– Dan mirotvorstva i Dan sjećanja na dr. Ivana Šretera

U povodu današnjeg Dana mirotvorstva i Dana sjećanja na dr. Ivana Šretera, treba se prisjetiti života i rada dr. Šretera, na sve što je kao čovjek i liječnik postigao. Želimo Vas podsjetiti na njegovu žrtvu i njegov doprinos za našu Republiku Hrvatsku.
Gradovi Pakrac i Lipik, udruge proistekle iz Domovinskog rata s našeg područja, te osnivači Hrvatske demokratske zajednice iz Pakraca i Lipika, a uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, ministra Tome Medveda i Vlade Republike Hrvatske i ove godine organiziraju niz događanja kojima se želimo prisjetiti ovog velikog čovjeka, značajnog ne samo za Pakrac i Lipik, nego za cijelu Hrvatsku.
Danas, 18. kolovoza 2020.g., na obljetnicu njegove otmice, odali smo počast dr. Šreteru na samom mjestu otmice, u selu Kukunjevac.
U srijedu, 19. kolovoza 2020.g. Gradski odbor HDZ Pakrac obilježiti će 30-tu godišnjicu osnutka ogranka stranke čiji je prvi predsjednik bio upravo dr. Ivan Šreter, a u 19h održati će se sveta misa u Župnoj crkvi u Pakracu posvećena sjećanju na njega.
U subotu, 22. kolovoza 2020.g., na inicijativu Udruge branitelja RH održati će se memorijalna biciklijada „Dr. I. Šreter“, koja kreće iz Đurđevca, a završava u Pakracu i Lipiku. Na žalost, zbog poznate situacije uzrokovane Covidom i propisanim mjerama sva događanja su ove godine u manjem intezitetu.
Grad Pakrac upoznat je s naporima Ministarstva hrvatskih branitelja, ministra Medveda, ali i cijele Vlade, usmjerenima u pronalazak posmrtnih ostataka dr. Šretera. Podržavamo ih u tome, te se nadamo kako će napori uroditi plodom i da će dr. Šreter, kao i ostali nestali u Domovinskom ratu, biti pronađen, a kako bi konačno pronašao svoj zasluženi mir.

Dr. Ivan Šterer, rođeni Pakračanin bio je u svakom smislu veliki mirotvorac i čovjekoljubac. Svojim životom, radom, razmišljanjima i utjecajem, 1990. i 1991.g. nastojao je umiriti već podignute međunacionalne tenzije. Kao vjernik, uvijek je zagovarao ljubav prema bližnjemu, čovjek mu je bio najvažniji, iako njega samog takva sudbina, nažalost, nije dočekala.
Na današnji dan, 18. kolovoza 1991.g. pobunjeni Srbi postavili su barikade u naselju Kukunjevac, te ga oteli i nasilno odveli u logor Bučje, od kada mu se gubi svaki trag.

Gradonačelnica Grada Pakraca:
Anamarija Blažević, bacc.admin.publ.

Back to top
X
Skip to content