– Pri kraju dva velika projekta u pakračkoj bolnici

Završetak energetske obnove i uređenja potrkovlja

U Općoj županijskoj bolnici Pakrac i bolnici hrvatskih veterana pred završetkom su radovi na dva velika građevinska projekta koja su se provodila u lanjskoj, za bolnicu zbog epidemije, izuzetno zahtjevnoj godini. Prvi se odnosio na energetsku obnovu objekta kojom je u vrijednosti većoj od 13 milijuna kuna zamijenjena sva vanjska stolarija, krovište i pročelje te moderniziran sustav rasvjete i sustav grijanja, sve s ciljem uštede na režijskim troškovima, objavljeno je na portalu pakrackilist.hr

Radovi koje je tijekom 2020. izvodio požeški „Presoflex“ s kooperantima su pri samom kraju. Ostale su još neke tehničke provjere i administrativni dio. Od ukupne vrijednosti veće od 13,26 milijuna kuna, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je osigurao 8 milijuna, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU 3,71, decentralizirana sredstva 686 tisuća, Požeško-slavonska županija  200 tisuća, a Grad kupovinom zemljišta 512 tisuća kuna i ostatak Bolnica.

Pred samim završetkom je i projekt uređenja potkrovlja zgrade veličine oko 900 četvornih metara koji će služiti kao radni prostor uprave i administracije. Posljednjih dana prošle godine u devet ureda je već s četvrtog kata preselila uprava i administracija. Pored ureda u prostoru se nalazi sala za sastanke, čajna kuhinja, dva tehnička prostora iz kojih se upravlja bolničkim informatičkim sustavom i sustavom grijanja te ostali neophodni prateći prostori. Ovi uredi su već namješteni, dijelom novim, dijelom postojećim namještajem. U tijeku je uređivanje drugog krila potkrovlja koji će ubrzo služiti kao arhiva i za druge razne popratne sadržaje prenosi Pakrački list.

Ova investicija vrijedna 1,61 milijun kuna koju je od srpnja prošle godine također izvodio „Presoflexa“ vrlo je značajnim za Bolnicu jer je time konačno završena njena poslijeratna obnova, pri čemu potkrovlje nije ni prije rata bilo dovršeno, ističe Marina Major, ravnateljica Bolnice. Osim što su dobili adekvatni radni i arhivski prostor za administraciju, ispraznili su jedno krilo na četvrtom katu koje će biti vraćeno u zdravstvenu djelatnost. Dio pacijenata je već u njemu, no riječ je o bolesnicama koji su tu privremeno preseljeni zbog epidemioloških mjera s drugih odjela, dok je plan da on ubuduće dobije zaokruženu djelatnost. Sada su najbliži razmišljanju o odijelu palijative.  

Sredstva za ovu investiciju u iznosu od nepovratnih 1,34 milijuna kuna su osigurani kroz tri natječaja Ministarstva regionalnog razvoja pri čemu je na dva konkurirala Županija, a na jednom Bolnica. Od ostatka, Županija je osigurala 200.000 kuna, a ostalo Bolnica.

Pakrackilist.hr piše i kako je uz ova dva velika građevinska projekta paralelno obavljena nabava i postavljenje sjenila i brisoleja (vanjske rolete) na cijeloj zgradi vrijednosti 967 tisuća kuna te je adaptiran nepredviđen dio krovišta, iznad operacijske sale i rodilišta u iznosu od 440 tisuća kuna.

Od medicinske opreme, najveće stavke tijekom prošle godine čine nabavka CT uređaja koju je financiralo Ministarstvo zdravstva u iznosu od bezmalo 3 milijuna kuna i RTG digitalni uređaj također financiran sredstvima nadležnog ministarstva u iznosu od 875 tisuća kuna.

U prošloj godini bolnici su odobrene tri nove liječničke specijalizacije kojom su se pridružili od ranije prisutnoj dvojici specijalizanata, tako da bolnica sada na specijalizaciji ima petero liječnika od kojih će dvoje biti ginekolozi te po jedan liječnik specijalist radiologije, gastroenterologije i ortopedije. Ukupno bolnica sada ima 39 liječnika u različitom radnom statusu, a od ožujka ponovo s radom počinje ORL ambulanta, zaključuje pakrackilist.hr

Back to top
X