– Učenicima i studentima

Vrijeme je osobnih IZBORA, donošenja odluka o izboru zanimanja nakon osnovne škole za nastavak obrazovanja u srednjoj školi, odnosno nakon srednje škole za nastavak obrazovanja na studiju ili potragu za poslom. Učenici se prije svega, ovih nekoliko preostalih dana školske godine, trebaju posvetiti ispunjavanju uvjeta za daljnje obrazovanje ili se pripremiti za rad, u čemu svima želimo puno uspjeha! Kroz cijeli postupak izbora i upisa prolaze obitelji kojima se situacija mijenja vrlo često s financijskom posljedicom. U nastavku ćemo ukratko predstaviti nekoliko pogodnosti i informacija učenicima i roditeljima koje će, vjerujemo, pomoći u donošenju kvalitetnih i pravih odluka. Itekako nam je stalo da se naša djeca nastave obrazovati, da ostanu u svom Pakracu te da se u njemu i zaposle.

srednjoškolsko obrazovanje

Našu Osnovnu školu braće Radića Pakrac ove školske godine napušta 77 učenika koji će za koji dan izabrati željeni smjer, zanimanje, školu. Naši učenici u pravilu nastavljaju školovanje, a najčešći izbori su im Srednja škola Pakrac te srednje škole u Daruvaru za koji je organiziran svakodnevni prijevoz. Učenici koji izaberu zanimanja u drugim školama, gradovima bez organiziranog svakodnevnog prijevoza, obično su korisnici smještaja u učeničkim domovima.
Ovim putem želimo istaknuti da nastavak srednjoškolskog obrazovanja nije nužno obrazovanje u gimnaziji ili stručnoj četverogodišnjoj školi već da postoje i trogodišnje obrtničke škole. Bez obrtničkih zanimanja, koja učenici sve rjeđe upisuju, život postaje vrlo težak i kompliciran.
Grad Pakrac je u tom smislu pripremio mjeru stipendiranja učenika obrtničke škole u Srednjoj školi Pakrac.

Osim toga, želimo potaknuti obavljanje stručne prakse učenika obrtničkih zanimanja u Pakracu, bez obzira na mjesto školovanja, time povećati i mogućnost njihova zapošljavanja u Pakracu nakon završene škole. Nije zanemariv broj obrta učlanjenih u Udruženje obrtnika Pakraca i Lipika kojih je 145 sa više od 370 zaposlenih, s kojima namjeravamo izraditi zajednički program.

Tijekom obrazovanja u obrtničkim zanimanjima mogu se koristiti razne stipendije i poticaji koje imaju isti cilj: npr. Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta dodjeljuje stipendije po projektu „Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima“ svake godine (sredstva EU) a sve je atraktivnije i stipendiranje od strane tvrtki (osim stipendije nude mentorstvo – stručnu praksu, radnu odjeću, ugovore za zapošljavanje…) čime si velike tvrtke stvaraju kvalitetni radni kadar. No, nije zanemariva informacija, dragi učenici i roditelji, da nakon završene škole i položenih ispita, postoje programi samozapošljavanja, osobito za obrtnike (mlade, žene itd.)
Korisno:
www.hok.hr
http://mjere.hr
www.mzos.hr
www.sspakrac.hr

Za učenike srednjih škola, bez obzira na zanimanje, čije je prebivalište udaljeno, odnosno u mjestima gdje organizirani javni prijevoz ne zadovoljava njihove obrazovne potrebe pripremili smo subvenciju troška prijevoza učenika srednjih škola.
Osim subvencije Grada Pakraca, učenici posredovanjem svojih škola mogu koristiti subvenciju prijevoza Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta o čijoj visini za pojedinu školsku godinu odluku donosi Vlada RH.

visokoškolsko obrazovanje (studiranje)

Dugogodišnji program Grada Pakraca, kojim se stipendiraju SVI studenti stručnih i sveučilišnih
studija s područja Grada Pakraca koji su redovni i redoviti (redovni a ne izvanredni studenti koji redovno upisuju studijske godine) omogućuje studentima da već od druge godine studija primaju 400,00 kn mjesečno, deset puta godišnje. Oni potrebiti, koji dokazuju lošiji socijalni status obitelji ili oni koji studiraju proglašena deficitarna zanimanja, imaju uvećane stipendije i primaju 800,oo kn mjesečno. Deficitarno zanimanje proglašavamo s ciljem da korisnicima stipendije na neki način jamčimo postojanje potrebe za istim zanimanjem, odnosno radnog mjesta na našem području. Samo stipendiranje, za koje se godišnje s gradskog proračuna izdvaja više od pola milijuna kuna, ima zadatak i cilj da dio akademskih građana kojima smo pomogli u obrazovanju planira svoj život u svom gradu, kad god je to objektivno moguće.
Objava javnog poziva studentima za akademsku 2017/2018. godinu predviđa se u rujnu o.g. temeljem Odluke o stipendiranju studenata Grada Pakraca.

Osim naše, gradske stipendije, studenti mogu podnositi prijave i na druge javne pozive: Županije Požeško – slavonske, Ministarstva hrvatskih branitelja i druge. U slučaju ostvarivanja prava na stipendiju iz drugog izvora – ne mogu isto pravo ostvariti od strane Grada Pakraca.

Pravo na subvenciju troškova stanovanja studenata, ali i učenika, koriste oni koji ostvare pravo na studentske/učeničke domove. Neki gradovi i sveučilišta subvencioniraju stanovanja u privatnim smještajima (provjerite!) pri čemu je važno da sa stanodavcem potpišete ugovor o stanovanju.
Korisno:
www.mzos.hr
https://branitelji.gov.hr
www.pszupanija.hr

Za učenike i studente koji tijekom nadolazećeg razdoblja žele raditi, kao i poslodavce koji su u potrazi za radnikom radi godišnjih odmora, pogledajte:

http://srednjoskolci.studentski.hr/vijesti/vodic-za-rad-preko-ljetnih-praznika

Back to top
X
Skip to content