospodarenju otpadom, saslušali izvješće o radu gradonačelnice u drugoj polovini prošle godine te usvojili cijeli niz tehničkih točaka.

Sedam novih priznanja

Nakon javnog poziva objavljenog u lokalnim medijima u siječnju, te pozitivnog mišljenja Ocjenjivačkog odbora za javna priznanja Grada Pakraca gradski vijećnici su jučer jednoglasno odlučili o ovogodišnja priznanjima Grada. Tako će  Javno priznanje „Pečat Grada Pakraca“ za osobiti doprinos u duhovnom i materijalnom razvoju Grada dobiti: Božidar Savi iz Pakraca, obitelj Brus iz Pakraca,  Društva Mađara Pakrac, Udruga maratonaca Sisačko-moslavačke županije „Heroji ne umiru“ i posmrtno  Elvira Ančić.

Javno priznanje Zlatna plaketa „Grb Grada Pakraca“ bit će dodijeljena Zvonku Martinoviću iz Prekopakre za područje gospodarstva i Udruzi HVIDR-a Pakrac za područje drugih društvenih djelatnosti.

Odvoz smeća poskupljuje

Komunalac je lani na području gradova Pakraca i Lipika prikupio i deponirao na gradsku deponiju 1965 tona različitog otpada, ali i odvojeno sakupio 150 tona papira, 5,3 tona plastike i dvije tone tekstila, izvijestio je Josip Biščanin, direktor Komunalca.  Pri tome veseli da je lani sakupljeno 20 posto papira više nego godinu dana ranije što ne znači da papir više trošimo nego ga više izdvajamo iz miješanog otpada i u Komunalcu očekuju nastavak takvog trenda.

U raspravi Z. Krejči je izrazio potrebu da se češće prazne kontejneri na zelenim otocima, ali i zadovoljstvo što je napokon gotova sanacija „Crkvišta“ te postavio pitanje poskupljenja odvoza smeća. Saša Hejtmanek (HDZ) je otvorio pitanje učestalosti pražnjenja kanti za smeće, jer je u Badljevini od početka godine ono svedeno na svaki drugi tjedan. M. Ivančić je tražio da se kako od strane gradova, tako i od Komunalca više pažnje posveti edukaciji građana oko razvrstavanja otpada kako bi došli do željene razine propisane od strane EU na 732 tone godišnjeg odlaganja miješanog otpada na „Crkvište“

Odgovarajući na ta pitanja Biščanin je najavio da će se distribucijom u domaćinstva dodatne kante za plastiku, što se očekuje tijekom godine,  na cijelom području grada kante za miješani otpad (zelene) prazniti svaki drugi tjedan, a između toga jednom kante za papir (smeđe), a jednom za plastiku (buduće žute). Što se tiče cijene, rastom kvalitete usluge, rastu troškovi i Biščanin smatra da je daljnje poslovanje Komunalca s ovim cijenama neodrživo. Za pravo mu je dala gradonačelnica koja je rekla da je usluga prikupljanja smeća kod nas najjeftinija u Hrvatskoj, jer je startni paušal 20 kuna, a slijedeći najjeftiniji grad je Vukovar s 30, dok kod većine ostalih je to 40 kuna.

Gradonačelnici samo pohvale

Na 15 stranica izvješća o radu u drugoj polovine prošle godine gradonačelnica Blažević je pobrojala aktivnosti koje su provođene s razine gradske uprave s naglaskom na mjerama sufinanciranja iz gradskog proračuna te projektima, a cilj svega je razvoj Grada Pakraca, te stvaranje boljih uvjeta za život naših sugrađana.

Prva je gradonačelnicu pohvalila dr. Milek, naročito njen trud i zalaganje te sveprisutnost na gradskim događanjima. Pohvale su stigle i iz oporbe. Z. Krejči  je pohvalio sve opsežnija i sistematičnija izvješća o radu što je protumačio željom gradonačelnice da vijećnici budu podrobno informirani o radu u gradu i gradskoj upravi. I mr. sc. Neven Garača (SDP) je pohvalno govorio o radu gradonačelnice posebno kada su u pitanju novci i projekti te u gradu  prisutan intenzitet građevinskih  radova za koje je usput primijetio da su trebali stići i ranije. No u svom stilu raspravu je proširio i na područje gospodarstva konstatacijom da prema izvješćima FINE gospodarstvo Pakraca, u konkurenciji 128 hrvatskih gradova u 2017. godini s ostvarenom neto dobiti je na 121. mjestu, odnosno 4,5 puta je ostvarena dobit manja od susjednog Lipika, a čak 90 puta manje od Vukovara, što ne zamjera gradonačelnici nego želi skrenuti pažnju na taj problem i predlaže da se pored postojećih mjera poticanja poduzetnika uvedu i nove, selektivne, namijenjenima najboljima. Nakon konstatacije dr. Milek da mi još uvijek saniramo ratnu štetu, Dragan Marin (SDP) je primijetio da nismo obnovili proizvodne i ljudske kapacitete koje smo imali prije rata. Gradonačelnica je odgovorila da su za dobit zadužene velike tvrtke kakvih mi nemamo i koje je teško dobiti u Pakrac jer su one već negdje drugdje  te ponovila svoju žalost što nije obnovljen Papuk s bar 150 zaposlenih, ali se nada da će to nadomjestiti sadašnje gradske aktivnosti u njegovom bivšem industrijskom dvorištu. Ivančić se usprotivio usporedbi s drugim jer je naš razvoj baziran na drugim aktivnostima kao što je postojanje bolnice i srednje škole.

Gospodarska tema je bila i donošenje urbanističkog plana uređenja gospodarske zone u Papukovom industrijskom dvorištu. Na ukupnoj površini nešto većoj od 25 hektara, 21,5 hektar je namijenjen gospodarstvu, dva hektara infrastrukturi, a oko 1,5 hektar zelenim površinama. Sada slijedi parcelacija, a nakon toga prodaja, izvijestila je gradonačelnica.

Vijećnici su odobrili gradonačelnici 600.000 kuna namijenjenih natjecanju za otkup  bolničkog građevinskog zemljišta, nešto više od 15 hektara između „Detasa“ i Poduzeća za ceste, koje bi u budućnosti trebali imati gospodarsku namjenu.

Natalija Otopal, voditeljica Kluba mladih „Aurora“ je predstavila Program za mlade Grada Pakraca pri čemu su ona i mladi, okupljeni u Klubu i udruzi Mali most, dobili pohvale od svih sudionika u raspravi (dr. Milek, Garača, Ivančić, gradonačelnica) kako za različitost programa koji provode tako i za suradnju s gradskim institucijama.

Vijećnici nisu kako je planirano jučer imenovali suce porotnike na općinskom i županijskom sudu jer nije bilo predloženih kandidata. Z. Krejči je upozorio da to nije prvi put i da je nezahvalan posao političkim strankama predlagati kandidate jer ne smiju biti njihovi članovi te predložio da se drugi put do kandidata dođe putem javnog poziva.

Vijećnici su donijeli više tehničkih odluka, naročito oko funkcioniranja i financiranja sustava civilne zaštite.

U aktualnom satu je sudjelovalo svega četiri vijećnika pa je on trajao samo 16 minuta o čemu ćemo izvijestiti uskoro.

AKTUALNI SAT

amo četiri vijećnika su propitivali izvršnu gradsku vlast na aktualnom satu jučerašnje sjednice Gradskog vijeća Pakrac pri čemu su dominirale komunalne teme. Iz te tematike je odskočio Zoran Krejči (SDP) ponovljenim pitanjem dogradonačelniku Marijanu Šircu oko stanja s prodajom gradskog vodomata koji mu je odgovorio da se na prosinački natječaj nitko nije javio, a ovaj iz veljače je u tijeku. Na to je Krejči predložio da se od prodaje odustane i vodomat postavi u kućicu koja se gradi na gradskom trgu na što mu je Širac odgovorio da postoje takva razmišljanja.

Drugo Krejčijevo pitanje, ovog puta gradonačelnici, se odnosio na naš status brdsko-planinskog područja interesirajući se kakve konkretne koristi imaju građani od toga i što je s najavljenom gorskom iskaznicom.

Anamarija Blažević je odgovorila da o gorskoj iskaznici nema saznanja, dok nam status brdsko-planinskog područja omogućuje kompenzaciju cijene rada zimske službe, te otvara dodatne mogućnosti za prijavljivanje projekata na natječaje.

Igor Cavalli (HDZ) se je interesirao što je s dovršetkom vodovoda u obriješkom kraju, kao i što je s natječajem za zakup poljoprivrednog zemljišta.

Vodovod je trebao biti gotov 31. siječnja, ali kako je izvođač, daruvarska Vodoprivreda u predstečajnom postupku dobili su produženje roka do 30. travnja. Što se tiče zakupa poljoprivrednog zemljišta, gradske službe su svoj dio posla odradile, ali kako je riječ u najvećem dijelu od rata neobrađivanom zemljištu zaraslom u šikaru, mišljenje o tome moraju dati i Hrvatske šume. Obećali su do lipnja i ako ne uspiju za sve raspoloživo zemljište ići će se u parcijalni natječaj, odgovorila je gradonačelnica.

Vlado Eck (HDZ) je upozorio da se kroz raskrižje kod križa u Prekopakri vozači kreću većom brzinom od ograničene na 30 kilometara te je tražio intervenciju policije i postavljanje ležećih policajaca. Na prometnu problematiku se nadovezala i Mirsada Popović Damjanović (SDS) ponavljajući potrebu da se sanira parkiralište kod groblja na Gavrinici, kao i da se tamo zabrani parkiranje teretnim vozilima.

Kako je u obadva slučaja riječ o prometnicama kojima upravlja ŽUC, problemi će biti proslijeđeni njima, a gradonačelnica je istaknula da su ŽUC-u, kada je u pitanju parkirališna površina na Gavrinici, ponudili sudjelovanje Grada u troškovima njegovog asfaltiranja i nada se pozitivnom odgovoru.