– ODLAZI SKELA IZ CENTRA GRADA Obnavlja se zgrada “socijalnog” u Pakracu

Uvođenjem izvođača u posao 8. studenog započeli su radovi na obnovi zgrade ispostava zdravstvenog i mirovinskog zavoda u Pakracu, a rok završetka radova je 120 dana, potvrđeno nam je iz Službe za odnose s javnošću Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

„Na zgradi Ispostave Pakrac u Pakracu, ulica Hrvatskih velikana 12, koja je u suvlasništvu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (65,24%) i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (34,76%) otpada žbuka s pročelja, nakon ratnih razaranja iz Domovinskog rata.

Zgrada je pod zaštitom Konzervatorskog odjela, jer se nalazi u kulturno-povijesnoj cjelini grada Pakraca.

Ovime, kao vlasnici zgrade, HZZO i HZMO trebaju riješiti opasnost od padanja žbuke s pročelja, te održavanje zgrade. Za navedeno je izrađen projekt sanacije pročelja, koje uključuje rješenje sanacije narušene konstrukcije, zamjenu oluka i prozora na pročelju, sanaciju vlage prizemlja i sanaciju pokrova krovišta.

Na ponovljeni postupak pristigla je samo jedna ponuda ponuditelja Presoflex gradnja d.o.o., Industrijska 30, Požega u iznosu od 938.858,01 kn bez PDV-a, odnosno 1.173.572,51 kn s PDV-om.

 Od navedenog iznosa HZZO snosi troškove prema postotku suvlasničkog dijela u iznosu od 612.510,97 kn + PDV = 765.638,71 kn, a HZMO snosi troškove prema postotku suvlasničkog dijela u iznosu od 326.347,04 kn + PDV = 407.933,80 kn.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje dao je svoju suglasnost na sufinanciranje radova“, piše u dopisu kojeg su nam iz glasnogovorništva HZZO-a poslali 9. studenog.

Odlazi skela nakon 14 godina

Prije 14 godina ispred zgrade ispostava zdravstvenog i mirovinskog zavoda, na zahtjev pakračkog komunalnog redara Tomislava Luksetića, korisnici ove zgrade postavili su građevinsku skelu koja je sve ove godine služila kao zaštita prolaznika od mogućih padova komada pročelja zgrade. Deset godina poslije,  2014. godine,  oba Zavoda (mirovinski i zdravstveni) uložila su sredstva za obnovu skele, zamjenu dijela sustava za odvodnju krovnih voda i postavu snjegobrana kako bi se spriječilo dodatno propadanje pročelja, no zadržavanje skele tada je još bilo neophodno dok se pročelje kompletno ne obnovi.

Zgrada je sagrađena 1903. godine i zaštićeno je pojedinačno kulturno dobro, a kako nam je rekla Danela Vujanić, viša stručna savjetnica konzervatorica u pakračkom uredu Konzervatorskog odjela u Požegi, obnovom zgrade bit će vraćen izvorni oblik kakav se vidi na povijesnim fotografijama, čak će se na nekim dijelovima pročelja vratiti detalji koji su nestali prilikom godina propadanja.

Back to top
X
Skip to content