– OBILJEŽAVANJE NACIONALNOG DANA BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

Centar za podršku i razvoj civilnog društva „DELFIN“ i Grad Pakrac uz podršku Centra za socijalnu skrb Pakrac organiziraju program obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama 22. rujna 2021. godine s početkom u 11 sati u Velikoj vijećnici Kurije Janković, a u okviru kojeg će se po prvi put u Gradu Pakracu održati sjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se u spomen na 22. rujna 1999. godine kada su na Općinskom sudu u Zagrebu tijekom brakorazvodne parnice ubijene tri žene, a djelatnica suda je teško ozlijeđena.

Okruglim stolom i sjednicom Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora dat će se poseban značaj i prilika da se na nacionalnoj razini razgovara o neravnopravnom položaju žena u Republici Hrvatskoj, a posebice u ruralnim područjima, borbi koja za cilj ima osvijestiti i senzibilizirati društvo na problematiku nasilja nad ženama te poslati poruku o nultoj toleranciji prema svim oblicima nasilja nad ženama, problemima nezaposlenosti i potplaćenosti, neravnomjernoj zastupljenosti na pozicijama moći i poslovnog odlučivanja, ali i svim drugim problemima sa kojima se žene u Republici Hrvatskoj  svakodnevno susreću.

Kroz uključenost svih dionika u prevenciji i suzbijanju svih oblika nasilja nad ženama, kroz institucionalnu i izvaninstitucionalnu pomoć i podršku mogu se osigurati uvjeti za poboljšanje njihovog položaja u zajednici i smanjenju socijalne, ekonomske i društvene izoliranosti te doprinijeti njihovom  ravnopravnijem položaju u društvu.

Bila bi nam čast i zadovoljstvo da svojim sudjelovanjem zajedno obilježimo Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama i na taj način damo svoj obol u međusobnoj suradnji u suzbijanju i odgovarajućem sankcioniranju ove, ali i svih drugih vrsta nasilja.

Molimo Vas da svoje sudjelovanje potvrdite najkasnije do ponedjeljka 20. rujna 2021. godine na e-mail: ured.grada@pakrac.hr ili na tel. (034) 411 080.

PROGRAM
Grad Pakrac, 22. rujna 2021. godine
Velika vijećnica, Kurija Janković

do 10,55 – Okupljanje sudionika
(Velika vijećnica, Kurija Janković – Hrvatskih velikana bb, Pakrac)

11,00 – Početak programa
(moderator pozdravlja, najavljuje i predstavlja sudionike događanja: Koštana Sipić, voditeljica projekta)

Prigodna obraćanja

  • gđa Mirjana Bilopavlović, koordinatorica OCD Delfin
  • gđa Anamarija Blažević, saborska zastupnica, članica Odbora za ravnopravnost spolova HS i gradonačelnica Grada Pakraca
  • gđa Antonija Jozić, županica Požeško-slavonske županije

11,30 – Izlaganje: „Nasilje nad ženama – djelovati zajedno?“      
Izv. prof. dr. sc.  Marija Selak Raspudić, predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova HS

12,00 – Izlaganje: „Vaninstitucionalna pomoć i podrška – uloga OCD-a“
gđa Branka Mašić Žigante, sutkinja u mirovini

12,15Zajednička rasprava članova saborskog Odbora za ravnopravnost spolova i sudionika

13,00 – Završetak programa i druženje uz prigodni domjenak

Back to top
X
Skip to content