Početna konferencija četvrte faze projekta Zaželi: Zlatne ruke - Grad Pakrac


zazeli naslovna

Jučer je u Kuriji Janković održana početna konferencija četvrte faze popularnog programa „Zaželi (Prevencija institucionalizacije)“, ovaj put pod nazivom „Zlatne ruke“. Projekt „Zaželi“ pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske s određenim se prekidima provodi još od 2018. godine. Ukupna vrijednost ove faze projekta je gotovo milijun i pol eura, a provodi se u sklopu programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2021. – 2027“. Nositelj projekta je Grad Pakrac, s dva partnera, a to su Udruga slijepih Pakrac-Lipik i Hrvatski Crveni križ – Gradsko društvo Crvenog križa Pakrac. Ciljevi projekta su pružanje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom uz povećanje njihove socijalne uključenosti i preveniranje institucionalizacije.

zazeli danijela

Početnu konferenciju u ime Grada Pakraca vodila je Danijela Galijaš, koja je nakon uvodnih zahvala i riječi dobrodošlice pozvala prisutnih 30 pružateljica, ali i jednog pružatelja usluga da pristupe potpisivanju ugovora. Nakon protokolarnog potpisivanja, pojasnila je što provođenje projekta „Zaželi“ podrazumijeva i čemu konkretno služi. „Ovim programom pružamo usluge podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom. Naše pružateljice i pružatelj usluga pružat će pomoć 180 korisnika, osobama starijima od 65 godina te osobama s invaliditetom“, rekla je Galijaš, nakon čega je predstavila i pozdravila okupljene: ministra rada i mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Marina Piletića, zatim županicu Požeško-slavonske županije, Antoniju Jozić, kao i gradonačelnika Požege, doktora Željka Glavića. Pozdravi su upućeni i gradonačelnici Novske, Mariji Kušmiš te načelniku Brestovca, Zdravku Mandiću, načelniku Jakšića, Ivici Kovačeviću i načelniku Kaptola, Mili Pavičiću. Riječ je zatim prepuštena predstavnici domaćina, gradonačelnici Anamariji Blažević.

zazeli ana

„Ovo mi je osobno jedan od najdražih projekata. Kod nas se jako puno radi, gradi se, asfaltira se, međutim ovaj projekt donosi onu dodatnu vrijednost kojoj težimo. U početku njegove provedbe bilo je važno da žene koje se nalaze u nepovoljnom položaju na tržištu rada dobiju posao, da mogu imati svoj novac, ali i da se brinu o starijima i nemoćnima, o svojim korisnicima. Međutim, njegovim smo odmicanjem vidjeli u kojoj su mjeri te žene u fokus stavile svoje korisnike, tako da smo shvatili koja je to vrijednost i kakvo bogatstvo on pruža. Moram se zahvaliti ministru koji je prepoznao koliko nam projekt znači te što su nam omogućili njegovu daljnju provedbu“, rekla je gradonačelnica. Naglasila je kako su korisnici zadovoljni njime, ali i koliko im je nedostajao prethodnih mjeseci tijekom kojih se nije provodio. Osim toga, zahvalila je partnerima na projektu, Udruzi slijepih Pakrac-Lipik i pakračkom Crvenom križu.

zazeli jozic

Županica Jozić rekla je kako joj je čast prisustvovati predstavljanju četvrte faze projekta koji je opravdao sva očekivanja, a neka i premašio. „Nekidan mi je na društvenoj mreži iskočila vijest od prije 10 godina, podsjetivši me da je tad bio posljednji radni dan za gerontodomaćice iz programa Pomoć u kući starijim osobama. Iako je taj program svojevremeno ukinut, svi smo vidjeli da se radi o izvrsnoj inicijativi, kako za žene koje je zaposlio, tako i za sve korisnike koje su te vrijedne žene obilazile, kojima su pomagale, a ono što je najvažnije, pružale im ruku podrške i prijateljstva. Program Zaželi nije samo program u kojemu pomažete našim starijima, već kroz njega postajete članovi njihovih obitelji. Ti stariji ponekad će se radije povjeriti vama nego članovima svoje obitelji, koji ne mogu svaki dan biti s njima“, poručila je županica. Naglasila je kako je bitno da korisnici imaju kontinuitet skrbi i podrške, a svima koji rade na programu zahvalila te zamolila da svojim korisnicima prenesu velike pozdrave iz cijele Požeško-slavonske županije.

zazeli piletic

Ministar Piletić također je izrazio zadovoljstvo što može prisustvovati otvaranju četvrte faze projekta Zaželi te pozdravio činjenicu što osim brojnih gerontodomaćica imamo i jednog gerontodomaćina. Naglasio je kako je interes za projekt premašio sva očekivanja, a kako ne bi morali raditi selekciju i odbijati kandidate, Vlada RH iznašla je dodatnih 380 milijuna eura koji njime nisu bili predviđeni, zahvaljujući čemu su svi prijavljeni kandidati projekta Zaželi diljem Hrvatske uključeni u njega. Zahvalio je gradonačelnici i Gradu Pakracu na dobroj suradnji, a zahvale je uputio i partnerima, Udruzi slijepih i Crvenom križu te svima uključenima poželio puno sreće u provedbi, uz svoje već prepoznatljive završne riječi – „te da ste svi živi i zdravi“.

zazeli stanko

U ime Udruge slijepih Pakrac-Lipik, njihov predsjednik Stanko Kovačić zahvalio je na ovom projektu koji je prepoznao potrebe starijih osoba. „Posebne zahvale uputio bih našoj Vladi koja je ipak socijalna te nam je omogućila da na jedan dostojanstven način proživimo svoju starost, a u ime svih slijepih Republike Hrvatske i ministru Piletiću na svemu što je učinio za nas i time nam omogućio da možemo malo mirnije disati. Želim mu da i sljedeće četiri godine bude ministar“, poentirao je Kovačić.

zazeli publika

Ovime ulazimo u četvrtu fazu hvalevrijednog projekta „Zaželi“ koji će se provoditi kroz naredne tri godine, a nama ne preostaje drugo nego da svima koji u njemu sudjeluju, bilo kao pružatelji usluga, bilo kao njihovi korisnici, maksimalno i na međusobnu dobrobit iskoriste sve pogodnosti koje im on pruža.

zazeli plakat

 

 

Back to top
Skip to content