Zapisnik 15. sjednice Gradskog vijeća Grada Pakraca - Grad Pakrac

Nazočni vijećnici: Nenad Peić, Miroslav Ivančić, Željko Kiš, Miroslav Delač, Moran Mandić Čolić, Željko Troha, Anita Skalnik, Zoran Krejči, Alen Dumančić, Mihajla Pavković, Dragan Marin, Neven Garača, Nikola Ivanović, Damir Špančić, Miroslav Vacek.

Ostali nazočni: obnašateljica dužnosti gradonačelnika Anamarija Blažević, zamjenik gradonačelnika Goran Labus, pročelnik Tomislav Petrač, voditeljica Odsjeka za graditeljstvo i komunalne djelatnosti Marija Čar, voditelj Odsjek za gospodarstvo, proračun i financije Vinko Pečanić, voditelj Odsjeka za opće poslove i društvene djelatnosti Marijan Širac, ravnateljica Muzeja grada Pakraca Jelena Hihlik, ravnateljica Gradske knjižnice Pakrac Monika Lucić Fider, direktorica Poduzetničkog centra Pakrac Ivana Orban, direktor Komunalca Zdravko Vostri, predstavnici medija: Pakrački list, Kronika Požeško-slavonske županije, Compas.

Predsjednik otvara sjednicu, pozdravlja nazočne i svim ženama čestita Međunarodni dan žena.

Gđa Anamarija Blažević po prvi put je na Gradskom vijeću kao gradonačelnica, nakon što je g. Huška postao pomoćnik ministra. G. Huški želi sve najbolje uz nadu da će nam pomoći, a gđi Anamariji nastavak dosadašnje korektne suradnje i svu sreću u radu.

Zapisnik

D. Špančić: Moli da se rečenica koju je rekao na engleskom jeziku unese u zapisnik.

Dopuna se prihvaća i postaje sastavni dio zapisnika.

Zapisnik 14. sjednice Gradskog vijeća jednoglasno je usvojen.

Aktualni sat

Ž. Kiš: Kako će se naplatiti rušenje objekata koje je krenulo?

A. Blažević: Pozdravlja sve nazočne, zahvaljuje predsjedniku i sigurna je u nastavak dobre suradnje. Ako ne bude imala odgovor na sva vijećnička pitanja, na njih će odgovoriti voditelji odsjeka, a ujedno predstavlja Marijana Širca kao voditelja Odsjeka za opće poslove i društvene djelatnosti.

Jučer se krenulo u uklanjanje 5 kuća, u planu je još 8 do kraja godine. Vlasnik može o svom trošku ukloniti objekt ili će se to napraviti putem treće osobe stavljanjem založnog prava na nekretnini.

D. Marin: Postoji li mogućnost da Grad stipendijama za srednjoškolce pomogne upise u deficitarna zanimanja?

A. Blažević: Neki koraci u tom pravcu su već napravljeni, nada se rezultatima do rujna, a treba i iznaći sredstva. Poziva poduzetnike koji imaju potrebe za određenim zvanjima, da se jave u Odsjek za opće poslove i društvene djelatnosti.

D. Marin: Raduje ga ovakvo razmišljanje, treba žurno raditi i potaknuti učenike, ali i obuhvatiti djecu koja nisu iz Pakraca, a potrebna su nam.

Postoji li još organizirani odlazak u šator u Savskoj i tko to financira?

A.Blažević: Nema saznanja o tome.

N. Garača: Kada će Pakrac dobiti efikasnu zimsku službu?

A. Blažević: Zimska služba radi puno i efikasno. Nemoguće je svuda očistiti snijeg dok još pada. Postoji gradska odluka o načinu rada i prioritetima, ako treba, odgovoriti će i pisanim putem.

N. Garača: Nema potrebe za pisanim odgovorom. Strojevima za čišćenje snijega pravi se šteta, vrlo su neoprezni i trebaju bolje raditi.

Da li je moguće ukloniti ostatke srušenog drveća uz prometnice Pakrac – Daruvar i Pakrac – Požega?

A.Blažević: Reagirati ćemo prema Hrvatskim cestama, budući je to u njihovoj nadležnosti.

Z. Krejči: Iz medija smo saznali različite podatke o pripremljenim projektima, bivši gradonačelnik spominjao je iznos od 307 mil. kuna vrijednosti. Koji su to projekti i koje je vrijeme njihove realizacije?

A. Blažević: Imamo 15 gotovih projekata (sa građevinskom dozvolom). Radi se o projektima odvodnje, vodoopskrbe, izgradnje cesta, nogostupa, građevina; dio je već u realizaciji (Crkvište). Stručne službe su pripremile dokumentaciju, što ne znači da će Grad biti nositelj svih projekata.

Z. Krejči: Traži pisani odgovor.

Nakon provedene javne rasprave o uređenju trga, građani su imali vremenski rok za podnošenje primjedbi i prijedloga. Da li je to gotovo i kada će se realizirati? Hoće li Gradsko vijeće donijeti odluku o konačnom izgledu trga?

A.Blažević: Projektanti su uvrstili primjedbe u projekt, koji će se realizirati u fazama. Već je posađeno drveće, u suradnji sa Konzervatorskim odjelom rješava se spomenik, radi se na uređenju parkirališta kod policije.

M. Čar: Imamo idejni projekt, idemo na lokacijsku dozvolu, a glavni projekt će se raditi u fazama, ovisno o financijskim mogućnostima. Konzervatorski odjel dao je suglasnost na idejni projekt, a dobili smo i ponudu za sanaciju spomenika (150-200 tis. kuna).

Po zakonu, odluku o uređenju trga ne treba donijeti Gradsko vijeće.

A.Blažević: Naravno da svaka faza može biti dana na uvid Gradskom vijeću.

M. Pavković: Čestitke Anamariji, raduje nas što imamo gradonačelnicu.

Grad Lipik je osnovao svoju komunalnu tvrtku jer nisu bili zadovoljni mogućnošću utjecaja na odluke u Komunalcu i zbog povećanja plaća zaposlenicima. Kako će se to reflektirati na naše građane, hoće li to povisiti cijene i utjecati na kvalitetu usluge? Što je sa druge dvije zajedničke tvrtke?

A.Blažević: Nije u tome sudjelovala, osobno ne bi tako postupila, ali Grad Lipik ima pravo donositi svoje odluke. Zalagati će se da ne dođe do povećanja cijena, a o mogućem odvajanju drugih tvrtku nema nikakvih saznanja.

M. Pavković: Kako će se riješiti i 50% vlasništva, a u cilju kvalitetne usluge i nepovećavanja cijena?

Može li Grad pomoći u realizaciji produženog boravka djece u osnovnoj školi? Postoji interes djece i roditelja, roditelji će sami snositi troškove prehrane, a prvi zahtjev županiji je odbijen.

A.Blažević: Upoznata je s ovom problematikom i predložiti će da Grad financira onaj dio koji županija ne može (oko 100.000,00 kn godišnje).

N. Peić: Kada će se sanirati Strossmayerova ulica?

A. Blažević: Grad će kupiti kocke, Komunalac će ih postaviti, a radovi će krenuti čim to dozvole vremenski uvjeti.

A. Dumančić: Čestitke gradonačelnici uz želje za puno uspjeha u radu. Hoće li i gradonačelnica pokazati interes za sudbinu bolnice?

A. Blažević: Naravno, bolnica je srce ovog grada i obećaje da će trezveno razmišljati u interesu građana i zaposlenika bolnice.

A. Dumančić: Jeste li za to da naša bolnica bude samostalna ili u sklopu požeške bolnice?

A. Blažević: Ne može odgovoriti sa da ili ne, jer prvo želi provjeriti kakvo je stanje u bolnici, može li sa postojećim kadrovima raditi samostalno ili ne može, budući je dosta liječnika otišlo. Ako može, zalagati će se da bude samostalna ustanova.

A. Dumančić: Uvijek će biti fluktuacije kadrova, a mi imamo jednu priču iza sebe i ne trebamo sve olako pustiti. Šteta je učinjena, ljudi su pričama i događanjima oko bolnice dobijali političke poene 2013. i 2014.g..

A. Blažević: Realno gleda na ovu situaciju, emocije su nešto sasvim drugo i naravno da bi svi željeli da bolnica bude samostalna. Nada se da od spajanja sa požeškom bolnicom nije učinjena tolika šteta da više ne možemo imati samostalnu bolnicu (odlazak 5 liječnika).

A. Dumančić: Nije otišlo 5 liječnika.

Ž. Troha: Hoće li se nastaviti postavljanje nadstrešnica na autobusnim stajalištima?

A. Blažević: Investitor su Hrvatske ceste,  a projekt će se nastaviti ovisno o njihovom proračunu, a u suradnji sa Odsjekom za graditeljstvo i komunalne djelatnosti.

M. Mandić Čolić: Tko vodi brigu o dječjim igralištima koja se poprilično zapuštena i mogu li se urediti?

A. Blažević: Odmah nakon Dana Grada kreće se u košnju i bojanje, ali i nabavku novih sprava na dječjim igralištima (npr. nemamo ljuljačku za malu djecu i djecu s invaliditetom).

D. Špančić: Čestitke gradonačelnici uz želje za puno uspjeha u radu. Uređenje centra grada i trga je vrlo važno za ovaj grad. Zašto Gradsko vijeće neće o tome raspraviti, a raspravlja o puno manje važnim stvarima?

M. Čar: Nema zakonske osnove za to, a provedena je i javna rasprava na kojoj je svatko mogao iznijeti svoje primjedbe ili prijedloge.

D. Špančić: Zašto smo raspravljali o prometu preko malog mosta, a o ovome ne?

M. Čar: Odluka o regulaciji prometa mora ići na Gradsko vijeće, ova ne.

A. Blažević: Prihvaća inicijativu, Gradsko vijeće će imati priliku raspraviti o važnim stvarima u fazama uređenja trga.

D. Špančić: Razmišlja li se o izgradnji mini hidroelektrane u suradnji sa strukom, kako bi nešto prihodovali i stvorili npr. energiju za javnu rasvjetu?

A. Blažević: Puno se radi na obnovljivim izvorima energije. Navodno je napravljena studija o jačini Pakre i  njenim mogućnostima. Ako postoji mogućnost, nema razloga da ne podržimo ovakav projekt.

D. Špančić: U suradnji sa Hrvatskim vodama radi se ovakva investicija u Daruvaru, a raditi će se i u Filipovcu.

M. Ivančić: Na obilježavanju 25. obljetnice početka Domovinskog rata, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH, bile su nazočne sve važne institucije i veliki broj sudionika. Neki novinari su se potrudili to okaljati i pisali su o nekakvom sukobu generala Markača i ministra Orepića. Jeste li primjetili nekakav sukob?

A. Blažević: Ne, nije ništa primjetila, organizacija je bila za svaku pohvalu, protokol je rađen u MUP-u i nada se da je usuglašen sa predsjedničinim.

M. Ivančić: Sve je bilo na visokom nivou i sa gnušanjem odbacuje drugačije pisanje novinara.

Što je sa zgradom nekadašnje škole na Gavrinici?

A.Blažević: Zgrada je u vlasništvu RH, Grad je Državnom ureda za upravljanje državnom imovinom podnio ponovljeni zahtjev za prijenos vlasništva i od predstojnika smo dobili obećanje da će se to riješiti.

M. Ivančić: Možemo zaključiti da je promjena vlasti dobra za Pakrac.

M. Delač: Opet postoji zainteresiranost i potreba za cjelodnevnim boravkom djece u vrtiću u Badljevini. Kako i gdje pokrenuti postupak?

A. Blažević: Prije 2 godine nije bilo dovoljno zainteresiranih roditelja, sada treba provesti anketu i obratiti se ravnateljici vrtića. Treba napomenuti da se u slučaju realizacije ovog prijedloga plaća puna cijena vrtića. Zainteresirana strana treba pokrenuti postupak, mjesni odbor može provesti anketu među roditeljima.

M. Delač: Što je sa bivšom pilanom i tvrtkama koje posluju u njihovom prostoru? Tvrtka je navodno u problemima i neće biti ništa od najavljene investicije.

A. Blažević: Nema saznanja o tome, radi se o privatnom vlasništvu.

M. Čar: Banka je pokrenula ovršni postupak i dražbu.

Bez rasprave, jednoglasno je usvojen slijedeći

Dnevni red

 1. Izvješće o radu i financijsko izvješće za 2015. g. Gradske knjižnice Pakrac,
 2. Izvješće o radu i financijsko izvješće za 2015. g. Muzeja Grada Pakraca,
 3. Izvješće o radu i financijsko izvješće za 2015. g., Poduzetnički centar Pakrac d.o.o. Pakrac,
 4. Izvješće tvrtke „Komunalac“ d.o.o. o gospodarenju otpadom za 2015. g.,
 5. Godišnji izvještaj o izvršenju proračuna Grada Pakraca za 2015. g.,
 6. Izvješće o izvršenju Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture u 2015. g.,
 7. Izvješće o izvršenju Programa održavanja komunalne infrastrukture za djelatnosti iz čl. 22. st. 1. Zakona o komunalnom gospodarstvu u 2015. g.,
 8. Polugodišnje izvješće o radu gradonačelnika 01.07. – 31.12. 2015. g.,
 9. Prijedlog odluke o dodjeli javnih priznanja: Počasni građanin Grada Pakraca, Zlatna plaketa „Grb Grada Pakraca“ i „Pečat Grada Pakraca“,
 10. Imenovanje sudaca porotnika:
  1. Općinskog suda u Bjelovaru (5 sudaca),
  2. Županijskog suda u Bjelovaru (2 suca),
 11. Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama  Odluke o komunalnom doprinosu,
 12. Odluka o sklapanju sporazuma prijateljstva i suradnje Grada Pakraca i Općine Postrekov iz Republike Češke,
 13. Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o izvršavanju proračuna za 2016.
 14. Odluka o ukidanju odluka o potpisnicima žiro računa iz 2004. i 2008. g.
 15. Odluka o uvjetima i postupku natječaja za zakup poslovnog prostora u Spahijskom podrumu,
 16. Prijedlozi i inicijative.

1. Izvješće o radu i financijsko izvješće Gradske knjižnice Pakrac za 2015.g.

M. Mandić Čolić (Odbor za financije i proračun): Izvješće je jednoglasno prihvaćeno.

M. Lucić Fider: 2015. godina je bila bogata i sadržajna, sada imamo modernu i dobro opremljenu knjižnicu. Od važnijih projekta ističe digitalizaciju građe u suradnji sa Muzejom grada Pakraca i projekt uličnih knjižnica (Zaklada „Slagalica“).

M. Ivančić (Klub HDZ-a): Izvješće se prihvaća, pohvaljuje se trud i rad zaposlenika. Tematika Domovinskog rata trebala bi biti zastupljenija, odnosno stručne osobe bi se trebale više u to uključiti.

M. Pavković (Klub vijećnika SDP-a): Izvješće se prihvaća, pohvaljuje se rad malog broja zaposlenika, koji rade jako puno.

A. Blažević: Pohvale radu Gradske knjižnice. Unatoč bojazni, kućice još uvijek stoje, potakli su čitanje i izašli van knjižnice, svima na čast. U projektu uređenja Spahijskog podruma, knjižnica je jedan od vodećih subjekata tog prostora.

Predsjednik zaključuje raspravu i daje izvješće na usvajanje.

Glasovanje: Izvješće je jednoglasno usvojeno.


2. Izvješće o radu i financijsko izvješće Muzeja grada Pakraca za 2015.g.

M. Mandić Čolić (Odbor za financije i proračun): Izvješće je prihvaćeno sa 4 glasa za i 1 protiv.

J. Hihlik: Od svega navedenog u izvješću ističe jako dobru suradnju sa drugim ustanovama i Povijesnim društvom Pakrac – Lipik, s kojim se izrađuje priručnik zavičajne povijesti. Treba spomenuti i da se započelo sa istraživanjima, odnosno georadarskim snimanjem prostora nekadašnje utvrde i pokazalo se da se radi o vrijednom lokalitetu.

M. Ivančić (Klub vijećnika HDZ-a): Izvješće se prihvaća i pohvaljuju se rad i aktivnosti Muzeja. Predlaže da postav vojne povijesti g. Tušeka bude otvoren i dostupan kao i Muzej.

M. Pavković (Klub vijećnika SDP-a): Izvješće se prihvaća, ustanova izvanredno radi sa samo jednom djelatnicom.

Z. Krejči: Sve pohvale ravnateljici, nećemo joj više niti davati naznake za zapošljavanjem u muzeju.

N. Garača: Aktivnosti ustanove su za svaku pohvalu. Prošli put je podsjetio ravnateljicu na antifašizam kao dio hrvatske povijesti i rekao kako treba obilježiti 70-tu godišnjicu antifašizma. Budući to nije napravljeno, u znak negodovanja neće prihvatiti izvješće.

M. Delač: Nije posao muzeja da obilježava antifašizam.

N. Ivanović: Sve pohvale Jeleni i aktivnostima muzeja. Dijelom se slaže da je antifašizmu mjesto u muzeju, ali istovremeno bi građani i udruge mogli pokazati veću inicijativu.

J. Hihlik: Ne shvaća u čemu je problem, nekome su neke obljetnice bitne, neke vrijednosti se više promoviraju, neke ne.

A. Blažević: Čestitke jedinom djelatnici i ravnateljici muzeja. Stvarno je krajnje vrijeme da Jelena dobije stručnu suradnicu čim se vrati sa porodiljnog dopusta. Muzej je veliki promotor našeg grada i baštine, a treba spomenuti i da okuplja veliki broj volontera.

Predsjednik zaključuje raspravu i daje izvješće na usvajanje.

Glasovanje: Izvješće je usvojeno većinom vijećničkih glasova (12 za, 2 protiv).


3. Izvješće o radu i financijsko izvješće Poduzetničkog centra Pakrac za 2015.g.

M. Mandić Čolić (Odbor za financije i proračun): Izvješće je prihvaćeno sa 4 glasa za i 1 suzdržanim)

I. Orban: Ovo je više izvješće o zatečenom stanju nego o radu.

Smanjeni obujam rada tvrtke bio je zbog stanja na nacionalnom nivou, zahtjevanih iznosa ulaganja, vrsta ulaganja, vrednovanja projekata sa onima iz razvijenijih područja.

Sa danom 31. prosincem 2015.g. tvrtka ima 7 odjela, u razvojnom odjelu radi samo 2 zaposlenika plus direktorica, što pokazuje potkapacitiranost ovog odjela. Provode se aktivnosti prelaska sportske dvorane u Sportsku zajednicu. Dvorana  svojim prihodima može pokrivati svoje troškove i samofinancirati se. Hotel više nije u sklopu PCP-a, stvorio je gubitke koji su sanirani i nisu utjecali na poslovanje tvrtke, a aktivnosti u hotelu pomogle su današnjim zakupcima.

Zatečen iznos potraživanja je oko 300.000,00 kn, od kojih je oko 100.000,00 nenaplativo.

Dobit nakon oporezivanja je oko 5.000,00 kn, prihodi su pali za 3,4%. Financiranje: 60% vlastiti prihodi, 24% namjenski prihodi, 14% Grad Pakrac.

M. Ivančić (Klub vijećnika HDZ-a): Izvješće se prihvaća, pohvaljuje trud i rad zaposlenika. Rezultata nema puno krivnjom bivše vlasti.

M. Pavković (Klub vijećnika SDP-a): Neće podržati izvješće jer nije održana skupština. Izvješće je iscrpno, detaljno i transparentno napisano.

D. Marin: Neće podržati izvješće zbog neodržavanja skupštine, čiji je član. Pohvaljuje izvrsno napisano izvješće, ali iz proceduralnih razloga ga neće podržati.

D. Špančić: Čestita direktorici Dan žena i podsjeća da je jedini bio protiv dosadašnjih izvješća PCP-a. Govorio je da hotel donosi samo gubitke, da se dvorana može sama financirati i ovo je dokaz da je bio u pravu.

U hotel je otišlo 220.000,00 kn iz gradskog proračuna. Kolike su i kakve nepodmirene obveze Grada prema PCP-u?

I.Orban: Sredstva za zaštitu na radu i Pakrački list, otplata je krenula u siječnju, a radi se o 30.000,00 kn mjesečno x 12 mjeseci (sa uračunatih 150.000,00 za hotel).

D. Špančić: Dugovanje Grada iznosi oko 360.000,00 kn.

Mladi ste, kvalitetni i obrazovani i sigurno ćete uspjeti izaći iz problema. Podržati će izvješće.

Koje firme su poslale pismo namjere za novu zonu ili zonu Pakrac V?

I.Orban: U ZMP je sve prodano i Grad radi na proširenju zone na područje Kusonja. U zoni Pakrac V jedan poduzetnik je kupio zemljište (g. Bartoš), Grad nije vlasnik drugih čestica, već bolnica, koja trenutno ne može raspolagati imovinom zbog postupka sanacije. Postoji potreba za prostorima u inkubatoru.

Z. Krejči: Neće podržati izvješće zbog nesazivanja skupštine. Vrijeme je da se ozbiljno poradi na jačanju ekipe koja će raditi projekte i da se PCP vrati onome zbog čega je i osnovan. Kolega Ivančić je spomenuo da nije bilo natječaja i projekata, a u isto vrijeme je osnovana LIRA, koja ima posla.

N. Garača: Prvi put se osjeća da je izvješće iskreno i daje nam drugu sliku stanja uvijek hvaljenog Poduzetničkog centra, koji klizi prema krizi. Izvješće bi trebalo sadržavati više tablica i biti  manje lirsko.

U razvojnom odjelu je malo zaposlenih, tvrtka ima problema sa nelikvidnošću, nenamjenskim trošenjem, gradske potpore su porasle, materijalni troškovi su duplo veći. Predlaže da se donese strategija ili akcijski plan za zaustavljanje negativnih trenova u PCP-u.

D. Špančić: Do problema i ovakvog stanja dovele su 3-4 godine pogrešnog izvještavanja, a sve zbog fiksacija jednog čovjeka.

I.Orban: Pri pripremanju izvješća došlo je do proceduralne pogreške. Izvješće je sa lipnja pomaknuto na ožujak, zatim je sjednica Gradskog vijeća pomaknuta za tjedan dana ranije i u toj žurbi došlo je do početničke greške, nije znala da uz izvješće idu i odluke skupštine i skupština nije održana. Nadalje, u Trgovačkom sudu se i dalje vodi gradonačelnik kao odgovorna osoba skupštine, ali ne i ostali članovi.

Što se tiče više tablica u izvješću, u ovom slučaju je to bilo neizvedivo, jer nisu postojali pokazatelji (planovi) za usporedbu.

Slaže se da je razvojni odjel potkapacitiran. Teško je doći na tržište, jer priprema projekata ujedno znači i da tvrtka neće imati prihode npr. 3 mjeseca.

Što se tiče akcijskog plana, upravo je reorganizacija poslovanja napravljena kako bi se zaustavili negativni pokazatelji.

A.Blažević: Razvojni odjel treba pojačati, PCP je uvijek bio na ponos Grada, a direktorica je odgovorna osoba tvrtke.

Što se tiče pripajanja i odvajanja, primarni cilj hotela nije bio ostvarivanje dobiti već priprema za zakupca. Poslije g. Špančić, osobno se najviše zalagala za odvajanje od PCP-a, kako bi mogli raditi ono za što su i osnovani, odnosno biti potporna institucija poduzetnicima.

Izvješće je jako dobro i iskreno.

Predsjednik zaključuje raspravu i daje izvješće na usvajanje.

Glasovanje: Izvješće je usvojeno većinom vijećničkih glasova (10 za, 3 protiv, 2 suzdržana).


4. Izvješće tvrtke Komunalac d.o.o. o gospodarenju otpadom za 2015.g.

Z. Vostri: Ovo je zakonska obveza izvještavanja Gradskog vijeća. Od svega navedenog u izvješću, ističe potpisani ugovor za sanaciju „Crkvišta“ i izgradnju reciklažnog dvorišta, PDV financira Komunalac, ostalo gradovi Pakrac i Lipik. U tijeku je čipiranje kanti i priprema za novi obračun otpada po volumenu.

M. Ivančić (Klub vijećnika HDZ-a): Izvješće se prihvaća. Građani se žale na pune kontejnere, koji se ne odvoze na vrijeme, pa se otpad ostavlja pored kontejnera i to treba poboljšati. Moli da novi obračun ne dovede do povećanja cijene za građane, koje prije svega treba educirati kako i gdje odlagati otpad.

M. Pavković (Klub vijećnika SDP-a): Izvješće se ne prihvaća, jer smo prošli put rekli da treba biti bolje, opširnije, a ne ovako šturo.

M. Mandić Čolić: Na 8. sjednici Gradskog vijeća 2014.g. pitala je za pranje kontejnera, dobila odgovor da Komunalac to treba raditi 2 puta godišnje, ali od tada kontejneri nisu niti jednom oprani.

M. Čar: Odlukom je propisano da je Komunalac obvezan prati kontejnere 2 puta godišnje.

Z. Vostri: Dijelom se slaže sa g. Ivančićem i gđom Mandić Čolić. Komunalac održava 30 otoka, dešava se da kontejner bude prazan, a oko njega je hrpa otpada. Problem su papir i staklo, jer je preskupo više puta dolaziti po taj otpad.

Što se tiče pranja kontejnera, to je dužnost stanara.

Prihvaća primjedbu o izgledu izvješća, iako nije propisna metodologija izrade.

M. Ivančić: Građani očekuju uslugu za koju je Komunalac plaćen, kontejner se mora isprazniti kada je pun, na vama kako ćete to riješiti. Gradsko vijeće čine predstavnici građana, koji moraju osigurati pružanje spomenutih usluga.

Ž. Troha: Kolike su kvote za postavljanje kanti na grobljima, budući ih nema dosta?

Z. Vostri: Ne postoje kvote, kante i kontejneri na 26 grobalja se redovito prazne, za blagdan Svih Svetih i svaki dan.

M. Mandić Čolić: Kojom odlukom je određeno da je pranje kontejnera obveza Komunalca, a kojom da je obveza stanara?

D. Špančić: Zašto su porušeni čempresi na RKT groblju?

Z. Krejči: Tema je gospodarenje otpadom.

D. Špančić: Ima li Komunalac potraživanja prema Gradu i kolika su?

Z. Vostri: U listopadu 2015.g. potpisan je sporazum o otplati dugovanja od oko 400 tis. kuna i za sada se uredno otplaćuje.

M. Delač: Može li se postaviti kanta kod autobusnog stajališta u Badljevini?

Z. Vostri: Može, Komunalac će ju kupiti, samo izaberite.

Z. Krejči: Lipik je krenuo u avanturu odvajanja, jer im nešto nije odgovaralo. Prigovora ima, treba biti realan i to ozbiljno shvatiti. Gradski vijećnici, kao predstavnici građana upozoravaju na to u dobroj volji, a u cilju što kvalitetnije usluge građanima.

A. Dumančić: Jesu li se predstavnici Grada u Nadzornom odboru na nešto žalili ili imali pritužbe?

Z. Vostri: Bilo je prijedloga i sugestija koje su prihvaćene, a sa predsjednikom NO je u gotovo svakodnevnom kontaktu.

A. Dumančić: Što rade naši predstavnici u NO?

D. Špančić: Klimaju glavom.

M. Ivančić: Kolega Dumančić neka prouči zadaće NO.

D. Marin: Njihov posao je praćenja poslovanja i izvršavanje posla.

N. Peić: Nikada nije klimao glavom, najbitnije je pozitivno poslovanje tvrtke.

A. Dumančić: Očito nešto ne štima, ne znate pošteno niti napisati izvješće, pa platite nekog konzultanta ili dajte Poduzetničkom centru da vam ga napiše.

D. Špančić: Žalosno je da se gleda samo na pozitivno poslovanje, dok postoji cijeli niz drugih problema. Dolaskom gradonačelnice svi su nekako živnuli u raspravi.

A. Blažević: Raduje ju što je potaknula raspravu. Vidi se da ima prostora za napredovanje, ali idemo u dobrom smjeru. Edukacija građana je važna i na tome također treba poraditi. Predlaže nabavku kontejnera za tekstil.

Predsjednik zaključuje raspravu i daje izvješće na usvajanje.

Glasovanje: Izvješće je usvojeno većinom vijećničkih glasova (8 za, 7 protiv).


Z. Krejči: Predlaže objedinjavanje rasprave o točkama 5., 6. i 7.

Prijedlog je jednoglasno prihvaćen.

5. Godišnji izvještaj o izvršenju proračuna Grada Pakraca za 2015. g.,
6. Izvješće o izvršenju Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture u 2015. g.,
7. Izvješće o izvršenju Programa održavanja komunalne infrastrukture za djelatnosti iz čl. 22. st. 1. Zakona o komunalnom gospodarstvu u 2015. g.,

M. Mandić Čolić (Odbor za financije i proračun): Sva izvješća su jednoglasno usvojena.

V. Pečanić: Prihodi u 2015.g. ostvareni su u iznosu od 19,8 mil. kn, odnosno 75% od planiranog, a rashodi u iznosu od 20,4 mil. kn. Preneseni manjak od 3,439 mil. kn povećan je na 4,09 mil. kn zbog neostvarivanja prihoda iz Fonda za zaštitu okoliša tijekom 2015.g. i zbog povećanog povrata poreza na kraju godine. Sve kreditne obveze su otplaćene, nema izdanih jamstava.

M. Ivančić (Klub vijećnika HDZ-a): Izvješća se prihvaćaju. Nitko nije zadovoljan minusom, ali na neke stvari nismo mogli utjecati. Veseli nas i što više nemamo kredita.

M. Pavković (Klub vijećnika SDP-a): Izvješća se prihvaćaju.

D. Špančić: Puno sreće gradonačelnici u vraćanju svih ovih dugova. Podržati će ju kao gradski vijećnik, jer nije kriva za naslijeđeno stanje proračuna. Dug je nastajao godinama i moglo se nešto napraviti.

Kakve su sankcije poduzete prema bivšem gradonačelniku, obzirom na izvješće revizije?

Predlaže da se plaća zamjenice rasporedi na vrijedne zaposlenike gradske uprave, kojima su plaće smanjene za 27%.

D. Marin: Veseli povećanje prihoda od poreza i prireza. Jeli to trajnog karaktera?

V. Pečanić: Porez na plaće se smanjio,a li su se pojavili neki drugi oblici rada.

D. Marin: Grad treba hrabrije ući u neke aktivnosti koje će potaknuti razvoj.

Predsjednik zaključuje raspravu i daje izvješća na usvajanje.

Glasovanje:

5. točka – izvješće je jednoglasno usvojeno,
6. točka – izvješće je jednoglasno usvojeno,

7. točka – izvješće je jednoglasno usvojeno.


8. Polugodišnje izvješće o radu gradonačelnika od 1. 7. do 31. 12. 2015.g.

M. Ivančić (Klub vijećnika HDZ-a): Izvješće se prihvaća.

M. Pavković (Klub vijećnika SDP-a): Izvješće se prihvaća.

D. Špančić: Neće prihvatiti izvješće,a bivši gradonačelnik je danas trebao biti ovdje i izvijestiti nas o radu.

N. Garača: Radi se o izvješću za 2015.g., a spominju se aktivnosti iz 2012. i 2013.g.

Zahvaljuje g. Huški na dosadašnjoj suradnji.

Predsjednik zaključuje raspravu i daje izvješće na usvajanje.

Glasovanje: Izvješće je usvojeno većinom vijećničkih glasova (14 za, 1 protiv).


9. Prijedlog odluke o dodjeli javnih priznanja: Počasni građanin Grada Pakraca, Zlatna plaketa „Grb Grada Pakraca“ i „Pečat Grada Pakraca“

T. Petrač: Na osnovu prijedloga i mišljenja Ocjenjivačkog odbora za dodjelu javnih priznanja, predlaže se dodjela javnih priznanja slijedećim kandidatima:

a) Počasni građanin Grada Pakraca:

– g. Đuro Dečak

b) Zlatna plaketa „Grb Grada Pakraca“:

– Zdenko Ružička, za područje gospodarstva,
– Darko Dovranić, za područje kulture,
– Ante Nazor, za područje drugih društvenih djelatnosti,
– Udruga roditelja djece i osoba s posebnim potrebama gradova Pakraca i Lipika „Latica“, za područje zdravstva i socijalne skrbi,
– Zvonimir Kobetić, posthumno za životno djelo iz područja kulture

c) Pečat Grada Pakraca:

– Ivan Hiti,
– Muzej grada Pakraca,
– Udruga „Hrvatska žena“ Prekopakra.

M. Ivančić (Klub vijećnika HDZ-a): Podržavaju se svi prijedlozi osim onog za dodjelu Pečata grada Pakraca Ivanu Hitiju. Naime, netom prije sjednice došli smo do saznanja da je g. Hiti rekao da je Domovinski rat bio građanski i da mu je naređeno da uništi kulturna dobra. Ono što je učinio je za svaku pohvalu, ali ponašanje nakon rata je za Klub upitno i glasati će svatko po svojoj savjesti.

M. Pavković (Klub vijećnika SDP-a): Klub nema takvih informacija i prihvatiti će prijedloge.

M. Vacek: Osobno je sudjelovao u akciji spašavanja kulturnog dobra i neće prihvatiti prijedlog. G. Hiti je došao u Pakrac na gotovo, kad je sve bilo organizirano, zbrinuto i spremljeno. Sa kulturnom građom iz pravoslavne crkve postupalo se sa istim pijetetom kao i sa orguljama i oltarom iz katoličke crkve i nije bio nikakvog naređenja da se to uništi, naprotiv, morali smo posebno voditi brigu o tome.

N. Ivanović: Na međustranačkom kolegiju smo se složili oko svih prijedloga. G. Hiti je napravio puno, to je bio civilizacijski potez, 80% knjiga je spašeno. Osobno će podržati dodjelu priznanja svakome tko je sudjelovao u takvoj akciji, o tome trebamo pričati,  a ne se osvrtati na izjave u medijima.

M. Ivančić: Nedvojbeno se radi o velikom i humanom djelu, ali čovjek je izjavio da su branitelji htjeli uništiti tu građu.

D. Špančić: Svaka čast na evakuaciji i spašavanju građe, ali to treba razdvojiti od izjava i teških optužbi g. Hitija da mu je naloženo da građu uništi.

Z. Krejči: 1994.g. predsjednik Tuđman Hiti odlikovao ga je Spomenicom Domovinskog rata, 2013.g. predsjednik Josipović Redom Stjepana Radića, iste godine patrijarh pravoslavne crkve Ordenom Sv. cara Konstantina. Nevjerojatno je da bi bio toliko nagrađivan uz nekakvu sumnju.

M. Ivančić: Spomenicu Domovinskog rata su dobili svi branitelji.

N. Ivanović: Učinjen je civilizacijski čin i time se trebamo ponositi.

N. Garača: Možemo reći da je kontroverzan. Ako je njegov doprinos upitan, onda treba razmisliti o dodjeli priznanja.

M. Delač: Skloniji je vjerovati nekome tko je sudjelovao u akciji, nego nekakvom filmu ili sl.

Z. Krejči: Teško je zadovoljiti svačija očekivanja. Neki branitelji, invalidi i članovi HDZ-a bili su protiv imenovanja g. Dečaka počasnim građaninom, ali uopće ne ulazi u to.

M. Vacek: Ti ljudi možda ne poznaju dovoljno ulogu Đure Dečaka i to je neusporedivo sa g. Hitijem.

A. Dumančić: Prije će vjerovati domaćem čovjeku, neko bilo kakvoj snimci.

M. Pavković: Traži stanku za Klub vijećnika.

Članovi Kluba glasati će pojedinačno, svako po svom nahođenju.

Predsjednik zaključuje raspravu i daje prijedlog na usvajanje.

Glasovanje:

a) Počasni građanin –  Đuro Dečak – prijedlog je usvojen većinom vijećničkih glasova (14 za, 1 suzdržan),

b) Zlatna plaketa „Grb Grada Pakraca“:

– Zdenko Ružička – prijedlog je jednoglasno usvojen,
– Darko Dovranić – prijedlog je jednoglasno usvojen,
– Ante Nazor – prijedlog je jednoglasno usvojen,
– Udruga „Latica“ – prijedlog je jednoglasno usvojen,
– Zvonimr Kobetić – prijedlog je jednoglasno usvojen.

c) Pečat Grada Pakraca:

– Ivan Hiti – prijedlog nije usvojen (3 za, 10 protiv, 1 suzdržan),
– Muzej grada Pakraca – prijedlog je jednoglasno usvojen,

– Udruga „Hrvatska žena“ Prekopakra – prijedlog je jednoglasno usvojen.


10. Imenovanje sudaca porotnika

Ž. Kiš (Komisija za izbor i imenovanja): Nije bilo prijedloga.

T. Petrač: Gradsko vijeće ima zakonsku mogućnost imenovati suce porotnike Općinsko i Županijskog suda u Bjelovaru.


11. Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom doprinosu

M. Mandić Čolić (Odbor za financije i proračun): Prijedlog je jednoglasno prihvaćen.

M. Čar: Radi se o usklađenju ,odnosno mogućnosti naplate komunalnog doprinosa nakon legalizacije.

M. Ivančić (Klub vijećnika HDZ-a): Prijedlog se prihvaća.

M. Pavković (Klub vijećnika SDP-a): Prijedlog se prihvaća.

Glasovanje: Prijedlog je jednoglasno usvojen.


12. Odluka o sklapanju Sporazuma o prijateljstvu i suradnji

Između Grada Pakraca i Općine Postrekov iz Republike Češke

M. Širac: Do prijedloga je došlo zbog dobre suradnje Češke besede i KUD-a iz Općine Postrekov. Sporazum podrazumijeva razmjenu znanja, iskustava, kulture i sl.

M. Ivančić (Klub vijećnika HDZ-a): Prijedlog se prihvaća, prekogranična suradnja potrebna nam je i zbog kandidiranja projekata.

M. Pavković (Klub vijećnika SDP-a): Prijedlog se prihvaća.

Glasovanje: Prijedlog je jednoglasno usvojen.


13. Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o izvršavanju proračuna Grada Pakraca za 2016.g.

M. Mandić Čolić (odbor za financije i proračun): Prijedlog je jednoglasno prihvaćen.

V. Pečanić: Ured državne uprave nas je upozorio na malu nepravilnost, odnosno nenavođenje iznosa proračunske pričuve u odluci, koju ovime ispravljamo.

M. Ivančić (Klub vijećnika HDZ-a): prijedlog se prihvaća.

M. Pavković (Klub vijećnika SDP-a): Prijedlog se prihvaća.

Glasovanje: Prijedlog je jednoglasno usvojen.


14. Odluka o ukidanju odluka o potpisnicima žiro-računa

V. Pečanić: Radi se o tehničkoj odluci, odnosno ukidanju odluka iz 2004. i 2008.g.

M. Ivančić (Klub vijećnika HDZ-a): Prijedlog se prihvaća.

M. Pavković (Klub vijećnika SDP-a): Prijedlog se prihvaća.

Glasovanje: Prijedlog je jednoglasno usvojen.


15. Odluka o uvjetima i postupku natječaja za zakup poslovnog prostora u Spahijskom podrumu

M. Mandić Čolić (Odbor za financije i proračun): Prijedlog je jednoglasno prihvaćen.

A. Blažević: Grad, Poduzetnički centar, Muzej grada Pakraca, Gradska knjižnica i Županijska razvojna agencija „PANORA“ zajednički su pripremili ovaj projekt. Kako bi dobili dodatne bodove, potrebno je imati privatnog zakupoprimca, pa se predlaže raspisivanje  natječaja.

M. Ivančić (Klub vijećnika HDZ-a): Prijedlog se prihvaća.

M. Pavković (Klub vijećnika SDP-a): Predlaže se dodavanje st. 3 u članku 11. budući je ispušten stavak o nemogućnosti davanja u podzakup, a u skladu sa Zakonom o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

T. Petrač: Slaže se sa prijedlogom.

A. Blažević: Predlagatelj prihvaća prijedlog.

D. Špančić: Mogu li se na natječaj javiti i udruge?

T. Petrač: Da, svi registrirani za obavljanje ugostiteljske djelatnosti.

M. Mandić Čolić: Riječ „office“ nije hrvatska, a nalazi se u odluci.

T. Petrač: Tako je navedeno u projektu.

Predsjednik zaključuje raspravu i daje prijedlog na usvajanje.

Glasovanje: Prijedlog je jednoglasno usvojen.


16. Prijedlozi i inicijative

M. Pavković: Predlaže da sjednica više nikada ne bude na Dan žena.

A. Blažević: Poziva sve na sudjelovanje u obilježavanju Dana Grada.

D. Špančić: Poziva sve na odličnu kazališnu predstavu 16. ožujka u Hrvatskom domu.

Predsjednik zaključuje sjednicu u 21:18 sati.

Zapisnik vodila: Tatjana Luksetić

Predsjednik: Zoran Krejči

 

 

Back to top
Skip to content