IZVANREDNA SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE Isplata do 60 posto vrijednosti prijavljenih šteta - Grad Pakrac


aktualnolight elementi12226slika1

Županijska skupština Požeško-slavonske županije jučer je održala Izvanrednu sjednicu, a na dnevnom redu našle su se dvije točke, Prijedlog Odluke o kriterijima za dodjelu sredstava pomoći za ublažavanje i uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda nastalih u srpnju 2023. te Prijedlog Zaključka o davanju suglasnosti na Odluku o proširenju djelatnosti Zavoda za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije.

“Kao što smo na prošloj skupštini razgovarali, danas donosimo odluku o kriterijima za dodjelu sredstava pomoći nakon olujnog nevremena koje je pogodilo naših pet jedinica lokalne samouprave u srpnju ove godine. Podsjetit ću da je tada proglašena prirodna nepogoda za četiri grada i jednu općinu i nakon što su gradska i općinska povjerenstva obavila proceduru procjene štete, utvrđena šteta iznosi 14,8 milijuna eura. Odlukom Vlade Republike Hrvatske za sanaciju je osigurano žurnih 2,8 milijuna eura iz Državnog proračuna. Nakon donošenja odluke o kriterijima za dodjelu koja nam je danas na dnevnom redu, općinska i gradska povjerenstva utvrđuju kriterije koji će u pravilu biti istovjetni, a u relativno kratkom roku nakon toga sredstva idu prema našim građanima”, rekla je županica Antonija Jozić.

Skupština je jednoglasno donijela Odluku o kriterijima za dodjelu sredstava pomoći za ublažavanje i uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda nastalih u srpnju 2023. godine kojom je definirano da će se sugrađanima isplatiti do 60% vrijednosti prijavljenih šteta na obiteljskim i višestambenim neosiguranim objektima u vlasništvu fizičkih osoba na područjima zahvaćenim prirodnom nepogodom u srpnju ove godine. Odlukom je definirana i raspodjela do 100 posto vrijednosti troškova koje su imale jedinice lokalne samouprave i službe civilne zaštite za nužnu sanaciju stambenih objekata u vlasništvu fizičkih osoba i troškove sakupljanja i zbrinjavanja otpada od sanacije šteta uzrokovanih prirodnim nepogodama.

Isto tako, jednoglasno je donesen i prijedlog Zaključka o davanju suglasnosti na Odluku o proširenju djelatnosti Zavoda za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije.

“Izmjenama Zakona o zdravstvenom osiguranju i cijelom paketu zakona kojima se provodi zdravstvena reforma u Republici Hrvatskoj, predviđeno je kako će sanitet koji je kod nas bio u okviru Doma zdravlja Požeško-slavonske županije prijeći u nadležnost Zavoda za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije. Današnjim zaključkom bit će dana suglasnost na Odluku o proširenju djelatnosti Zavoda za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije gdje je u popis djelatnosti dodan sanitetski prijevoz kao prvi korak prijenosa”, upoznala je županica.

Izvor: Požeško-slavonska županija

 

 

Back to top
Skip to content