Zapisnik 16. sjednice Gradskog vijeća Grada Pakraca - Grad Pakrac

Sjednica održana 8. lipnja 2016.g.

Nazočni vijećnici: Nenad Peić, Miroslav Ivančić, Željko Kiš, Miroslav Delač, Damir Colosetti, Željko Troha, Anita Skalnik, Zoran Krejči, Alen Dumančić, Mihajla Pavković, Dragan Marin, Neven Garača, Nikola Ivanović, Damir Špančić, Miroslav Vacek.

Izostanak opravdala: Morena Mandić Čolić.

Ostali nazočni: Obnašateljica dužnosti gradonačelnika Anamarija Blažević, zamjenik gradonačelnika Goran labus, pročelnik Tomislav Petrač, voditeljica Odsjeka za graditeljstvo i komunalne djelatnosti Marija Čar, voditelj Odsjeka za opće poslove i društvene djelatnosti Marijan Širac, voditelj Odsjeka za gospodarstvo, proračun i financije Vinko Pečanić, direktor Komunalca d.o.o. Pakrac Zdravko Vostri, direktor Voda Lipik d.o.o. Pakrac Marijan Pierobon, tajnik VZ Pakrac-Lipik Zlatko Zerdin, predstavnici medija: Pakrački list, Compas, Kronika Požeško-slavonske županije.

Bez rasprave, jednoglasno je usvojen zapisnik 15. sjednice Gradskog vijeća.

Aktualni sat

M. Pavković: U kojoj fazi je uređenje trga i koliko sredstava je do sada potrošeno?

A. Blažević: Na tom projektu se konstantno radi, što dokazuje i današnja dopuna dnevnog reda. Slijedi darovanje zemljišta u vlasništvu bolnice i izdavanje građevinske dozvole. Više će reći gđa Čar.

M. Čar: Projekt se radi u fazama, podnijeli smo zahtjev za lokacijsku dozvolu, paralelno radimo glavni projekt za uređenje parkirališta iza upravne zgrade. Do sada je utrošeno oko 50.000,00 kn.

M. Pavković: Obzirom na provedenu anketu na portalu Pakračkog lista, planira li Grad graditi neku od navedenih investicija (bazen, teniski tereni, skijaška staza) i koliko bi to koštalo?

A. Blažević: Izgradnja teniskog igrališta nije velika investicija, Udruga mladih Mali most traži sredstva iz drugih izvora, a ukoliko bude potrebno sufinanciranje, predložiti ćemo to na rebalansu.

Što se tiče bazena, radi se o prijedlogu koji je nastao prije nego je postala zamjenica gradonačelnika.

Projekt izgradnje skijaške staze je u poodmakloj fazi, izdana je građevinska dozvola za SKI-BIKE PARK, koji bi se koristio cijele godine.

Z. Krejči: Nakon izbora za predsjednika ŽO HDZ-a, g. F. Lucić u svom je obraćanju spomenuo tri stvari na kojima će raditi: izgradnju brze ceste u Požeštini, obranu od poplava također u požeškom kraju i akumulaciju Kamenska. Dolazi li naša akumulacija ovime u pitanje?

A. Blažević: G. Lucić je spomenuo i našu akumulaciju Šumetlica, koja je u poodmakloj fazi i neće se stopirati.

Z. Krejči: Ponukan nedavnim vrlo dobrim zbivanjima, odnosno odobrenom obnovom 11 zgrada u Lipiku i 2 u Pakracu, podsjeća da je još u kolovozu 2015.g. ukazao na odličan program Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, što je bila prilika koja se nije smjela propustiti. Tada je predložio g. Huški da odredi nekoga iz Poduzetničkog centra ili gradske uprave da pomaže Komunalcu u pripremi dokumentacije, kao što je to radila LIRA u Lipiku. Direktor LIRA-e u jednom članku navodi kako se radilo i vikendom, a rezultati su vidljivi. Zašto je to kod nas izostalo? Misli li ova Vlada nastaviti projekt i uz koju stopu sufinanciranja za građane?

A. Blažević: Još nije raspisan natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, sve ostalo su kuloarske priče.

Osobno je sretna i čestitala je kolegi Kasani na uspjehu, ali i tužna što u Pakracu nisu prošle bar još dvije zgrade. Komunalac  je upravitelj i oni to trebaju riješiti, a poznato je da postoje problemi u imovinsko-pravnim odnosima.

Z. Krejči: Djelomično je zadovoljan odgovorom, a Komunalcu je potrebna pomoć.

A. Blažević: Pomoć im je ponuđena.

M. Čar: Na sastanku sa direktorom Komunalca, g. Huška je ponudio pomoć, ali odgovor je bio da imaju dovoljno kadra.

N. Peić: Hoće li i kada biti uređeno dječje igralište u Kalvariji?

A. Blažević: Dolaskom lijepog vremena, krenuli smo sa uređenjem dječjih igrališta. Što se tiče ovog u Kalvariji, ono zahtjeva veće zahvate i kvalitetnije uređenje što će koštati od 80-120 tis. kuna. U suradnji sa udrugom slijepih i OŠ braće Radića kandidirali smo obnovu tog igrališta i čekamo odgovor. Pretpostavka je da će se sa uređenjem krenuti najkasnije slijedeće proljeće.

N. Garača: Nakon nedavnog posjeta pomoćnika ministra prometa, saznali smo za promjenu plana izgradnje brze ceste Pakrac-Novska, o kojoj je g. Huška govorio u predizbornoj kampanji. Otkud ovakav zaokret i što je sa našim povezivanjem na autocestu?

A. Blažević: Radilo se o privatnom, neformalnom posjetu pomoćnika ministra, ali razgovaralo se i o ovoj temi. Izlaz na autocestu kod Lipovljana je puno jeftiniji i brže izvediv.

N. Garača: Zadovoljan je odgovorom. Pakrac je osmi u državi po povlačenju sredstava iz EU fondova, ali nema razvojnih efekata koje smo očekivali. Hoće li buduća sredstva iz različitih fondova imati veći učinak na razvoj grada ili će ostati prigodničarska kao do sada?

A. Blažević: Svaki projekt ima neki razvojni učinak, prije kandidiranja rade se cost-benefit analize koje moraju biti zadovoljene da bi projekt prošao.

A. Skalnik: Grad je dosta zapušten, cvijeće nije posađeno. Ima li kakvih informacija o javnim radovima, zašto još ne rade?

A. Blažević: Grad nije zapušten, Vlastiti pogon radi koliko može, zaposlili smo još dvije  na određeno vrijeme upravo zbog održavanja zelenih površina.

Početkom ožujka poslali smo zahtjev za javne radove, dobili odobrenje za zapošljavanje 15 osoba, do danas nemamo informaciju od kada će početi raditi.

Što se tiče sadnje cvijeća, malo kasni, ali krenuli smo i s tim i za sada taj posao rade korisnici zajamčene minimalne naknade putem programa rada za opće dobro.

A.Skalnik: Ne misli da je grad zapušten, već samo nema cvijeća na otocima.

D. Špančić: Može li Grad urediti dio Ulice S. Širca u Prekopakri koji vodi prema Majuru, budući je trava ogromna, stup javne rasvjete se srušio, na njemu ima struje, a djeca se tamo igraju?

A. Blažević: Provjeriti ćemo vlasništvo i koliko bi koštala investicija u javnu rasvjetu i dostaviti pisani odgovor.

D. Špančić: Postoji bandera, samo nedostaju lampe.

Možemo li saznati nešto više o izgradnji brze ceste D5 i da li je na neformalnom sastanku sa pomoćnikom ministra prometa rečeno nešto konkretnije? Javno poziva sve načelnike i gradonačelnike od Virovitice do Okučana da zajedno odu u nadležno ministarstvo i zatraže da se ta prometnica uvrsti u strategiju izgradnje cesta.

A.Blažević: Govorilo se i o toj brzoj cesti, zajedno sa županom, g. Bajsom smo reagirali na izbacivanje iz strategije, upoznali smo pomoćnika ministra sa važnošću prometnog povezivanja sa autocestom i on se složio da se izgradnja te prometnice treba uvrstiti u strategiju izgradnje.

M. Ivančić: Budući smo izbačeni iz programa pomoći malim, ratom postradalim gradovima za vrijeme prošle Vlade, ima li sada kakvih promjena?

A. Blažević: Bivši gradonačelnik se i dalje zalaže i nastoji pomoći da budemo dio te priče, imamo najave promjene kriterija i naša dva grada će najvjerojatnije tada moći sudjelovati u programu, o čemu ćemo više znati na jesen.

M. Ivančić: Budući drugi gradovi imaju spomen obilježje poginulim gradovima, planira li se kod nas i gdje?

A. Blažević: Svi veći gradovi imaju spomen obilježje i mi smo ga zaslužili i to za sve poginule i nestale na našem području. Imamo idejni projekt spomen obilježja koji smo prijavili na natječaj Ministarstva branitelja. Gđa Čar je njegova idejna začetnica,a koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata je prihvatila prijedlog sa oduševljenjem. Radi se o spoju tradicije, povijesti i Domovinskog rata.

M. Čar: Raduje nas što su braniteljske udruge prihvatile koncept koji se sastoji od fontane u obliku starog grada (7 kula) unutar koje će biti ispisana imena poginulih i nestalih branitelja. Ovime će branitelji konačno dobiti ono što su i zaslužili.

N. Ivanović: Ruševine u velikoj mjeri negativno doprinose izgledu grada i leglo su različitih životinja. Grad je još 2014.g. pokrenuo aktivnosti na uklanjanju ruševina, dio ljudi nije dopiso dopise, ali ovim putem apelira na sve bivše sugrađane da o svom trošku uklone ruševine, jer imovina nije samo pravo, već i obveza.

A. Blažević: Odlučni smo ukloniti ruševine, već mjesecima upućujemo apele i uvijek smo spremni postići dogovor sa vlasnicima. Krajnje je vrijeme da se držimo zakonskih obveza i prava i s tim ćemo nastaviti.

N. Ivanović: Zahvaljuje na tome i poziva sve da se uključe u rješavanje ovog problema.

A. Dumančić: Ima li gradonačelnica novih informacija o budućnosti bolnice, obzirom da je postavljeno novo Upravno vijeće i da ekipa ministra Nakića ima neki plan?

A. Blažević: 29. lipnja ide na sastanak u Ministarstvo zdravlja i tada će imati konkretna saznanja.

D. Marin: Prati li Grad odljev stanovništva, koji je bitan zbog strategije razvoja i reflektira se na mnoge stvari, npr. komunalni red?

A. Blažević: To nije u našoj nadležnosti, ali u suradnji sa drugim službama pratimo što se dešava i odljev stanovništva nije toliko drastičan. Trebamo raditi na tome da dobijemo priljev. Uskoro ćemo imati analizu strategije razvoja, pa ćemo vidjeti konkretnije pokazatelje.

Dnevni red

Z. Krejči: Predlaže dopunu točkom 10. Prijedlog za davanje suglasnosti na provođenje projekata:

a) građenja/uređenja Trga bana J. Jelačića i okolnih površina,

b) izgradnje zgrade za rad udruga MO Prekopakra u Prekopakri,

c) izgradnje vodoopskrbe SZ dijela područja Grada Pakraca – 3. faza.

Prijedlog je jednoglasno usvojen.

Jednoglasno je usvojen i slijedeći

Dnevni red

 1. Izvješće o radu i financijsko izvješće za 2015.g., Komunalac d.o.o. Pakrac,
 2. Izvješće o radu i financijsko izvješće za 2015.g., Vode Lipik d.o.o. Pakrac,
 3. Izvješće o radu i financijsko izvješće za 2015.g., te Program rada i financijski plan za 2016. i 2017. g., Vatrogasna zajednica Pakrac-Lipik,
 4. Prijedlog Zaključka o davanju prethodne suglasnosti na Pravilnik o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada Dječjeg vrtića „Maslačak“ Pakrac,
 5. Prijedlog Zaključka o davanju prethodne suglasnosti na Odluku OGŠ Pakrac o iznosu participacije i cijeni obrazovanja za školsku godinu 2016./2017.,
 6. Prijedlog Odluke o ukidanju Stožera zaštite i spašavanja,
 7. Prijedlog dopune Odluke o javnim priznanjima Grada Pakraca,
 8. Prijedlog Odluke o proglašenju dobara od lokalnog značenja,
 9. Prijedlog Odluke o stipendiranju učenika Srednje škole Pakrac,
 10.  Prijedlog za davanje suglasnosti na provođenje projekata:

a) građenja/uređenja Trga bana J. Jelačića i okolnih površina,

b) izgradnje zgrade za rad udruga MO Prekopakra u Prekopakri,

c) izgradnje vodoopskrbe SZ dijela područja Grada Pakraca – 3. faza.

 1. Prijedlozi i inicijative.

1. Izvješće o radu i financijsko izvješće za 2015.g., Komunalac d.o.o. Pakrac

Ž. Troha (Odbor za financije i proračun): Izvješće je prihvaćeno sa 3 glasa za i 1 protiv.

Z. Vostri: Nadzorni odbor i skupština su prihvatili izvješće i donijeli odluku da se dobit iz protekle godine upotrijebi za pokriće gubitka iz 2014.g.

Preuzimanjem održavanja groblja na području Lipika od strane nove tvrtke, izgubili smo oko 350.000,00 kn prihoda, što ćemo nadoknaditi radovima za treće osobe.

M. Ivančić (Klub vijećnika HDZ-a): Ima pozitivnih i negativnih stvari: pozitivne su nepovećavanje cijena, izgradnja Crkvišta, a negativne gubitak posla u Lipiku (kažu zbog nekvalitetne usluge), neodržavanje kontejnera, upravljanje zgradama.

Izvješće se prihvaća uz molbu za povećanje kvalitete usluga.

M. Pavković (Klub vijećnika SDP-a): Izvješće se prihvaća.

Kolika su nenaplaćena potraživanja, koliko ih je otišlo u zastaru?

Z. Vostri: Od 2014.g. jedna osoba prati naplatu, kako ne bi došlo do zastare koja za građane nastupa nakon godinu dana. Pravne osobe su „dovedene u red“, nema većih potraživanja i nitko od njih ne kasni sa plaćanjem više od 2-3 mjeseca. Potraživanja od građana iznose oko 100.000,00 kn.

M. Pavković: Koji iznos je otišao u zastaru?

Z. Vostri: U posljednjih 15 godina oko 800.000,00 kn, većinom od tvrtki koje više ne postoje.

M. Ivanović: Pomaci na uređenju pravoslavnog groblja su minimalni, uređen je put kroz groblje, popravljena su 2 prozora na mrtvačnici i šahta na parkiralištu. Građani su konstantno nezadovoljni, smatraju da se za cca 80.000,00 kn prihoda trebalo puno više napraviti. Dio groblja je potpuno zarastao, tko treba pokositi dio koji pripada Japagi? Može li se postaviti 20-50m ograde? Što je sa čempresima?

Ulagalo se u geodetske snimke i još neke stvari koje se ne vide, ali red je da se napravi i nešto konkretno. Ne želi se prepirati, već riješiti problem. Ako se ulože sredstva, ljudi će početi plaćati i osobno će ih javno pozvati da ispune svoje obveze.

Zbog osobnog nezadovoljstva neće prihvatiti izvješće.

Z. Vostri: istina je da je prihod od grobnih mjesta na Gavrinici oko 80.000,00 kn, ali samo 1000 ljudi plaća obveze, dok ih 1500 ne plaća. Lani je groblje pokošeno 8, ove godine već 3 puta. U dogovoru sa g. Labusom, nakon završetka nogostupa u Strossmayerovoj, kreće se na uređenje staza na groblju. Što se tiče čempresa, Komunalac nije vlasnik, već samo održava groblje, a korisnici trebaju reći što žele. Ako postoji potreba, može se postaviti još jedan kontejner, iako ljudi iz nekog razloga bacaju smeće i pored postojećih. Prije 7-8 godina Komunalac je preuzeo održavanje groblja i tada je bilo tek 200-tinjak ljudi koji su plaćali naknadu, učinjen je značajan pomak, nada se još većemu.

N. Ivanović: Svjestan je da dosta ljudi ne plaća, ali sada raspravljamo o učinjenom u 2015.g. Komunalac treba imati ideju što će sa čempresima ili formirati neko vijeće pa ćemo zajedno odlučiti.

N. Garača: Financijski rezultat je pozitivan, najveći trošak su zaposlenici čija je prosječna neto plaća oko 5.000,00 kn, dobili su božićnice, jubilarne nagrade, dar djetetu, što danas malo tko dobija. Raduje što su zaposlenici adekvatno nagrađeni, a Komunalac mora biti svjestan da ima monopol i da im je dobro.

Z. Vostri: Prosječna neto plaća je nešto manja od 4.000,00 kn plus troškovi prijevoza. Zaposlenicima nije isplaćeno ništa više od onoga što piše zakonu i kolektivnom ugovoru.

N. Garača: Morate znati da vas pratimo i očekujemo još bolji rad.

M. Pavković: Državni ured za reviziju izdao je 6 preporuka, od kojih je 1 izvršena, 1 djelomično izvršena, a 4 nisu. O čemu se radi?

Z. Vostri: Nisu utvrđene nikakve bitne nepravilnosti, nije prekršen zakon, a uklanjanje nepravilnosti je u tijeku. Trenutno se provodi revizija rada Nadzornog odbora.

D. Špančić: Postoji li tehnički izvediva mogućnost da se blagajna četvrtkom izmjesti na npr. tržnicu, kako bi bila dostupnija posebno starijim Pakračanima?

Apelira da se u suradnji sa Gradom počne sa sadnjom zelenila na RKT groblju, nakon počinjenog kulturocida.

Z. Vostri: Ne vidi opravdanost izmještanja blagajne, jer postoji puno mogućnosti za plaćanje.

Što se tiče čempresa, ne želi više o tome raspravljati. Postoji projekt uređenja novog dijela RKT groblja u kojem je predviđena sadnja zelenila.

Z. Krejči: Na što se odnosi iznos od 229.000,00 kn za odvjetničke usluge?

Budući je Lipik osnovao novu tvrtku, hoće li nam uzeti  još koju djelatnost, npr. pričuvu? Hoćete li moći zadržati isti broj djelatnika?

Jeste li odbili stručnu pomoć Grada za izradu dokumentacije za energetsku obnovu  zgrada?

Z. Vostri: Odvjetničke usluge se odnose na sudske postupke koji su u tijeku, a većinu naplatimo (oko 90%).

Što se tiče osnivanja nove tvrtke u Lipiku, gradonačelnik Lipik je poslao poziv sa nalogom da mu se dostavi evidencija grobalja i sva dokumentacija vezana uz groblja. Nije bilo niti pokušaja razgovora o preuzimanju djelatnika, nismo sjeli kao ljudi, ali tu se ništa ne može, sve je napravljeno po zakonu. „Komunalac“ ovime gubi oko 350.000,00 kn godišnje, što će se nadomjestiti izvođenjem radova za treće osobe.

U medijima je izneseno puno neistina o tome da je netko iz LIRA-e danonoćno radio na dokumentaciji za energetsku obnovu zgrada. Od 15 potrebnih dokumenata, „Komunalac je ishodio 14, LIRA 1. Ono što su dobro radili, je motiviranje i uključivanje predstavnika stanara. U Pakracu su predstavnici stanara većinom neaktivni, izuzev nekoliko njih.

Lipik je bio u prednosti, jer je još 2011.g. sredstvima ministarstva pravosuđa morao riješiti imovinsko-pravne odnose. U Pakracu se zemljište moralo parcelirati, zatim etažirati stanove i tek onda smo  mogli zatražiti certificiranje.

U listopadu 2015. kandidirali smo 18 zgrada za izradu projektne dokumentacije, za 4 smo dobili pozitivan odgovor, za 14 nemamo nikakav. Za obnovu smo kandidirali 4 zgrade, dobili pozitivan odgovor za 2, a 2 su odbijene jer ne čine jednu arhitektonsku cjelinu.

Z. Krejči: Dobar dio informacija nije znao i nakon ovog odgovora ima malo drugačiju sliku o energetskoj obnovi zgrada. Slaže se da je Lipik puno bolje odradio animiranje stanara.

A. Blažević: Uvijek ima mjesta za poboljšanje posla i slaže se da treba voditi više brige o sadnji zelenila na groblju.

Mjesni odbor Pakrac-jug zauzeo se za komunikaciju i aktiviranje stanara vezano uz energetsku obnovu stambenih zgrada,a posljednjih 6 mjeseci održali su 3 javna sastanka na tu temu.

Treba poticati vlasnike i predstavnike stanara da budu aktivniji, jer bez njihove suradnje ni Komunalac, ni Grad, ni PCP ili bilo tko drugi neće moći odraditi ovaj posao.

Z. Vostri: Nije mu namjera ikoga prozivati, otvoren je za razgovor o svemu. Prioritet je ove godine ishoditi dokumentaciju za obnovu svih stambenih zgrada.

Predsjednik zaključuje raspravu i daje izvješće na usvajanje.

Glasovanje: Izvješće je usvojeno većinom vijećničkih glasova (14 za, 1 protiv).

2. Izvješće o radu i financijsko izvješće za 2015.g., Vode Lipik d.o.o. Pakrac

Ž. Troha (Odbor za financije i proračun): Izvješće je jednoglasno prihvaćeno.

M. Pierobon: Osim svega navedenog u izvještaju, treba spomenuti da je protekle godine uzeto više od 800 uzoraka vode i svi su bili zdravstveno ispravni. Tvrtka posluje sa dobiti i nema potrebe za korigiranjem cijena. Ono što smatra neuspjehom uprave je nedostatak prostora za rad. Pronađen je adekvatan prostor, ali tvrtka nije dobila potrebnu suglasnost Nadzornog odbora i skupštine, jer drugi suvlasnik nije bio suglasan sa prijedlogom.

M. Ivančić (Klub vijećnika HDZ-a): Izvješće se prihvaća.

Pohvala radu tvrtke, vidi se da se ulaže puno truda, usluga je poboljšana, a poslovanje pozitivno. Treba riješiti problem sa prostorom za rad, drugi suvlasnik očito ima neke druge vizije.

 M. Pavković (Klub vijećnika SDP-a): Izvješće se prihvaća i pohvaljuje njegova vrlo kvalitetna izrada.

N. Garača: Ovo je rijetko profesionalno i izvješće napisano sa puno pažnje. Jedina zamjerka je povećanje plaće na zahtjeva sindikata i pita se kakav je to bio pritisak da se moralo ići u povećanje plaća?

Vode Lipik također imaju monopolski položaj, podsjeća da im je lijepo s nama, kao i nama s njima.

Zašto Skupština i Nadzorni odbor nisu prihvatili kupovinu prostora za rad?

M. Ivančić: Tvrtka ima monopol, ali cijene su već dugo iste. Nadzorni odbor donio je zaključak da će se u slučaju povećanja cijena usluga plaće vratiti na staro.

M. Pierobon: Svjesni smo monopola, svaki građanin je naš vlasnik i ima pravo prigovoriti na uslugu.

U današnjem društvu uprava nije ta koja predlaže povećanje plaća, već to radi sindikat. Nakon povećanja plaća u Komunalcu, zaključili smo da isto treba napraviti u Vodama Lipik, budući ljudi rade u istom dvorištu slične poslove. Povećanje plaća neće ugroziti poslovanje niti dovesti do povećanja cijena.

Što se tiče kupovine objekta, Skupština mora dati suglasnost za zaduživanje iznad 1 mil. kuna. Mišljenja su bila podijeljena, Lipik se protivio.

M. Ivančić: Siguran je da će se iznaći rješenje.

N. Ivanović: Izvještaj se prihvaća i pohvaljuje, te se nada nastavku dobrog rada. Pohvaljuje obnovu Česme, to je zaista društveno odgovorno ponašanje.

M. Delač: Budući su Vode Lipik investitor, možete li utjecati na izvođača radova na izgradnji vodovoda u Badljevini, Vodoprivredu Daruvar, da bar otklone nedostatke i urede privremeno odlagalište otpada?

M. Pierobon: Zbog problema sa izvođačem nismo niti potpisali zapisnik o primopredaji radova i nećemo to učiniti dok ne otklone sve nedostatke.

M. Delač: Jeli im sve plaćeno?

M. Pierobon: Još je nešto ostalo neplaćeno i zamolio je gradonačelnicu da pričeka s plaćanjem dok ne otklone nedostatke.

A. Blažević: Pohvala radu i izvješću. Blizu smo dogovora oko osiguravanja prostora za rad, jer je potrebno da ovako ozbiljna tvrtka ima svoj prostor.

Predsjednik zaključuje raspravu i daje prijedlog na usvajanje.

Glasovanje: Izvješće je jednoglasno usvojeno.

3. Izvješće o radu i financijsko izvješće za 2015., Plan rada i financijski plan za 2016.g. i 2017.g., VZ Pakrac-Lipik

Ž. Troha (Odbor za financije i proračun): Izvješće i plan rada su jednoglasno usvojeni.

Z. Zerdin: Protekla godina je bila jedna od mirnijih, sve predviđeno planom je i ostvareno, nije bilo puno intervencija, niti većih problema u funkcioniranju. Suradnja sa lokalnom samoupravom je kvalitetna, sve se plaća na vrijeme. Suradnja sa Tirolom se nastavlja i podiže na jedan viši nivo.

M. Ivančić (Klub vijećnika HDZ-a): Izvješće se prihvaća, posebno kvalitetan rad sa mladima.

M. Pavković (Klub vijećnika SDP-a): Izvješće se prihvaća i pohvaljuje rad. Ovakav kvalitetan rad ne treba kvariti tehnički drljavo napisanim izvješćem.

D. Špančić: Puno se radi, posebno sa mladima i to je za pohvalu. Treba reći kako je došlo do suradnje sa Tirolom i koliko je vozila do sada donirano.

Z. Zerdin: Do sada je došlo 34-35 vozila, ali postoji fluktuacija, proslijeđivanje drugima i sl. Mi smo tu podvukli crtu i ne treba nam više vozila, možemo ih eventualno zamijeniti boljima.

D. Špančić: Bilo bi dobro da se ispravi nepravda učinjena prema g. Sanaderu, koji je zaslužan što su g. Van Staa i g. Logar došli u Pakrac, te da ga VZ Pakrac-Lipik predloži za dodjelu javnog priznanja. Podsjeća da se i g. Van Staa i g. Logar dobili priznanja.

Z. Zerdin: G. Logar će uskoro dobiti i priznanje od predsjednice RH.

D. Colosetti: Zahvaljuje g. Špančiću koji je zaslužan za dolazak prvog vozila iz Tirola.

Predsjednik zaključuje raspravu i daje izvješće i plan rada na usvajanje.

Glasovanje: Izvještaj i plan rada jednoglasno su usvojeni.

4. Prijedlog Zaključka o davanju prethodne suglasnosti na Pravilnik o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada Dječjeg vrtića „Maslačak“ Pakrac

T. Petrač: Temeljem čl. 41. Zakona o predškolskom odgoju, Gradsko vijeće treba dati suglasnost na predloženi Pravilnik.

M. Ivančić (Klub vijećnika HDZ-a): Prijedlog se prihvaća, radi se o tehničkoj odluci.

M. Pavković (Klub vijećnika SDP-a): Prijedlog će se prihvatiti uz uvjet da se nezakoniti dio izmjeni. Naime, Pravilnikom nadležnog ministarstva određeno je da je uvjet za radno mjesto domar, ložač, ekonom srednja stručna sprema, a u predloženom Pravilniku vrtića je to niža stručna sprema.

Predlaže i jednu tehničku izmjenu u čl. 39. Pravilnika – Upravno vijeće donosi,a ne prihvaća Pravilnik.

N. Garača: Nazivi i opis posla za neka radna mjesta nisu usklađeni, pa tako postoji administrativno-računovodstveni i računovodstveno-administrativni djelatnik. Od nekog sa SSS očekuje se da izrađuje prijedloge statuta i rješava druge pravne poslove, za što bi u nekom razumnom roku trebalo predvidjeti za stručnog prvostupnika.

T. Petrač: Žali što ravnateljica nije danas ovdje, jer su ovo pitanja za nju i službe u vrtiću čiji je ovo posao, a Grad nije sudjelovao u izradi prijedloga. Primjedbe su na mjestu i dostaviti ćemo ih ravnateljici.

D. Marin: Kod opisa posla zaposlenika sa nižom stručnom spremom piše da radi na instalacijama, što ne može raditi nestručna osoba, može pomagati, a sva odgovornost za eventualno nastalu štetu ili sl. je na ravnateljici.

Z. Krejči: Slaže li se predlagatelj da ovaj prijedlog maknemo sa dnevnog reda i pošaljemo na doradu do slijedeće sjednice?

A. Blažević: Prijedlog se prihvaća.

Zaključak: Prijedlog Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada Dječjeg vrtića „Maslačak“ Pakrac vraća se na doradu i usklađenje. Traži se od ravnateljice Dječjeg vrtića „Maslačak“ da usklađeni Pravilnik dostavi Gradskom vijeću najkasnije do slijedeće sjednice.

5. Prijedlog Zaključka o davanju prethodne suglasnosti na Odluku OGŠ Pakrac o iznosu participacije i cijeni obrazovanja za školsku godinu 2016./2017.

Ž. Troha (Odbor za financije i proračun): Radi se o tehničkoj odluci, na koju Gradsko vijeće svake godine daje suglasnost za slijedeću školsku godinu, a važno je reći da se cijene ne mijenjaju.

M. Ivančić (Klub vijećnika HDZ-a): Prijedlog se prihvaća.

M. Pavković (Klub vijećnika SDP-a): Prijedlog se prihvaća.

Glasovanje: Prijedlog je jednoglasno usvojen.

6. Prijedlog Odluke o ukidanju Stožera zaštite i spašavanja

V. Pečanić: Ovo je tehnička odluka, predložena zbog zakonskih izmjena.

M. Ivančić (Klub vijećnika HDZ-a): Prijedlog se prihvaća.

M. Pavković (Klub vijećnika SDP-a): Prijedlog se prihvaća.

Glasovanje: Prijedlog je jednoglasno usvojen.

7. Prijedlog dopune Odluke o javnim priznanjima Grada Pakraca

Ž. Troha (Odbor za financije i proračun): Prijedlog je jednoglasno usvojen.

V. Pečanić: Predlaže se  dopuna dodatkom riječi „neto“ u dijelu koji se odnosi na isplatu prosječne plaće.

M. Ivančić (Klub vijećnika HDZ-a): Prijedlog se prihvaća.

M. Pavković (Klub vijećnika SDP-a): Prijedlog se prihvaća.

Glasovanje: Prijedlog je jednoglasno usvojen.

8. Prijedlog Odluke o proglašenju dobara od lokalnog značaja

M. Ivančić (Klub vijećnika HDZ-a): Prijedlog se prihvaća, ovom odlukom ćemo stvoriti preduvjete da dođemo do sredstava za obnovu devastiranih vjerskih objekata.

M. Pavković (Klub vijećnika SDP-a): Prijedlog se prihvaća.

Glasovanje: Prijedlog je jednoglasno usvojen.

9. Prijedlog Odluke o stipendiranju učenika Srednje škole Pakrac

Ž. Troha (Odbor za financije i proračun): Prijedlog je jednoglasno usvojen.

A. Blažević: Ovaj prijedlog je bio najavljen na prošloj sjednici i sada predlažemo stipendiranje učenika Srednje škole Pakrac sa područja Grada Pakraca za trogodišnja obrtnička zanimanja.

Z. Krejči: Dobili smo amandman g. Marina.

D. Marin: Zadovoljan je prijedlogom, predlaže amandman kojim bi stipendirali svu djecu samo deficitarnih zanimanja. Ne radi se o velikim iznosima, a dobiti ćemo kritičnu masu učenika.

A. Blažević: Ne može prihvatiti amandman. Namjera nije pomoći školi, već učenicima i roditeljima, a nemamo kapaciteta pomagati drugim gradovima.

D. Marin: Možemo ih vezati ugovorom.

M. Ivančić (Klub vijećnika HDZ): Prijedlog se prihvaća. O ovome se već dugo razmišlja, želimo da naša djeca upisuju i ta zanimanja. Što se tiče amandmana, nitko ne stipendira djecu iz drugih gradova, a opstojnost škole treba održavati kvalitetom obrazovanja i izborom zanimanja.

M. Pavković (Klub vijećnika SDP-a): Glasovati će se pojedinačno.

Predsjednik zaključuje raspravu i daje amandman g. Marina na usvajanje.

Glasovanje (o amandmanu): Amandman nije prihvaćen (4 za, 11 protiv).

Predsjednik daje prijedlog na usvajanje.

Glasovanje: Prijedlog je jednoglasno usvojen.

10. Prijedlog za davanje suglasnosti na provođenje projekata:

a) građenja/uređenja Trga bana J. Jelačića i okolnih površina,

b) izgradnje zgrade za rad udruga MO Prekopakra u Prekopakri,

c) izgradnje vodoopskrbe SZ dijela područja Grada Pakraca – 3. faza.

A.Blažević: Suglasnosti su nam potrebne kako bi mogli kandidirati navedene projekte u mjeru 7.

M. Ivančić (Klub vijećnika HDZ-a): Prijedlog se prihvaća.

M. Pavković (Klub vijećnika SDP-a): Prijedlog se prihvaća.

N. Ivanović: Ovo je najvažnija današnja odluka, šteta što u mjeru 7 predlažemo samo jedan društveni dom.

M. Širac: Natječaj traje do 2020.g. i biti će prilike da kandidiramo još projekata.

Predsjednik zaključuje raspravu i daje prijedlog na usvajanje.

Glasovanje: Prijedlog je jednoglasno usvojen.

Predsjednik zaključuje sjednicu u 19:57 sati.

Zapisnik vodila: Tatjana Luksetić

                                                                                            Predsjednik: Zoran Krejči

 

 

Back to top
Skip to content