– 5G mreža od danas i u Pakracu

Iz Hrvatskog Telekoma danas je pristiglo priopćenje o puštanju u rad prve komercijalne 5G mreže u Pakracu, a kako navode, ovaj čin predstavlja važnu prekretnicu za Pakrac, koji ovime otvara vrata budućnosti.

U nastavku navode i slijedeće:

„Sve napredne države imaju 5G definiran kao stratešku tehnologiju, a s početkom komercijalnog rada, Pakrac je napravio veliki digitalni iskorak. Pogotovo uzimajući u obzir da je 5G tehnologija od presudnog značaja za gospodarski i društveni razvoj te jer je ona od ključnih preduvjeta, ne samo za podizanje lokalne i nacionalne konkurentnosti već i za veću kvalitetu života građana Pakraca.

Naša 5G mreža, koja u ovom trenutku pokriva 2 milijuna hrvatskih građana, temelj je budućeg i gospodarskog društvenog razvoja, a široka primjena 5G tehnologije omogućit će brojne inovacije, daljnji razvoj postojećih, ali i potpuno novih digitalnih usluga, „pametnih i zelenih rješenja“, poljoprivredi, zdravstvu i javnom sektoru. Službeni početak 5G mreže će također inicirati razvoj pametnih gradova, novih digitalnih vještina te otvaranje novih i visokovrijednih radnih mjesta.

U ovoj fazi komercijalnog rada 5G će raditi na već dodijeljenom frekvencijskom spektru te povodom uvođenja 5G tehnologije nismo povećavali broj baznih stanica. Tehnologija dinamičnog dijeljenja spektra koju primjenjujemo omogućava učinkovito i optimalno istodobno korištenje postojećih resursa za 4G i 5G tehnologiju.

Unatoč izazovnom gospodarskom i poslovnom okruženju, koje je rezultat Covid-19 pandemije, Hrvatski Telekom ostaje usredotočen na daljnja ulaganja te na uvođenje 5G-a, kao ključne poluge za gospodarski oporavak i društveni prosperitet.“

U potpisu priopćenja, Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma d.d.

Back to top
X
Skip to content