– Potpisan ugovor za izgradnju akumulacije Šumetlica vrijedan 92 milijuna kuna

Danas je u pakračkoj gradskoj vijećnici potpisan ugovor u građenju akumulacije Šumetlica, a potpise su na ugovor stavili u ime investitora Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda te u ime zajednice izvođača radova Joško Mikulić, predsjednik uprave Viadukta d.d.

Svečanom činu potpisivanja ugovora prisustvovali su, između ostalih, Anamarija Blažević i Vinko Kasana, gradonačelnici Pakraca i Lipika, Davor Huška, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU, Alojz Tomašević, požeško – slavonski župan i Davor Novinc, voditelj daruvarske ispostave Hrvatskih voda, kao i ostali predstavnici Hrvatskih voda te izvođača radova koje zajedno čine Viadukt d.d., Brodska Posavina d.d., Lonja strug d.d. i Vodoprivreda Zagorje d.o.o.

Osim svečanog čina potpisivanja ugovora sastanak je iskorišten i za informiranje o stanju projekta „Aglomeracije Lipik – Pakrac“ s čime je prisutne upoznao Marijan Pjerobon, direktor Voda Lipik, dok je o aktivnostima Hrvatskih voda na području gradova Pakraca i Lipika kratko izložio Davor Novinc iz daruvarske ispostave. „Pošto sam Pakračanin, raduje me da će se konačno ostvariti one stvari koje sanjamo. Ovakve velike investicije o kojima danas pričamo ohrabruju i vesele. Što se tiče naše osnovne djelatnosti preventivne zaštite od poplava, godišnje planove usklađujemo s gradovima Pakracom i Lipikom, a po tom pitanju smo u protekloj godini uložili preko 2,6 milijuna kuna, a prijedlog plana za ovu godinu je milijun kuna veći.  Osim toga radi se na održavanjima kanalske mreže i tu se odradi posla u visini oko 300 tisuća kuna godišnje.“

_MG_9811

Gradonačelnica Blažević je vratila temu na Šumetlicu i podsjetila da je u projekt akumulacije do sad uloženo desetak milijuna kuna, a osim Domovinskog rata kad je uništena kompletna infrastruktura, najopasnije razdoblje za dovršetak ovog važnog projekta za pakračko – lipički kraj bio je period od 2013. godine kad je došlo do smjene vlasti i do upitnosti održivosti samog projekta. „Konačno je došlo novo vrijeme, jako sam sretna i ponosna, ali moram spomenuti našeg Davora Hušku, današnjeg čovjeka iz Vlade RH koji se u vrijeme dok je bio gradonačelnik žestoko borio za akumulaciju. Još jednom bih mu javno zahvalila za trud i zalaganje koji su utkani u ovaj projekt“.

„Izgradnjom akumulacije želimo potpomoći hrvatsko gospodarstvo, ali i gospodarstvo Pakraca i Lipika. Danas je veliki dan za Pakrac, Lipik, ali i županiju jer ovakva jedna investicija je odgovor i garancija mladim generacijama da se moramo još više boriti i zajednički nastupati za boljitak svih“ poručio je danas župan požeško – slavonski Alojz Tomašević.

Davor Huška je, objašnjavajući dugotrajnost i prazne hodove od početka projekta do danas, rekao: „Dogodio se, nažalost, Domovinski rat kad je sve stalo, dogodila se potom Hrvatska i ja sam se kao mladi gradonačelnik te 2004. uputio u traženje projekta u Hrvatske vode gdje je srećom i pronađen. Napravljena je nova projektna dokumentacija, nova studija utjecaja na okoliš, ali je za vrijeme SDP-ove vlade projekt ponovo doveden u opasnost zbog političkog nemara. Danas imamo novu vladu i Hrvatske vode koje nas ponovo podupiru pa projekt danas ide dalje i na području Pakraca će se događati lijepe stvari.“

Počasni građanin Marko Širac, bivši ministar u Vladi Rh, ponosno se prisjetio svojih prvih dana i prvih ideja o vodozahvatu Šumetlica: „Priroda nas nije obdarila velikim izvorima pa smo proveli opsežne istražne radove i konačna odluka stručnjaka je bila da se odlučimo na ovakav zahvat Šumetlice. Razvoj gospodarstva i turizma nemoguć je bez dovoljnih količina voda pa je teško i pojmiti vrijednost jednog ovakvog projekta.“ Osim što će riješiti problem vodoopskrbe oba grada, akumulacija Šumetlica je važna za razvoj turizma i poglavito poljoprivrede jer se njome između ostalog otvara mogućnost navodnjavanja velikih poljoprivrednih površina.

_MG_9831

„Zahvaljujem se svima na ustrajnosti, jer ovaj projekt kreće pravim tempom od ovog proljeća. Znam da su radovi bili započinjani još tamo 2000. godine, ali su zaustavljani. Od danas nema nazad, nakon što potpišemo ovaj ugovor ostaje nada da će konzorcij izvođača radova uspješno odraditi ovaj posao,“ rekao je Zoran Đureković, generalni direktor Hrvatskih voda te dodao: „rekao bih da ovime dajemo dodatni optimizam ljudima ovog kraja prije svega Lipika i Pakraca koji će brzo shvatiti koliko je ovo ogromna investicija Hrvatskih voda i Vlade RH.“

Predsjednik uprave Viadukta d.d. Joško Mikulić je ispred zajednice izvođača radova zahvalio na povjerenju te naglasio i pojasnio što za jedan kraj u gospodarskom smislu znače ovako opsežni i dugoročni radovi uzme li se u obzir kompletna građevinska operativa. „Mi iz građevinskog sektora volimo kad kreću radovi, projekti, realizacija. Ono što vam ispred nas mogu obećati, ali i skrenuti pažnju investitoru je da radove planiramo završiti prije roka, radove koji su za ovaj kraj nešto od povijesnog značaja, zbog financijskog opsega, ali i posljedične stvari koje radovi takvog opsega sami po sebi nose. Molim ujedno građane za strpljenje i toleranciju jer dolaze kamioni, puno buke,strojeva, a zauzvrat će živnuti trgovine, dućani, ugostiteljstvo, turizam jer to je prirodna posljedica jednog ovakvog projekta.“

_MG_9856

Nakon svečane konferencije uzvanici su posjetili buduće gradilište u Šumetlici gdje bi, prema najavama, odmah po uvođenju izvođača radova na radilište trebali započeti radovi na izgradnji četrdeset metara visoke brane, a rok predviđen za dovršetak radova je tri godine.

Back to top
X